Connect with us

Columns

Column: Slaap je nog een beetje Joop?

Published

on

Munsterman

Donderdag, 2 juni 2016. Hij kwam, in zichzelf scheldend en foeterend, op mij aflopen. Ook op weg naar een receptie van een mede-collega in een Haarlems etablissement. Ajax fan, dat wist ik. Ook iemand die verder kijkt en denkt dan zijn neus lang is. Dat wist ik ook. “Waar is die klote KNVB eigenlijk mee bezig? Ze maken een club als FC Twente willens en wetens kapot. Schan-da-lig wat er nu allemaal gebeurt, echt waar!” Ik knikte instemmend en gaf aan dat we nog minstens een week in grote onzekerheid blijven zitten omtrent de toekomst van onze club. De laatste weken heb ik véél meer van dit soort reacties gehoord. Van fans van verschillende clubs. De overgrote meerderheid van die fans van andere clubs die ik hier in de regio spreek, vinden het nu écht wel welletjes geweest. Genoeg is genoeg! “Het oude bestuur bestond uit schurken, maar de bond moet de nieuwe werkelijkheid eens serieus nemen en het nieuwe FC Twente niet tot in de eeuwigheid blijven straffen voor de wandaden van enkelen, die nota bene inmiddels al lang weg zijn”. “We zitten niet te wachten op een competitie zonder FC Twente, altijd leuke wedstrijden”, of “Van Oostveen zoekt een zondebok voor het falen van de bond in ieder opzicht, bananenrepubliek beslissing”. Uiteraard was en is er ook leedvermaak, maar de meesten zijn inmiddels dat stadium al een tijdje voorbij.

Wát een contrast met de gemiddelde ‘internet reactie’. Uiteraard wemelt het van de virtuele helden die hun frustraties anoniem de vrije loop laten en onze club naar de hel wensen via diverse fora; het zij zo. Publicaties waarin Twente fans, onderbouwd met feiten, hun kijk op het geheel geven, worden veelal misverstaan of anders uitgelegd. Zo vielen nogal wat virtuele helden over de vergelijking die er in een brief werd gemaakt tussen de situatie hier en die in Duitsland, waar de ene topclub de andere ooit de helpende hand toestak. Dat dit voorbeeld werd aangehaald om het contrast weer te geven tussen de houding van de ECV (“jullie zijn gestraft en wij gaan dat nog eens, zonder reglement, dunnetjes overdoen”) en de onderlinge solidariteit die uit het Duitse voorbeeld spreekt, ontgaat de meesten. Net of FC Twente geld wil zien van andere clubs. Volstrekt niet aan de orde. Integendeel. FC Twente ligt kermend op de grond en de ECV trapt er nog eens lekker op in. Dát is het punt! FC Twente heeft inderdaad in het verleden clubs als Wageningen of Veendam niet financieel geholpen (als die al te helpen waren), maar FC Twente heeft ook nooit via een platform als de ECV ingetrapt op die clubs toen ze ‘down en out’ waren, door ze het mes nog eens extra op de keel te zetten en schreeuwend bloedgeld te eisen. En dat is precies wat de ‘collega’ clubs nu wél aan het doen zijn met FC Twente. Dát is een schreeuwend contrast en daarom terecht aan de orde gesteld.

eric-gudde-vvcs-feyenoord

Eric Gudde liep voorop om FC Twente via de ECV een trap na te geven.

Natuurlijk hoort leedvermaak bij het voetbal, helemaal in de uitingen van de fans in het stadion. Dat zal geen enkel rechtgeaarde FC Twente fan betwisten. ”What goes around, comes around”. Maar als je de – volkomen terechte – kritiek van het nieuwe FC Twente op de onrechtmatigheid van de beslissing van de Licentiecommissie, én de misselijke rol van de ECV in dit geheel, afdoet met de dooddoener ‘Calimero reactie’, heb je A: to-taal niet begrepen waar het hier in de kern om draait en B: is er iets niet helemaal sjofel in de bovenkamer. Soit, in iedere oorlog sneuvelt ‘de waarheid’ als eerste, laten we dan maar zeggen. En dat het een ‘full-scale war’ dreigt te worden, waarbij de inhoud steeds meer naar de achtergrond wordt gedrongen en het betrekkingsniveau bepalender wordt, is nu wel duidelijk.

Iedere dag tikt weg op een klok die onverbiddelijk zal uitkomen bij het uur “U”; de beslissing van rechter Heinemann. Nog een week, wellicht minder. Daarna kan het nog zo zijn dat de onzekerheid en onduidelijkheid voortduurt. Dat is zwaar – héél zwaar – voor de fan die er met zijn hele gemoed in zit en al zó lang in onzekerheid leeft. Dat lot delen – en dragen – wij samen, zoals dat hoort. Hoe zullen de aanstichters van alle ellende zich hier eigenlijk onder voelen? Aanstichters die, gek genoeg, bijna niet aan bod komen in de diverse discussies en bespiegelingen.

aldo-van-der-laan-joop-munsterman-twenteHoe voel jij je nou eigenlijk Joop? Slaap je nog een beetje? En jij Aldo, lukt het middagdutje nog? Door alle huidige commotie zouden we bijna vergeten dat we het aan jullie – en een te volgzame raad van commissarissen – te danken hebben dat de club nu voor de poorten van de hel staat. Voelen jullie iets van schaamte en berouw? Krimpt jullie hart ineen als jullie lezen dat een ventje van zeven jaar zijn spaarcentjes aan de club wil geven om te helpen? Huilen jullie dan van binnen? Doet het jullie pijn dat het nieuwe bestuur misschien de kans niet meer krijgt om de schoonmaakoperatie tot een goed einde te brengen mét eredivisiebehoud ? Teren jullie niet weg van binnen als jullie de huidige bestuurders op de door jullie achtergelaten ronkende puinhopen zien staan, strijdend tegen de voltallige voetbalwereld zonder ook maar enige schuld te hebben aan deze ellende?

Ook – en misschien wel vooral – ONS hebben jullie op weergaloze wijze besodemieterd en voorgelogen, tot het schizofrene aan toe. Jullie eigen fans! “Beste supporters van Nederland”, weet je nog Joop? Natuurlijk stond je op een voetstuk en was je een tijdlang God in Twente. Ja, ook ik achtte je een tijdlang onaantastbaar en groots. Je hebt daar echter samen met je kompanen op een gruwelijke wijze misbruikt van gemaakt door een waar schrikbewind in te voeren bij onze club, waarvan jullie de sportieve toekomst – willens en wetens – op het spel hebben gezet. Ironisch genoeg stond ons FCT, nog niet eens zo heel lang geleden, als voorbeeldclub (!) bekend om haar volkse karakter, transparantie, gezond beleid en open sfeer. Jullie hebben gegokt en roulette gespeeld met onze passie en onze grote liefde. Kei-hard verloren en de goede naam van FC Twente te grabbel gegooid. Daarvoor zullen jullie voor altijd worden vervloekt; reken maar van yes..

Zelfs ná jullie vertrek hebben jullie nagelaten om de club te helpen door te wijzen op alle malversaties en deze direct te delen met het, zich uit de naad werkende en onderbemande, nieuwe bestuur. Integendeel! Jullie hebben ze laten spartelen en daarmee ons ook. Jullie hebben de bond dermate getart dat deze, zelfs over jullie bestuurlijke graf heen, bloed wil zien vloeien. Jullie hebben een nieuwkomer deelgenoot gemaakt van het bestuurlijk – frauduleus – wanbeleid en willens en wetens opgeofferd. Dat getuigt niet van clubliefde en dat getuigt zeker niet van integer handelen in naam van de toekomst. Dat getuigt van narcistisch eigenbelang en een kwalijk en bekrompen bejegening van de eigen fans en de eigen medewerkers!

Het nieuwe bestuur zal, met massale steun van de supporters, blijven strijden tegen de eenogige sanctiestrategie van de KNVB. Iedereen snakt er naar een streep te kunnen zetten onder al het gedoe buiten het veld. Er zal een nieuw FC Twente herrijzen, uit welke as dan ook. Wat de uitkomst ook wordt, onze weg naar sportief en bestuurlijk (eer)herstel zal lang worden. En moeilijk zijn. Een weg vol met kuilen en andere hindernissen, maar wel een weg die we gezamenlijk opgaan met een rein geweten, een opgeruimd gemoed, een integer en meer gecontroleerd bestuur en een hechte fanbase die de club nooit in de steek zal laten. Op die weg is géén plaats meer voor de brengers van alle ellende. De weg die Joop, Aldo en consorten op zouden moeten gaan, is die naar de rechter, als aangeklaagden. Nogmaals, het is van de zotte dat de opruimers en supporters worden bestraft en de daders met rust worden gelaten.

COTE !!!!

TAZ

15 Comments

15 Comments

 1. robert g.

  4 juni 2016 at 07:08

  Ik zeg niks meer , er is al genoeg gezegd , ik vindt trouwens dat ,een ieder die wat zeggen wil zich met zijn gehele voor en achternaam moet reageren , anders niet toelaten !!! Dit weken durende gescheld ben ik spuuchzat !!!! Robert Gerritsjans

  • Joep Meloen

   4 juni 2016 at 10:08

   Wat jij vindt moet je naar de politie brengen. Ga Nederlands leren Robert Gerritsjans! Mafkees

  • Tukkerpower

   4 juni 2016 at 14:56

   Dit is een voetbalforum, niet de rubriek een tientje voor uw brief van de Libelle.
   Dat gezeur over taalgebruik en/of schelden ben ik spuuGzat.
   Ik heb van de week al iemand doorverwezen naar het forum van de E.O.
   Het taalgebruik is daar zeer beschaafd.

 2. Joep Meloen

  3 juni 2016 at 23:56

  Goed gesproken TAZ. Vergeet in dit alles vooral de naam Arjan Hoop ook niet. Die hufter moeten ze ook vierendelen, net als de rest van dat ons helpt ons clubje

 3. bert

  3 juni 2016 at 23:15

  Niemand wil Twente kapot maken Tukkerpower. Gewoon weer met frisse moed een divisie lager beginnen. Wat is daar mis mee? Financieel een ramp ? Dat valt best mee. De Gemeente en sponsoren staan toch garant ?

 4. bert

  3 juni 2016 at 22:50

  Je bent een echte Twente man Marco. Respectloos naar andere mensen. De grote schoonmaak moet niet alleen plaats vinden bij de club zelf , maar ook bij de supporters. De club heeft schijt aan anderen en jij als supporter ook. Dat is dus de cultuur !

  • Tukkerpower

   3 juni 2016 at 23:05

   Bert, ehhhhh laat me raden van Oostveen?
   Wij hebben over het algemeen geen schijt aan anderen hoor Bert, alleen aan ander die de schijt aan ons hebben.
   Ook aan mensen die willens en wetens onze club kapot willen maken, dus Bert?

   Met het nuchtere verstand kun je inderdaad heel veel dingen zien, zo zie ik aan jou dat je je beter aan kunt melden voor het Heracles forum.

   Dag Bert, en de groetjes aan de licentie- en beroeps commissie.

 5. bert

  3 juni 2016 at 22:15

  Waarom zo afgeven op andere clubs? Hebben die andere clubs de boel besodemieterd? Het is toch geen ramp om een straf te accepteren en een divisie lager te gaan spelen? De supporters EN de club zelf hebben altijd hosanna geroepen bij het beleid van Munsterman en co. Ook met het nuchtere verstand hadden ze kunnen zien dat hier iets niet in de haak was. Waar was toen de regionale journalistiek ??
  Sprookjes bestaan niet. Dat hadden ze allemaal in Enschede moeten weten.
  Gewoon een straf accepteren en niet zo natrappen naar andere clubs !

  • Marco

   3 juni 2016 at 22:29

   Bertje toch. Er zit een banaan in oor. Geef Ernie een zoen. Ga je huiswerk maken en op tijd naar bed.

 6. Janneke

  3 juni 2016 at 22:10

  Weer een goed stuk van TAZ. Je hebt het juist verwoord . We all stay together .

 7. Tukkerpower

  3 juni 2016 at 19:06

  Top Column thx

 8. Dorus

  3 juni 2016 at 19:01

  Volgens mij was het hoogheidswaanzin iets opbouwen wat een ander niet heeft.
  Ik kan er zelfs niet met mijn hooft erbij dat zo,n kerel als Munsterman dit geflukt heeft
  Het wordt hoog tijd voor een diepgaand interview met deze kerel
  Op den duur moet hij zijn verhaal toch kwijt

 9. Rene

  3 juni 2016 at 18:25

  Hatseflats! Helemaal mee eens!

 10. Jan Fransen

  3 juni 2016 at 15:57

  Joop en Aldo kennen geen gewetenswroeging. Ze vragen zich ècht af òf ze iets fout hebben gedaan. Maw ze hebben een dikke laag boter op hun hoofd.

  • Dorus

   3 juni 2016 at 19:03

   Maar op hun manier van leven kunnen ze niet verder

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021 uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021
FC Twente Nieuws16 minuten ago

Gaat FC Twente volgend seizoen Europa in?

Ruim elf jaar geleden werd FC Twente kampioen van Nederland. De club beleefde geweldige jaren en speelden seizoenen achter elkaar...

youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015 youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015
Eerste elftal2 uur ago

‘Gediscrimineerde’ Mokhtar belde Jans voor terugkeer bij FC Twente

Youness Mokhtar heeft een aantal pittige uitspraken gedaan tegenover de NOS. De voormalig FC Twente-aanvaller is clubloos en dat heeft...

go-ahead-eagles-supporters-spandoek go-ahead-eagles-supporters-spandoek
Eerste elftal4 uur ago

Van Wonderen: “Ik vind het spel van FC Twente leuk en mooi om naar te kijken”

Komende zondag reist FC Twente af naar Deventer voor de confrontatie met promovendus Go Ahead Eagles. Het wordt een weerzien...

thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021 thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021
Eerste elftal5 uur ago

Thijs van Leeuwen blinkt uit bij Almere City na ontslag Verbeek

Vorige week dinsdag kreeg Gertjan Verbeek het nieuws dat er geen toekomst meer is bij Almere City FC. Hiermee werd...

tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019 tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019
Eerste elftal22 uur ago

Jans geprikkeld door Van Wissing: “Het werd door jou een item gemaakt”

Eerder deze week zat Tijmen van Wissing aan tafel bij het programma Voetbalpraat van ESPN. Hier sprak de clubwatcher onder...

ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021 ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal22 uur ago

Jans: ‘Ligt het aan coronatijd dat iedereen doorslaat in negativiteit?’

Na de 0-0 tegen Feyenoord, staat komende zondag de volgende wedstrijd op het programma. Dan neemt FC Twente het in...

cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015 cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Martina overspeelde zijn hand in zoektocht: “Ik heb veel kansen laten lopen”

Oud-FC Twente verdediger Cuco Martina is na zijn vertrek bij Everton in de zomer van 2020 ruim een jaar transfervrij...

mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Oud-FC Twente speler Piqué beëindigde carrière na TIA in stilte

De inmiddels 42-jarige Mitchell Piqué kwam in het seizoen 2000-2001 op huurbasis uit voor FC Twente. Na zijn tijd in...

kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld
Eerste elftal2 dagen ago

Ajax kan decennia oud record FC Twente verbreken: “Daar schrik ik wel van”

In het jaar 1972 settelde FC Twente een record wat nog altijd staat. De Enschedese formatie kreeg in dit competitiejaar...

mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021 mees-hilgers-twente-willem-ii-grolsch-veste-17-10-2021
Eerste elftal2 dagen ago

Hilgers en Rots speelde niet altijd op hoogste niveau: ‘Winnen geen doel op zich’

FC Twente stond vorig seizoen derde op de ranglijst met percentages van de gespeelde minuten van zelfopgeleide spelers. De KNVB...