Nieuws

Column: Rood aanlopen

Column: Rood aanlopen

Onze Nederlandse taal zit vol met woorden waarvan de herkomst te maken heeft met de Zeevaart. Ook niet zo verwonderlijk gezien de geschiedenis van ons land waarin de strijd tegen het water en de uiteindelijke overwinning hierop continu om alertheid vraagt en wijd- en zijd wordt bejubeld.

Ook ons verleden als zeevarende natie kan in dit verband niet onvermeld blijven. Met nauwelijks 3 miljoen inwoners voeren onze schepen over de hele wereld om uiteindelijk een rijkdom te vergaren die culmineerde in de Gouden Eeuw.

De schepen kwamen vol beladen terug uit landen als Suriname, Indonesië, Curacao, Japan, Brazilië, China, de Baltische staten, Ceylon, Nieuw-Amsterdam (het latere New-York), Ghana etc.etc.

Ook u, beste lezer, hoeft waarschijnlijk niet ver terug in uw familiegeschiedenis te gaan om daar iemand aan te treffen wiens bestaan geheel of gedeeltelijk in het teken van de zee en de zeevaart of de binnenvaart stond.

Geen wonder dan ook dat onze taal wemelt van de woorden die te herleiden zijn tot deze maritieme achtergrond. Sommige van die woorden liggen voor de hand, maar anderen toch niet zo een, twee, drie.

TwenteEén van die zegswijzen is bijvoorbeeld ; “Rood aanlopen” . U ziet dan direct een persoon voor u die van opwinding of boosheid of schaamte om iets een rood hoofd krijgt. Ook deze zegswijze heeft echter een maritieme achtergrond. Toen destijds namelijk een schip richting haven voer om binnengaats te gaan (aanliep op de haven/aanlegplaats), werd het aan bakboord begeleidt door roodgekleurde bakens. Het spreekt voor zich dat de zeelui, die veelal maanden aan boord zaten, bij het zien van die bakens behoorlijk opgewonden raakten.

Kijk, zo heeft u weer wat te vertellen tijdens bruiloften en partijen. Diezelfde opgewondenheid in relatie tot de kleur rood maakt zich momenteel echter ook meester van veel fans van de mooiste club ter wereld, ons aller FC Twente.

Daar waar veel fans de laatste twee seizoenen met een bloedend hart het machteloze schaakvoetbal hebben moeten aanschouwen, inclusief het komen en gaan van jan- en alleman zonder dat het spel daadwerkelijk verbeterde, gloort er nu de hoop van de wilskrachtige jeugd.

Er werd en wordt schoon schip gemaakt in de selectie die heel specifiek wordt samengesteld en bevolkt door jeugdige en talentvolle spelers die er alles voor over hebben om te slagen in het betaalde voetbal.

De clubleiding heeft een duidelijke keus gemaakt en geleerd van het recente verleden waarin te vaak te veel geld werd uitgegeven zonder dat het daadwerkelijk tot een verbetering van de prestaties en het spel heeft geleid. Een keus waar veel supporters fronsend kennis van namen. Jansen en Schreuder langdurig aan het roer, contracten voor onbepaalde tijd, veel aankopen van talentvolle jeugd en deze het vertrouwen schenken.

twenteVoorwaar een forse verandering vergeleken met een jaar of anderhalf geleden. Daar waar ooit spelers als Verhoek, Plet en Breukers werden gekocht, schenkt men nu het vertrouwen aan jongelingen als Eghan, Promes en Ebecilio.

In dit prille seizoen heeft dit jonge Twente ons fans al twee prachtige zeges op tegenstanders waarbij nog oud zeer leeft geschonken. De historische vernedering van Feyenoord in de eigen kuip met 1-4, de schrobbering van Utrecht met 6-0.

Belangrijker dan deze twee zeges is het feit dat het voetbal weer de boventoon voert in de Veste. De bezieling is terug, de wil en kunde om vooruit te spelen is terug, techniek en balbehandeling wint het eindelijk van loopvermogen en defensief gerichte opdrachten.

Uiteraard is het seizoen nog pril en zal dit jonge team nog wel een terugslag krijgen, maar dit begin van de competitie heeft al veel winst opgeleverd. Naast de punten ook het fijne gevoel dat het weer leuk is om naar Twente te kijken, dat er weer iets gebeurd waarmee wij fans ons kunnen identificeren. De wil om te winnen is belangrijker dan de angst om te verliezen. Wellicht is dat nog wel de grootste winst in vergelijking met de afgelopen twee seizoenen.

Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar de nu bijkans zekere aankoop van een groots talent als Jesus Manuel Corona Ruiz (wat een veelzeggende naam) past in het nieuwe beleid van de club…..jong, technisch begaafd en veelbelovend. Ik denk dat er , met de nodige terugslagen die ongetwijfeld ook zullen komen, iets moois aan het groeien is in de Veste.

twenteDat is meer dan menigeen had gedacht aan het eind van vorig seizoen en het begin van deze transferperiode. Waar toen het K.W.W. en het wegvallen van vertrouwen in een echte kentering de boventoon voerde lijkt nu iedereen in zijn sas.

“Hij is in zijn sas”, is overigens ook weer zo’n uitdrukking die van de (zee)vaart stamt.

Sas is namelijk een Zuid Nederlandse benaming voor sluis. Als de schipper op thuisreis de laatste sluis passeerde, zijn sluis, dan was hij blij. Hij was bijna weer thuis. Hij was in zijn sas

Twente is ook weer “thuis”, ik voel het. Dat de media eerst een heisa maken over de trainersconstructie en vervolgens over een sfeerdoek terwijl er op het veld toch voldoende te zien is om over te praten sterkt mij alleen maar in dat gevoel.

Ik begin verdomme rood aan te lopen !

TAZ

Twente Insite TopCoach Competitie 2013-2014

Doe jij al mee met onze TopCoach competitie 2013-2014? Doe mee en maakt kans op mooie prijzen waaronder 2 wedstrijdkaartjes, een FC Twente shirt, een FC Twente Cap en meer! Klik hier om naar de TopCoach competitie te gaan.

Nederbet

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties