Volg ons op Social Media

Columns

Column Peter Wekking: FC Twente dreigt zijn sympathie te verspelen

Gepubliceerd

op

Toen Steve McClaren enkele weken geleden na zijn merkwaardige wisselbeleid rond de Europa League-nederlaag bij Schalke 04 de nodige kritiek over zich heen kreeg, reageerde de voormalige bondscoach van Engeland laconiek. “Geloof me, ik heb in mijn leven weken meegemaakt waarin het er ruiger aan toeging.”

Misschien blijft de trainer van FC Twente dáárom wel van die merkwaardige dingen doen. Alsof hij van mening is dat hij toch niet te genaken is.

Nadat Nourdin Boukhari afgelopen zaterdag in de blessuretijd van FC Twente-NAC Breda de 2-2 had ingekopt en de Enschedeërs hun laatste kansen op de titel in rook hadden zien opgaan, bedacht McClaren zich één moment. Daarna hield hij op met denken en zocht hij in vliegende vaart de catacomben van De Grolsch Veste op. Buiten werd nog gevoetbald, maar dat deerde hem niet. Het was alsof hij wilde uitstralen dat het niet zíjn puntverlies betrof. De trainer keerde zijn ploeg de rug toe.

Het kwam McClaren de dagen erna op een flinke publieke tuchtiging te staan. De columnist van De Telegraaf vergeleek hem zelfs met de kapitein van de Costa Concordia, het Italiaanse cruiseschip dat in januari zonk in de Tyrreense Zee. Willem van Hanegem kielhaalde zijn collega al evenzeer. “Ik erger me inmiddels echt aan die Steve McClaren”, schreef de werkloze trainer maandag in het AD. Vooral uit de verwijzing die sprak minachting. En passant werd McClarens voorganger Co Adriaanse met terugwerkende kracht tot een soort heilige uitgeroepen. Dat de FC Twente-spelers aan het eind van het vorige kalenderjaar zo ongeveer dreigden met brandstichting als ze nog langer moesten werken onder het onberekenbare bewind van Adriaanse, bleef onvermeld.


Nu moet een trainer vooral worden beoordeeld op de resultaten die een ploeg onder zijn leiding behaalt. Met slechts negen punten uit de laatste zeven duels vallen die ronduit tegen. De zesde plaats die FC Twente veroordeelt tot play-offs met uitzicht op het totale niets, is ineens dichterbij dan de tweede plaats met toegang tot de kwalificatieronden voor de Champions League.

En dan centreert de discussie zich al snel rond rand- en bijzaken. Zeker omdat Steve McClaren met allerlei fratsen zelf bij herhaling de olie aandraagt die op het laaiende vuur kan worden gegooid. Gingen de venijnige commentaren niet om de acties waarbij hij tijdens een wedstrijd de catacomben instormde om op een monitor discutabele beslissingen van scheidsrechters na te kijken, dan was er wel het feit dat hij zijn collega Ronald Koeman na FC Twente-Feyenoord een uur liet wachten totdat de persconferentie kon beginnen. Of die vroegtijdige verdwijntruc van afgelopen zaterdag.

Daarbij wordt McClaren ook niet geholpen door zijn elftal, dat in de tweede seizoenshelft eigenlijk alleen in die flitsende wedstrijd bij PSV tot de verbeelding sprak. Het huidige FC Twente straalt weinig uit en zeker niet de wil in de belangrijke fase van het seizoen tot het uiterste te willen gaan. Behoudens topscorer Luuk de Jong, de enige speler die na de terugkeer van McClaren aanwijsbaar beter is gaan voetballen, herbergt de ploeg geen speler die voor opwinding op de tribune zorgt. Wel daalde daarvan zaterdag een ongenadig fluitconcert neer.

Ineens hangt er een naargeestige sfeer rond FC Twente en dat is wennen voor de club die de afgelopen jaren vrijwel alleen maar bewondering oogstte. FC Twente heette het mirakel uit de provincie te zijn dat met succes de handschoen oppakte tegen de gevestigde orde. Het stadion werd groter en mooier, het elftal werd aantrekkelijk en beter, en in de schrale prijzenkast werden een kampioensschaal, een nationale beker en twee Johan Cruijff Schalen bijgezet.

En nu vangt de hoge boom veel wind. Bij een prestatief wat minder jaar is er echter geen man overboord, dat hoort zelfs bij het groter worden. Maar FC Twente moet wel oppassen dat het zijn zo zorgvuldig gecreëerde sympathie niet aan het verspelen is. Die komt immers heel langzaam, maar verdwijnt zeer snel.

Bron: Voetbal International, 18 april 2012

2 Reacties

2 Comments

  1. Roger

    18 april 2012 at 17:47

    ik ben het volledig eens !!!!

  2. Draaitolletje

    18 april 2012 at 15:54

    Klopt helemaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

supporters-fc-twente-vak-p-sfeer-2018 supporters-fc-twente-vak-p-sfeer-2018
Eerste elftal3 minuten geleden

Goedkoopste seizoenskaart FC Twente slechts twee euro goedkoper dan bij Ajax

Kijkend naar de historie van de eredivisie is FC Twente is de vierde club van Nederland. Toch is de club...

garcia-garcia-trainer-fc-twente-doel garcia-garcia-trainer-fc-twente-doel
Eerste elftal1 uur geleden

García García: “Hij zei altijd: ‘Ooit word jij trainer’. En nu zit ik hier”

Technisch directeur Ted van Leeuwen stelde kort na het ontslag van trainer Marino Pusic diens assistent Gonzalo García García aan...

nacho-ramos-vieren-overwinning-fc-twente-almere-2018 nacho-ramos-vieren-overwinning-fc-twente-almere-2018
Eerste elftal11 uur geleden

Nacho dankbaar: “Voelde me trots om te vechten voor jullie team”

Nacho heeft besloten om FC Twente per direct in te ruilen voor NAC Breda. De centrale verdediger had bij de...

FC Twente Nieuws12 uur geleden

VIDEO: Selectie FC Twente krijgt mountainbikeclinic in Twentse bossen

De selectie van FC Twente hoefde vandaag niet op het veld te staan. De voetballers mochten een helm opzetten en...

ted-van-leeuwen-technisch-directeur-fc-twente-2018 ted-van-leeuwen-technisch-directeur-fc-twente-2018
Eerste elftal12 uur geleden

“Het beter maken en verkopen van spelers moet onze levensader zijn”

Met het aanstellen van de onervaren Gonzalo García García als hoofdtrainer van FC Twente neemt technisch directeur Ted van Leeuwen...

FC Twente Nieuws12 uur geleden

Oranje Leeuwinnen bereiken kwartfinale na moeizame overwinning op Japan

Dinsdag speelden de Oranje Leeuwinnen in de achtste finale van het WK Voetbal voor Vrouwen tegen Japan. De Aziatische vrouwen...

Eerste elftal13 uur geleden

Maria, Martina en Lachman bereiken kwartfinale Gold Cup met Curaçao

Begin juni won Curaçao nog de King’s Cup door in de finale Vietnam na strafschoppen te verslaan. Op 18 juni...

Eerste elftal18 uur geleden

Moorrees kondigt vertrek bij FC Twente Vrouwen aan

Myrthe Moorrees heeft via Twitter haar afscheid bij FC Twente Vrouwen aangekondigd. Na twee seizoenen bij de Enschede club is...

logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste
Eerste elftal19 uur geleden

FC Twente speelt in Fleringen twee duels van één uur

FC Twente startte op donderdag 13 juni als eerste Nederlandse club de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Waar de meeste...

Eerste elftal19 uur geleden

FC Twente-selectie verruilt voetbalschoenen voor mountainbike

Vandaag even geen training op het Trainingcentrum in Hengelo voor de spelers FC Twente, maar een mountainbike clinic in de...

Advertentie