Connect with us

Columns

Column: LacheJackje

Gepubliceerd

op

Normaliter besteden wij geen aandacht aan Jack van Gelder maar deze konden we toch niet laten schieten. De onderstaande column is afkomstig van Tim Nijhof uit Hengelo (O) die deze mailde naar VI en zijn stuk vandaag gepubliceerd zag op vi.nl.

LacheJackje

Jack Van Gelder is een begenadigd radioverslaggever, een waardeloos interviewer en een gemankeerd gespreksleider. De man in kwestie is vrijdagavond tijdens Nederland-Zwitserland voor de 250ste keer radioverslaggever bij een wedstrijd van het Nederlands elftal en is daarvoor gehuldigd in Studio Voetbal (…) Van Gelder is het oudste selectielid van Oranje.

Hij doet zijn uiterste best om erbij te blijven horen. Na een zoetsappig onderonsje met een speler neemt hij steevast afscheid met een populair soort handjeklap, zoals we dat kennen uit da hood. Jongens onder elkaar, weet je wel. Weerzinwekkend is het. Van Gelder zou wat meer afstand moeten nemen, dat hoort bij zijn vak, maar hij kan het niet.

Hij wil te graag vriendjes zijn met voetballers. De NOS staat dit kleffe gedrag helaas toe. Het is wat dat betreft treurig gesteld met de omroep. In Studio Voetbal ontpopt Van Gelder zich als een lachmachine, die inhoudelijk niets toevoegt aan dat wat allang bekend is. Hij is niet alleen een clichémannetje, hij is nog eenkennig ook, want praat bij voorkeur over Ajax en Oranje. De rest van de Nederlandse voetbalwereld is een gapend gat voor hem.

Verder wil hij het vooral gezellig houden. Van Gelder hangt van neuzelen en glunderen aan elkaar. Hij is een beroepsbabbelaar, die niet thuis geeft als het echt ergens om gaat. De laatste keer dat ik Studio Voetbal zag – het moet een flinke tijd geleden zijn – heb ik het einde niet gehaald. Wat een oorverdovend saai programma. Op Jan Mulder na heeft Studio Voetbal geen tafelgasten meer die op een originele manier stelling kunnen nemen. Ik houd het niet bij, maar dit moet toch zijn weerslag hebben op de kijkcijfers?

Het vervelende is dat we Van Gelder maar moeilijk uit kunnen wissen. Hij is net onkruid, hij keert altijd terug. Van Gelder verdwijnt wel, na iedere uitzending van Studio Voetbal bijvoorbeeld, maar is nooit lang weg. De dinsdag of woensdag erna is hij weer paraat en voert met die kenmerkende grijns van oor tot oor deerniswekkende gesprekken met Ron Jans en Boudewijn Zenden over de Champions League.

Hij verdient lof voor zijn radiocommentaar, maar ik vind het onbegrijpelijk dat hij nu al zo lang met zijn Koffietijdstijltje wordt gedoogd in de belangrijkste voetbalprogramma’s van de NOS. De alomtegenwoordige Van Gelder: het is veel teveel van het goede. En ga me niet vertellen dat er geen alternatief is.

Tom Egbers komt niet in aanmerking, die geneert zich voor zichzelf en zijn eigen stemgeluid, ook na al die dienstjaren nog. Henri Schut is een betere keuze. Hij heeft als vragensteller en forumleider veel meer in huis dan Van Gelder. Geef die man een kans. Durf eens wat, NOS. Als er een occupy-actie voor nodig is, als de studio in Hilversum moet worden bezet voor dit goede doel, dan sluit ik mij aan. Er zit nog geen sleet op de radioverslaggever Van Gelder, maar gespreksleider/interviewer lachejackje is aan het eind van zijn latijn.

Tim Nijhof (Hengelo)

1 Reactie

Plaats een reactie

1 Reactie

  1. Sloperd

    Jack heeft een groot netwerk binnen de voetballerij waardoor hij iedereen voor de camera krijgt en dat feit alleen al zorgt dat hij voorlopig blijft zitten waar hij zit. Als hij niet zo lief zou zijn maar net zo scherp als Derksen of Borst dan had hij een stuk minder ‘vrienden’ waarschijnlijk.
    Ook ik ken de kijkcijfers niet maar weet wel dat de NOS heel commercieel denkt dus als er te weinig mensen zouden kijken was hij allang van de buis gehaald. Dit soort afwegingen bepaald wie en wat er op tv komt. Als kritische voetbalkijker kun je niets anders doen dan wegzappen..

    13 november 2011

Laatste Nieuws

danique-van-ginkel-oranje-leeuwinnen-onder23-2021 danique-van-ginkel-oranje-leeuwinnen-onder23-2021
FC Twente Nieuws2 uur ago

Zware knieblessure Van Ginkel geen probleem voor FC Twente

Danique van Ginkel werd vorige week gepresenteerd als de tweede aanwinst voor het nieuwe seizoen 2022-2023. De 21-jarige speler komt...

jody-lukoki-rip-overleden-zwart-wit-2021 jody-lukoki-rip-overleden-zwart-wit-2021
Eerste elftal3 uur ago

Politie: Lukoki niet overleden aan gevolgen van mishandeling

Onderzoek van de politie heeft uitgewezen dat er geen verband is tussen de dood van Jody Lokuki en de mishandeling...

bram-marsman-fc-twente-jeugdacademie-middenvelder bram-marsman-fc-twente-jeugdacademie-middenvelder
FC Twente Nieuws3 uur ago

Talentvolle linksback Marsman vertrekt ondanks doorlopend contract

Bram Marsman (19) vertrekt deze zomer bij de FC Twente/Heracles Academie. Hiermee komt er een einde aan een negenjarig avontuur...

michel-vlap-vieren-doelpunt-twente-eagles-2021-2022-grolsch-veste michel-vlap-vieren-doelpunt-twente-eagles-2021-2022-grolsch-veste
Eerste elftal4 uur ago

Anderlecht weigert wens Vlap en FC Twente. Dit zijn de resterende opties

Michel Vlap speelt komend seizoen niet op huurbasis voor FC Twente. Dit is de conclusie die kan worden getrokken uit...

marit-auee-presentatie-fc-twente-vrouwen-2022 marit-auee-presentatie-fc-twente-vrouwen-2022
FC Twente Nieuws6 uur ago

Done deal: Verdediger Auée tekent meerjarig contract bij FC Twente (v)

Opnieuw transfernieuws bij FC Twente Vrouwen. Na de komst van Danique Kerkdijke en Danique van Ginkel heeft de landskampioen zich...

rots-ugalde-cleonise-fc-twente-2021-2022 rots-ugalde-cleonise-fc-twente-2021-2022
Eerste elftal6 uur ago

FC Twente-talenten in de top 5 op basis van speelminuten

Afgelopen zomer was de taak voor Jan Streuer vooral om meer ervaren spelers binnen te halen. Er werd in samenwerking...

manfred-ugalde-twente-heerenveen-15-januari-2022 manfred-ugalde-twente-heerenveen-15-januari-2022
Eerste elftal7 uur ago

Twijfel bij City Group: FC Twente dringt aan op behoud Ugalde

De komende week wordt bekend of Manfred Ugalde nog een jaar in het shirt van FC Twente te bewonderen is....

mees-hilgers-vak-p-supporters-vieren-overwinning-2021 mees-hilgers-vak-p-supporters-vieren-overwinning-2021
Eerste elftal7 uur ago

FC Twente mag zich komend seizoen opmaken voor een volle Veste

FC Twente wordt vaak geprezen om de sfeer die haar supporters met zich meebrengen. Zowel uit, als thuis zijn de...

sem-steijn-ad0-den-haag sem-steijn-ad0-den-haag
Eerste elftal8 uur ago

Twente-aanwinst Steijn schiet ADO stap dichterbij Eredivisie

Sem Steijns ADO Den Haag houdt uitzicht op promotie naar de Eredivisie na het 1-1 gelijkspel bij Excelsior. De nieuwe...

vaclav-cerny-twente-groningen-2022 vaclav-cerny-twente-groningen-2022
Eerste elftal10 uur ago

Cerny treft wereldster Ronaldo na langverwachte rentree in Tsjechische selectie

Vaclav Cerny mag na anderhalf jaar eindelijk weer zijn opwachting maken in het Tsjechische nationale elftal. De buitenspeler van FC...