Connect with us

Columns

Column: Poortjes naar de hel van Enschede?

Published

on

drienerlo station poortjes

Deze week is het 25 (1989) jaar geleden dat het drama in het Hillsborough stadium plaatshad. Liefst 96 Liverpool supporters raakten op de tribunes zodanig in de verdrukking dat zij de dood vonden. Bijna 800 mensen raakten (zwaar)gewond. De club die hetzelfde lijflied draagt als onze FC heeft zich, begrijpelijk, nooit helemaal over dit drama heen kunnen zetten. Dit alles werd afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Manchester City dan ook opgehaald. Uiteraard was dit de kampioenswedstrijd. Het moest zo zijn. Een uitgelaten Liverpool, aanvoerder Steven Gerrard voorop, wervelde na een zeer indrukwekkend gezongen “you’ll never walk alone” en een imponerende minuut stilte in een fantastische wedstrijd met 3-2 over City heen. De voorsprong op City is nu 5 punten. Chelsea staat slechts 2 punten achter, maar gelooft u mij, dit geeft Liverpool niet meer weg. Gerrard verloor zijn neefje bij de Hillsborough ramp, hij wreekt hem dit jaar door met Liverpool de eerste titel te pakken sinds, jawel, 1989-1990. Gerrard huilde zijn ogen leeg na de wedstrijd en zwoer aan zijn teamgenoten “this does not f*cking slip now!”. Een legendarisch verhaal in wording.

hillsboroughAangezien ik pas 22 jaar geleden ter wereld kwam heb ik dit drama niet bewust meegemaakt. Ik ben het verhaal van deze vreselijke gebeurtenis pas tegengekomen toen ik voor het eerst interesse in voetbal kreeg. Dat het verhaal echter nog altijd relevant is zien we elk weekend weer. De sta-plaatsen zijn veelal verdwenen uit de stadions, opdat het duidelijk is hoeveel mensen waar kunnen en mogen zijn, er zijn nog maar weinig stadions waar er een hek staat tussen de tribune en het veld om verdrukking te voorkomen en door nuttige automatiseringen hoeft er ook buiten het stadion niet meer al te veel gedrukt te worden voor de vele ingangen, die een goede doorstroom garanderen.

Het is daarom onbegrijpelijk dat er sinds enige tijd na thuiswedstrijden van FC Twente toch weer gevaarlijke situaties ontstaan. Bij voorbaat wil ik melden dat ik op geen enkele wijze Hillsborough probeer te vergelijken met de relatief veilige omstandigheden rond ons stadion, maar het moet me van het hart dat er door één domme beslissing het risico ontstaat dat er gewonden (of doden?) gaan vallen. Ik heb het dan over de nieuwe poortjes bij station Enschede-Drienerlo. Om zwartrijden te verminderen zijn er twee(!) poortjes geplaatst waar iedereen die naar Enschede wil doorheen moet. Twee poortjes die normaal gesproken ruim voldoende zijn voor een klein station, ware het niet dat er na de wedstrijd toch minimaal een goede 5000+ man tegelijk doorheen wil. En zo’n aantal is absoluut in staat om het gevaar van verdrukking te garanderen. Op verschillende momenten dat deze poortjes in gebruik zijn genomen na de wedstrijd is dan ook al gebleken dat dit tot zeer gevaarlijke situaties leidt.

NSDe eerste keer dat deze poortjes gebruikt werden liep het meteen mis. Ik stond, achteraf gezien, op precies de verkeerde plek. Er staan voor deze poortjes twee ijzeren railingen, waar iedereen geacht wordt door te lopen om een rij te vormen voor de poortjes. Ik stond echter aan de buitenkant, want ik kon die railingen door de grote mensenmassa helemaal niet zien. Meer en meer mensen kwamen aanlopen. Het gevolg was dat ik op een gegeven moment steeds meer tegen die railing aangeduwd werd. Ik heb er een pijnlijke heup aan over gehouden, maar zag kleine kinderen met hun hoofd tegen die railing komen, wat simpelweg gevaarlijk is. Een ander gevolg van de extreem trage doorgang was de botsing tussen NS medewerkers en reizigers. De trein was nog niet voor een kwart gevuld toen het fluitje ging. De reizigers namen hiermee gezien de enorme wachtrij geen genoegen, en openden de deuren weer toen ze dicht gingen. Het gevolg was een kat en muisspel. Elke keer dat NS beveiligers mensen in een bepaalde opening terugduwden en de deur sloten opende er een deur in de volgende wagon. Ik heb die dag de eerste trein gehaald. Dat hiervoor NS medewerkers en enkele reizigers voor moesten worden gemolesteerd valt echter niet goed te praten. De daaropvolgende wedstrijden werden de poortjes niet gebruikt. Helaas bleek het uitstel van de eerste gewonde.

Enkele weken later werden de poortjes doodleuk weer in gebruik genomen. Waarschijnlijk heeft er een korte evaluatie plaatsgevonden die ertoe heeft geleid dat er nu standaard meer politie op het perron staat want verder lijkt mij weinig veranderd. Het gedrang en het vechten met politie en NS medewerkers hield sindsdien elke wedstrijd steevast aan. Mensen, vaak enigszins beschonken na de wedstrijd, schreeuwen, bedreigen, delen klappen uit en doen dit alles tegen elkaar of NS personeel dat er ook weinig aan kan doen. Ik heb kleine kinderen zien huilen.

Na de thuiswedstrijd tegen Roda JC is de eerste echte gewonde gevallen. Nadat ik al eens mensen met een bloedneus en een agent met een blauw oog heb gezien heeft een (waarschijnlijk opstandige) reiziger afgelopen zaterdag een kuit- en enkelbreuk opgelopen in het rumoer dat ontstond nadat weer vele mensen de trein zouden missen. Ook wordt de sfeer door dit soort gebeurtenissen met de wedstrijd grimmiger. Eerst werd de man die de poortjes bestuurd nog vriendelijk uitgelachen, nu wordt hij met het leven bedreigd en krijgt het hek het steeds zwaarder te verduren. Er waren overigens op een gegeven moment minimaal 15 agenten op het perron, want zoveel heb ik er alleen al richting de andere kant zien hollen vanuit het treinraampje. Dat agenten op dronken supporters werken als een rode lap op een stier is bekend. Zeker met de sluiting van het supportershome van Vak-P staat de relatie met politie voor sommige supporters weer even op hoogspanning.

Ik wil daarom de verantwoordelijke, of het nou de NS is of FC Twente zelf, oproepen deze poortjes per direct af te schaffen. Het lijkt me duidelijk dat er na een trial van ongeveer een half jaar moet worden vastgesteld dat het eventuele voordeel (ik kan trouwens met mijn OV-kaart nog steeds rustig doorlopen als ik zeg dat ik al buiten de poortjes heb ingecheckt) van het tegengaan van zwartrijders niet opweegt tegen deze steeds gevaarlijker wordende situatie en de vertraging die het treinverkeer erachter oploopt. Moeten er dan echt meer gewonden of zelfs doden vallen voordat iemand bedenkt dat dit niet werkt? Het zou vreselijk zijn als FC Twente over 25 jaar kampioen wordt en dan het verhaal naar buiten brengt dat een van de spelers dit kampioenschap opdraagt aan een neefje dat bij verdrukking tot een toegangspoortje om is gekomen. Hoe legendarisch dat het verhaal ook maakt, het is het niet waard.

2Ways

Drukte voor de poortjes van de NS

Emotioneel moment van Steven Gerrard


6 Comments

6 Comments

 1. Kor

  18 april 2014 at 07:21

  Dit is dus de reden dat ik weer met de auto ga. Het is te gevaarlijk aan het worden.
  Laten ze het vervoer vanaf de stations Hengelo en Enschede gratis maken richting Drienerlo en na de wedstrijd weer omgekeerd. Wat me ook verbaasd is dat als je naar het spoor loopt rechts van de tunnel Nog een ingang is om op het perron te komen en deze wordt niet gebruikt. Deze wordt gebruikt als uitgang als de supporters uit Hengelo komen en daarna gaat deze dicht.

 2. Marc

  17 april 2014 at 14:30

  Voor zover ik weet zijn de poortjes niet alleen geplaatst om zwartrijders te kunnen tegenhouden. Wat er in de media werd vermeldt, is dat de poortjes geplaatst zijn om te voorkomen dat het perron te druk wordt en er mogelijk iemand op het spoor beland door het duwen en trekken onderling om toch maar met die 1ste trein mee te kunnen. Ook daar kunnen natuurlijk doden en zwaar gewonden bij vallen.

  Niet daarmee goedpraten wat er gebeurd is en nog gaat gebeuren de afgelopen/komende wedstrijden. Normaal gesproken blijf ik na de wedstrijd wel even bij het home hangen, zodat de eerste drukte weg is. Helaas is bij een 20:45 wedstrijd er niet veel speelruimte om nog met het openbaar vervoer in huis te komen, waardoor er veel meer druk op die eerste treinen zit. Misschien moet Twente eens met de vervoerders om tafel om bijvoorbeeld bij een 20:45 wedstrijd de treinen en bussen wat langer door te laten lopen. Hiermee kan de drukte meer gespreid worden en is het voor een ieder die met het openbaar vervoer komt beter te doen.

  Verder zouden er natuurlijk ook meer automatische poortjes kunnen worden geplaatst zodat supporters in de juiste aantallen en spoedig op het perron kunnen zijn, zodat er ook een optimale bezetting van de treinen is en de drukte snel kan worden afgevoerd.

  Gerben, succes met het herstel.

  • TwenteBilly

   17 april 2014 at 14:52

   Veiligheid wordt dan weer naar voren geschoven, maar uiteindelijk gaat het gewoon om de Doekoe. De Politie bekeurt ook om de veiligheid te handhaven, zo zegt het zelf. Geloof jij het? Joa joa….

 3. Gerben Hinsenveld

  17 april 2014 at 12:50

  Ik zou hier graag op willen reageren.
  De supporter die hierbij gewond is geraakt was niet opstandig, deze supporter sprong zoals zoveel supporters in de trein door de deuren die door andere supporters werden opgehouden.
  Doordat vele supporters dit deden was het halletje/balkon van deze trein redelijk vol, op het zelfde moment kwam er een beveiliger van de NS aangerend met de tekst ” En nu is het afgelopen met het geouwehoer met de deuren” en trok vervolgens de bewuste supporter aan zijn jas naar buiten waarbij deze ongelukkig ten val is gekomen.
  Naar aanleiding hiervan nam de onrust op het perron toe met alle gevolgen vandien.

  Ik weet dit allemaal omdat ik bewuste supporter ben, en door toedoen van deze NS medewerker minimaal 8 weken in het gips zit.

  • 2Ways

   17 april 2014 at 13:34

   Beste heer Hinsenveld,
   Ik ben de schrijver van deze column. Ik wil u allereerst danken voor uw reactie en u sterkte wensen met uw opgelopen verwonding. Tevens wil ik hierbij duidelijk maken dat het absoluut niet mijn bedoeling was u als agressieve supporter neer te zetten. Gezien het rumoer en de ernst van uw verwonding heb ik de aanname gemaakt dat er een gewonde viel na een scrimmage tussen supporters en politie/NS medewerkers. Dit blijkt in zekere zin een foute te zijn geweest. Ik ben blij dat u uw verhaal hieronder doet om aan te geven hoe weinig er nodig is om tot een gevaarlijke situatie te komen. Hopelijk kunt u begrip opbrengen voor mijn verwoordingen over het voorval in de column. Kunt u zich echt niet vinden in hoe ik het heb opgeschreven, dan wil ik het uiteraard aanpassen. U hoeft het dan slechts hieronder even aan te geven. Nogmaals sterkte met uw revalidatie.

  • Gerben Hinsenveld

   17 april 2014 at 13:42

   Het verhaal is verder wel goed alleen wordt er in verschillende media gerept van vervelende/hooligans, ik ben in princiepe buiten mijn schuld hierin betrokken geraakt vandaar mijn reactie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

wout-brama-aanvoerder-fc-twente-2020-2021-band. wout-brama-aanvoerder-fc-twente-2020-2021-band.
Eerste elftal4 dagen ago

Behoudt aanvoerder Brama de komende weken zijn basisplek?

Wout Brama maakte afgelopen weekend zijn rentree in de basis bij FC Twente. Brama moest de gehele voorbereiding missen vanwege...

jeroen-heubach-fc-twente-all-stars jeroen-heubach-fc-twente-all-stars
Eerste elftal4 dagen ago

Video: Heubach speelt hoofdrol in gevatte aankondiging voor winactie

FC Twente heeft haar supporters woensdagochtend een unieke kans geboden. In samenwerking met TOTO geeft de club een paar behoorlijk...

propper-unnerstall-twente-utrecht-13-september-2021-grolsch-veste propper-unnerstall-twente-utrecht-13-september-2021-grolsch-veste
Eerste elftal4 dagen ago

Van Staa en Van Wissing loven Unnerstall: “Superlatieven komen tekort”

Hoewel FC Twente afgelopen weekend aantrad met een ‘gemankeerd elftal’, wist het toch voor de eerste keer dit seizoen te...

robin-propper-aanvoerder-fc-twente-augustus-2021 robin-propper-aanvoerder-fc-twente-augustus-2021
Eerste elftal4 dagen ago

Afellay laaiend enthousiast over Pröpper: “Die kan voorlopig niet meer stuk”

Afgelopen weekend wist Robin Pröpper er voor de tweede keer in korte tijd voor te zorgen dat het tijdens de...

jan-de-jong-directeur-eredivisie-cv-2020 jan-de-jong-directeur-eredivisie-cv-2020
Eerste elftal4 dagen ago

Betaald voetbal-directeuren complimenteren supporters: “Loyaal gebleven”

De directeuren Jan de Jong (Eredivisie CV), Marianne van Leeuwen (KNVB) en Marc Boele (Keuken Kampioen Divisie) hebben een statement...

virgil-misidjan-training-fc-twente-2021 virgil-misidjan-training-fc-twente-2021
Eerste elftal4 dagen ago

Misidjan wilde te graag en raakte geblesseerd: “Ik heb daar nu van geleerd”

Virgil Misidjan kwam afgelopen zomer transfervrij naar FC Twente. Na een deel van de voorbereiding te hebben meegedraaid, raakte Misidjan...

supporters-vak-p-twente-augustus-2021 supporters-vak-p-twente-augustus-2021
Eerste elftal5 dagen ago

Video: Vanaf de tribune | Pröpper brengt Vak-P in extase

Afgelopen zaterdag wist FC Twente voor de eerste keer dit seizoen de volle buit te pakken. FC Utrecht, werd in...

janko-luuk-de-jong-theo-janssen-brama-fc-twente-inter. janko-luuk-de-jong-theo-janssen-brama-fc-twente-inter.
Eerste elftal5 dagen ago

On this day: FC Twente tegen Inter in eerste Champions League-duel ooit

Het Champions League seizoen van 2021-2022 is dinsdagavond begonnen. Elf jaar geleden begon het Champions League seizoen 2010-2011. In dat...

gijs-smal-linksback-fc-twente-2020-2021-grolsch-veste gijs-smal-linksback-fc-twente-2020-2021-grolsch-veste
Eerste elftal5 dagen ago

‘Smal is niet gevaccineerd’: “Dan moet je misschien maar niet gaan spelen”

Nadat de selectie van FC Twente anderhalf jaar lang nauwelijks geteisterd werd door coronabesmettingen, was het enkele weken geleden dan...

klaas-jan-huntelaar-schalke-2020-2021 klaas-jan-huntelaar-schalke-2020-2021
Eerste elftal5 dagen ago

Voormalig FC Twente-target Huntelaar stopt definitief met voetballen

Klaas-Jan Huntelaar klaar met voetballen, zo meldt Voetbal International. Het voormalig FC Twente-target heeft op 38-jarige leeftijd besloten om zijn...