Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: Meistermachers

Column: Meistermachers

André Paus (foto) is op Cyprus gekroond tot trainer/coach van het Jaar, las ik in de krant. Hij werd kampioen met Enosis Neon Paralimni en promoveerde aldus naar de hoogste divisie van het voetbalgekke eiland in de Middellandse Zee. Het is de zoveelste keer dat Paus een ploeg naar het kampioenschap leidde. Misschien zelfs kunnen we hem scharen onder het eervolle gilde der Meistermachers.

Kent u Paul Krabbe nog? Of Ate Relker? Zij droegen deze officieuze titel van ‘Meistermacher’. Krabbe werd onder andere kampioen van de eerste divisie met FC Zwolle en landskampioen met HSC’21. Ik zeg onder andere. Relker werd in het lagere amateurvoetbal meerdere malen kampioen. Ik herinner me Markelo, Hector, MVV’29 en Twenthe Goor. Je hebt van die mannen die bij nagenoeg elke club waar ze komen, de titel opeisen. Oh ja en Gerhard Bos niet te vergeten. Vele malen kampioen. Hoewel hij zich als oefenmeester van SDC’12 momenteel in de tweede klasse J de kaas van het brood laat eten door TVC’28, nadat hij lange tijd op de titel afstevende.
Graag voeg ik dus aan dit illustere gilde de naam André Paus toe. Hoewel de voormalige stopper van oa FC Twente (250 wedstrijden) niet bij de amateurs werkt, maar bij de profs van het Cypriotische Enosis Neon Paralimni.

Vorige week was ik een dag of acht voor vakantie op het eiland in de Middellandse Zee. Prettig land, veel zon, mooi strand en interessante bezienswaardigheden. Ik vroeg aan enkele mannen in trainingspak die ik tegenkwam of ze ene André Paus kennen. Omdat Paralimni aan de andere kant van het eiland ligt, begreep ik hun ontkennende antwoord. Maar na bemiddeling van de barkeeper in het hotelletje waar we logeerden, kwam de andere dag een jongeman in trainingsoutfit op me af.
Hij was op de hoogte. Hij wist dat Paus op knappe wijze kampioen was geworden van de tweede divisie en dat hij inderdaad op Cyprus was uitgeroepen tot Coach van het Jaar. De jongeman had Paus nog nooit van dichtbij gezien, maar vertelde wel dat Paus bij zijn vorige club, Anorthosis Famagusta, in de hoogste divisie, een paar jaar geleden goed werk geleverd had. Dat had Cyprus best wel meegekregen, zei hij, want Famagusta is een topclub die altijd op het hoogste niveau speelt. Toen Paus er trainer was, werden ze derde. Ted van Leeuwen was daar toen de manager.

Bij het ambitieuze Paralimni begon Paus in november 2017 met vijf punten achterstand op de vijfde plaats. Hij stuurde twee Brazilianen naar huis, nam twee andere spelers aan, trainde hard met de groep, schoof hier en daar wat met een speler en haalde de discipline aan. Hij kreeg het vertrouwen van de jongens, smeedde aan de onderlinge band en vond het elftal dat het geschiktste was om de titel te pakken. Het lukte, ondanks een hardnekkige achtervolger. Ik begreep gisteren uit een whatsAppje van hem dat hij momenteel weer daar is om de besprekingen af te ronden voor het komende seizoen.

Is hij hiermee een Meistermacher? Nee, maar op zijn cv staan al de landstitel en beker met Valetta op Malta, twee titels met WKE (2007 en ’09) inclusief in ’09 het landskampioenschap bij de amateurs en in 2012 het kampioenschap van de voormalige topklasse met het roemruchte Spakenburg. Dus toch? Laat die Paus maar schuiven. Een ware vakman. Zou het niet wat zijn om hem eens in actie te zien bij een Nederlandse profclub? Ik heb er wel fiducie in.

Gijs Eijsink
Twente Sport

Foto: Orange Pictures

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Edwin oude Kamphuis Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Edwin oude Kamphuis
Gast
Edwin oude Kamphuis

Een oud gediende tesamen met Fred Rutten kan Twente alleen maar verder helpen waarom is het niet Twente vereinigt u en de slogan proude to be a Tukker krijgt alleen maar meer glans. Dus zo iemand ophalen en zoals in de collum beschreven discipline en hard werken daar ontbrak het dit seizoen gewoon aan en dat mocht de huidige spelersgroep zich rustig aan laten merken. Trainers wegsturen en groepjes vormen dat konden ze helaas wel. Gevoetbald moet er worden en het zou heel mooi zijn al men met de eigen jeugd die overal naar toe vertrekt en enige goede leermeesters… Lees verder »