Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column: Op toafel die voest!!

Column: Op toafel die voest!!

En daar was dan de toch redelijk voorspelbare uitglijder, tegen de promovendus VVV thuis. Twee gespeeld, twee verloren. Op zich is dat natuurlijk nog geen ramp. Het seizoen duurt nog heel lang en FC Twente is wel vaker slecht aan de competitie begonnen. Als we echter kijken naar de spelersgroep en het gebrek aan kwaliteit daarbinnen, begint mijn voorgevoel steeds sterker naar de voorgrond te treden. Dat voorgevoel dat zegt dat het een hele zware kluif zal gaan worden om dit seizoen lijfsbehoud te kunnen bewerkstelligen. Want wat was het matig mensen. Wat was het grotendeels zielloos en zonder overtuiging!

Verdwenen voetbalintelligentie
Iedereen met een beetje voetbalverstand wist dat het vertrek van Klich en Mokotjo zwaarder zou gaan wegen dan het, helaas onvermijdelijke, vertrek van Enes. Deze beide spelers kunnen een wedstrijd lezen, kunnen temporiseren als de wedstrijd erom vraagt, kunnen de jongere spelers leiding geven op het veld, puur door hun eigen spel en voorbeeld. Spelers met voetbalintelligentie zijn sowieso al dun gezaaid in de huidige voetbalwereld. FC Twente snakt nu naar dit soort spelers. De transferperiode is nog niet voorbij en er kan wellicht nog een kwaliteitsaankoop plaatsvinden, maar vooralsnog ziet het er naar uit dat ook een vaste waarde als Andersen de club gaat verlaten en krijgen we een potentieel goede linksbuiten op huurbasis terug die wel eerst nog even twee maanden weer aan de bal moet wennen. Tsja, dat zet ook niet direct zoden aan de dijk en geeft te denken.

Wat ik me steeds meer afvraag is hoe het toch mogelijk is allemaal. De club zit wederom in de veilige categorie indeling van de KNVB. De garantstelling van de gemeente is rond. De schulden zijn grotendeels geherfinancierd. Qua voetbalgedeelte heeft de club nog steeds de vierde begroting van het land. Hoe kan het dan dat we afhankelijk zijn van toevallige etensresten die van de grote tafel vallen en het moeten doen met slaapverwekkend angstvoetbal waar geen ene lijn in te ontdekken valt?

Kritische vragen
Het wordt zo langzamerhand tijd om eens wat kritische vragen te stellen in dit voor de club zo belangrijke seizoen. In mijn vorige column heb ik al aangegeven dat het gedonder rond en met Vak P heel snel afgelopen moet wezen. Dat is een zeer belangrijke pijler als het gaat om de steun en sfeer in het stadion in het lastige seizoen dat nog voor ons ligt.

Carsten-Schüpmann-scout-fc-twente-jan-van-halst

Hoofd scouting Carsten Schüpmann (links) in gesprek met Jan van Halst (rechts)

Daarnaast moet de vraag maar eens op tafel komen wat er bestuurlijk aan de hand is. De club is verdomme voor de poorten van de hel weggesleept en dan zouden we nu weer geconfronteerd moeten worden met bestuurlijke onrust en gedoe?? Wat strijkt Jan van Halst op in zijn dubbelfunctie? Ik weet dat hij zich uit de naad werkt voor de club, maar de boel moet nu maar eens transparant op tafel gedonderd worden. Is het wel verstandig om één man de twee belangrijkste bestuursfuncties te laten uitoefenen? Waarom zit hij daarnaast nog op de televisie over andere clubs te ouwehoeren en tactische bespiegelingen ten beste te geven over Ajax en PSV, terwijl ons eigen team steeds meer op een ranzige Zwitserse gatenkaas, die ver over de houdbaarheidsdatum heen is begint te lijken? Hoe zit het met weer optuigen van de scouting? Moet daar niet wat meer aandacht voor wezen zodat we in een vroeg stadium talenten kunnen binnen halen in plaats van het te moeten doen met spelers die ooit talentvol waren of bleken of eerst weer ‘in gesprek’ moeten met de bal?

Vorig seizoen gaf Hake terecht aan dat het heel lastig werken is als je de selectie niet tijdig rond hebt en er pas heel laat spelers bij komen. Dat zou niet weer mogen gebeuren en dit seizoen is er inderdaad in een eerder stadium overgegaan tot het aantrekken van spelers. Waarom zijn die spelers dan bijna allemaal minder qua kwaliteit en valt er nog geen lijn in het spel te ontdekken?? Is er gewoon geen ene rooie rotcent meer beschikbaar, ondanks het herstel? En zo ja, hoe kan dat dan terwijl er zo fors bezuinigd is op megasalarissen? Waarom wordt dat niet duidelijk richting fans aangegeven?

Schutrups en Heerts verlaten de RVC en de Tubantia heeft het alweer over ‘anonieme bronnen binnen de club’. Waren we niet blij dat we van dat soort gezeik af waren en waarom gaan Schutrups en Heerts eigenlijk weg? En waarom vertrekken die twee heren uit het Stichtingsbestuur? Waarom geeft de club daar geen duidelijke uitleg over, anders dan ‘geen commentaar’ van de betrokkenen zelf? Hoe zit het met de investeerders en hun wensen en (on)mogelijkheden? Wie schijt nu wie in de zak? Uiteraard zijn er detailzaken die niet naar buiten kunnen, maar de grote lijnen kunnen in ieder geval uitgelegd worden.

Twente Verenigt
Maar ook een vereniging als Twente Verenigt mag wat mij betreft veel meer naar buiten treden met hun visie, vragen en/of zorgen. Toen ik laatst een twitterbericht van TV kreeg, zat er een melding bij die aangaf dat TV sinds lange tijd weer eens een bericht heeft verstuurd. Dat kan dus niet in deze, voor de club, cruciale periode wat mij betreft. Dat de club dat ‘geintje’ met de halfjaarcijfers uithaalde geeft wellicht aan hoe er vanuit het bestuur tegen TV aangekeken wordt. Dat moet anders en zal hopelijk ook anders gaan na de gevoerde gesprekken.

Het Tij keren
Ik zal nooit meer die dagen vergeten waarop we met zijn allen in zak en as zaten en dachten dat we de club zouden verliezen. Het ging gelukkig anders, de actie ‘Twente voor Twente’ liet op een positieve wijze zien waartoe de fans in staat zijn, evenals de sportieve prestatie vorig seizoen liet zien dat je ook met minder middelen enigszins succesvol kunt zijn. De fans tonen wederom aan de club nooit te zullen laten vallen, gezien het aantal verkochte seizoenkaarten. Het lijkt momenteel echter wel weer of een zelfde soort lamheid als voor de verlossende uitspraak zich over alles en iedereen heeft genesteld. Eenzelfde soort angstig zwijgen her- en der.

Kom op! Keren dat tij! In de kiem smoren! In de benen met zijn allen en schoon schip maken. Communiceer als club eens vaker en opener met alle fans over de zaken die ons bezig houden. Durf kritisch te zijn daar waar dat nodig is en stel je eens wat strijdvaardiger op als club. Stel, als supporters zijnde vragen waar dat vereist is. Het is de toekomst van ons aller FC Twente waar we het hier over hebben. Die toekomst moeten we gezamenlijk en eensgezind ingaan. Het op de huidige wijze aanmodderen zal van kwaad tot erger leiden. Er kan nog van alles ten positieve veranderen. Sluit de deuren en scheldt elkaar desnoods de toupetjes van het hoofd en de steunzolen uit de schoenen, om vervolgens als een machtig en eendrachtig rood leger de toekomst in te marcheren en het laatste jaar van ellende te overleven.

De huidige ‘stilte’, te midden van de bestuurlijke en sportieve onrust bevalt me van geen kant en doet me teveel denken aan het volstrekt stuurloze FC Twente van medio juni 2016. Krijg er verdomme de rillingen alweer van.

Kom op Taaa, op toafel die voest…!!

COTE!!!!

TAZ

Foto: Orange Pictures

5
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jan kelderGerardTAZBennie Tevreden Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jan kelder
Gast
Jan kelder

Prima stuk, TAZ,
Waar gaan die 30 miljoen inkomsten, naar toe? Hoe ziet het uitgaven patroon er uit.
Teveel overhead misschien?

Gerard
Gast
Gerard

En wordt nou eindelijk eens wakker met elkaar en zet FRED RUTTEN naast Jan van Halst!

TAZ
Gast
Bennie Tevreden
Gast
Bennie Tevreden

Leuk lijstje met de totaalbegrotingen, maar er staat niets in wat betreft de voetbalgedeelten.

Bennie Tevreden
Gast
Bennie Tevreden

Qua voetbalgedeelte de vierde begroting van Nederland? Vergeet dat maar…..