Volg ons op Social Media

Columns

Column: Man of the Match

Gepubliceerd

op

oosterwijk-holscher-vieren-doelpunt-fc-twente-fc-utrecht-2018

Vreemd fenomeen altijd. De Man of the Match. Het moet een speler van de thuisclub zijn. Maar wie was het eigenlijk bij FC Twente – FC Den Bosch (1-0)? Het was immers een schraal partijtje zonder hoogtepunten. Niemand van het groepje waarmee ik kort na afloop de wedstrijd off the record besprak, had  een argument gezien om Aitor Cantalapiedra aan te wijzen voor deze eervolle titel-voor-één-avond. Toch was hij het volgens de speaker. ‘Eigenlijk verdiende niemand dat predicaat’, zei een van ons, want wie van de thuisclub viel echt op. Maar niemand benoemen, kon ook niet, want de FC won en is bijna kampioen. Dan moet er zeker wel een speler zijn die menigeen positief is opgevallen.

Iemand opperde om de fans van FC Twente voor één keer de eretitel te geven. Dat leek mij niet terecht, want het moet (vanzelfsprekend) een speler zijn. Hoewel de fans van de thuisclub als vanouds te keer gingen. Je zult maar een eerstejaarsspeler zijn van de tegenstander. Die heeft zoiets nog nooit meegemaakt, zo’n muur van fanatieke fans en hun gezangen en ander lawaai. Bijna 30.000 man. Dan slaat je de moed in de schoenen, denk ik. Den Bosch ging er in ieder geval niet beter van voetballen, want de Brabanders wonnen weliswaar vrij veel duels, maar creëerden heel weinig. Slechts twee keer waren ze dicht bij een treffer. De tweede poging werd door een keurige tackle van Aitor onschadelijk gemaakt, maar om hem vanwege dat wapenfeit meteen tot Man of the Match te benoemen, leek me erg overdreven.

Bijna 30.000 man bij een thuiswedstrijd in de KK-divisie. Dat is uniek. Ik hoorde na afloop van een FC- employee dat zich al een tijdje vanuit de hele wereld voetbalvolgers en -fanaten die gek zijn op bizarre verschijnselen in deze sport, uit nieuwsgierigheid bij de FC melden om het een keer mee te maken of om meer te weten te komen over deze bijzondere club. “Vanuit de hele wereld!”, benadrukte hij. Schijnbaar komt dat haast nergens voor, zo’n hondstrouwe aanhang op een lager niveau.

Terug naar vrijdagavond. Aitor is een waardevolle speler voor de FC, maar vrijdagavond was hij niet best, net als de meeste medespelers. De centrale verdedigers dan, zei iemand, Bijen of Gonzalez? Nee, ze speelden best aardig, maar verloren 9 van de 10 kopduels van Vincent Vermeij.
Matthew Smith was de kandidaat van een andere gesprekspartner, een oud-speler uit het tijdperk dat the Man of the Match nog niet bestond. Smith werkte zoals gewoonlijk hard en had bijna alle ballen goed afgegeven. Doet ie altijd. Had misschien gekund.

Jari Oosterwijk (foto) dan? Tja, Jari won ook geen (kop)duel, maar hij scoorde de winnende goal en heeft een moeilijke tijd achter de rug. Ik had het hem gegund. Als je matchwinner bent, ben je ook al gauw de Man of the Match. En zeker als je niemand kunt vinden….

Oh ja, wie bepaalt eigenlijk bij de FC wie het wordt? De communicatieafdeling wist het niet, Kick van der Vall die de huldiging van de speler altijd regelt, ook niet. ‘Ik krijg het door van de speaker’, zei hij.
Dus belde ik speaker Jan Bruins. Die zei dat supporters hun stem kunnen uitbrengen en daarbij kans maken op prijzen. Holland Casino is daar de sponsor van. Bruins sloot niet uit dat de technische staf ook wel eens mee-bepaalt, wie het wordt.

Maar ach, wat maakt het ook uit. De competitie is intussen alweer een wedstrijd verder. RKC gooide gisteravond wat roet in het eten.
Vermeldenswaard in de discussie over de Man of the Match is deze tip van Ajax-trainer Erik ten Hag. Hij laat de benoeming over aan Marc Overmars, het technisch opperhoofd van zijn club. ‘Die heeft daarboven op de tribune beter overzicht’, vindt Erik. Niettemin is ook Overmars verre van objectief.

Ik pleit voor een onafhankelijke jury van drie kenners. Oud-spelers, -trainers, journalisten/analytici, zoiets.

Gijs Eijsink
Twentesport

Foto: Pro Shots

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

supporters-fc-twente-vak-p-sfeer-2018 supporters-fc-twente-vak-p-sfeer-2018
Eerste elftal6 uur geleden

Goedkoopste seizoenskaart FC Twente slechts twee euro goedkoper dan bij Ajax

Kijkend naar de historie van de eredivisie is FC Twente is de vierde club van Nederland. Toch is de club...

garcia-garcia-trainer-fc-twente-doel garcia-garcia-trainer-fc-twente-doel
Eerste elftal7 uur geleden

García García: “Hij zei altijd: ‘Ooit word jij trainer’. En nu zit ik hier”

Technisch directeur Ted van Leeuwen stelde kort na het ontslag van trainer Marino Pusic diens assistent Gonzalo García García aan...

nacho-ramos-vieren-overwinning-fc-twente-almere-2018 nacho-ramos-vieren-overwinning-fc-twente-almere-2018
Eerste elftal17 uur geleden

Nacho dankbaar: “Voelde me trots om te vechten voor jullie team”

Nacho heeft besloten om FC Twente per direct in te ruilen voor NAC Breda. De centrale verdediger had bij de...

FC Twente Nieuws17 uur geleden

VIDEO: Selectie FC Twente krijgt mountainbikeclinic in Twentse bossen

De selectie van FC Twente hoefde vandaag niet op het veld te staan. De voetballers mochten een helm opzetten en...

ted-van-leeuwen-technisch-directeur-fc-twente-2018 ted-van-leeuwen-technisch-directeur-fc-twente-2018
Eerste elftal18 uur geleden

“Het beter maken en verkopen van spelers moet onze levensader zijn”

Met het aanstellen van de onervaren Gonzalo García García als hoofdtrainer van FC Twente neemt technisch directeur Ted van Leeuwen...

FC Twente Nieuws18 uur geleden

Oranje Leeuwinnen bereiken kwartfinale na moeizame overwinning op Japan

Dinsdag speelden de Oranje Leeuwinnen in de achtste finale van het WK Voetbal voor Vrouwen tegen Japan. De Aziatische vrouwen...

Eerste elftal18 uur geleden

Maria, Martina en Lachman bereiken kwartfinale Gold Cup met Curaçao

Begin juni won Curaçao nog de King’s Cup door in de finale Vietnam na strafschoppen te verslaan. Op 18 juni...

Eerste elftal24 uur geleden

Moorrees kondigt vertrek bij FC Twente Vrouwen aan

Myrthe Moorrees heeft via Twitter haar afscheid bij FC Twente Vrouwen aangekondigd. Na twee seizoenen bij de Enschede club is...

logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste
Eerste elftal1 dag geleden

FC Twente speelt in Fleringen twee duels van één uur

FC Twente startte op donderdag 13 juni als eerste Nederlandse club de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Waar de meeste...

Eerste elftal1 dag geleden

FC Twente-selectie verruilt voetbalschoenen voor mountainbike

Vandaag even geen training op het Trainingcentrum in Hengelo voor de spelers FC Twente, maar een mountainbike clinic in de...

Advertentie