Connect with us

Columns

Column: Speech! Speech! Speech!

Published

on

Ik keek afwisselend naar links- en rechts, boven- en beneden. Zocht iets wat mijn aandacht zou afleiden. Grote gedeeltes van FC Twente – Heracles deden gewoon zeer aan de voetbal ogen. Wat zijn ze toch aan het doen man? Waar is het evenwicht en de automatismen? Waar is de spelvreugde? Waar is het overwicht dat past bij een thuiswedstrijd tegen Heracles? Gelukkig werd er nog wel verdiend gewonnen, maar niet iedereen zal de uitgedeelde flyers op waarde hebben kunnen schatten.

Wat is er toch allemaal gaande met- en bij onze prachtige club de laatste tijd? Er komt maar geen schwung in het spel, de ‘shit’ op het financiële vlak ligt uitgebreid op straat en lijkt telkens toch weer een beetje ‘erger’ dan voorgespiegeld, Joop trekt definitief de kuierlatten aan, het publiek mort en wordt steeds apathischer van het geboden spel, waar regelmatig kop- nog staart aan zit en zo kan worden opgenomen als ‘slaaptherapie ’in een gemiddeld ziektekostenverzekeringspakket. Wat is er aan de hand?

Het is nog maar zo kort geleden dat we als fans ter land, ter zee en in de lucht, innig tevreden en goed geluimd, met een pot bier in de klavieren en een trots gemoed luisterden naar de nieuwjaarstoespraak van onze Joop. We schrijven 17 januari 2012 toen de Engelen der Voorspoed de volgende teksten als een streling voor het oor tot ons deden komen;

speech! speech! speech!“Dames en heren, we hebben na het kampioensseizoen natuurlijk opnieuw een ongelooflijk seizoen met FC Twente beleefd. Na dat kampioenschap met als gevolg rechtstreekse plaatsing voor de Champions League was het natuurlijk de vraag of we als club sportief en organisatorisch onze ontwikkeling door konden zetten.
Het is ons tezamen gelukt: iedereen heeft gezien hoe het seizoen 2010-2011 verlopen is. We hebben drie fantastische prijzen gewonnen: de Johan Cruijff Schaal, de KNVB beker en natuurlijk het landskampioenschap van onze vrouwen. We eindigden op de derde plaats in de Champions League-poule en speelden geweldige wedstrijden tegen Inter, Bremen en de Spurs en we haalden de kwartfinale van de Europa League door niet de minste clubs te verslaan: bijvoorbeeld Rubin Kazan en Zenit St. Petersburg. Rusland weet er dus van!”

Het was inderdaad en schitterend seizoen Joop, waar je terecht naar verwezen hebt.

“…..Wij dachten nog op de terugweg vanuit Amsterdam: “Hoe zal het zijn? In een bus terug langs lege singels….” Het was moet ik u zeggen een treurig gevoel, maar plotseling stonden die singels vol met duizenden juichende en dansende supporters! Wie had dat gedacht! Een dag later werd het seizoen afgesloten met een geweldige huldiging door 20.000 supporters van onze mannen en natuurlijk onze kampioens vrouwen.”

Prachtig Joop, daar was ik ook bij. De biertap werd uit het cafe gehaald en midden op de straat geplaatst. Gratis Grolsch zuipen, van, voor- en door het volk. Jong, oud, man, vrouw, ziek of gezond, daar vond iets schitterends plaats. Een gevoel van eenheid en Twentse trots dat ik niet snel zal vergeten.

“Dames en heren, ons FC Twente is de afgelopen jaren on the move, continu on the move en we groeien nog steeds, dit seizoen qua omzet maar liefst 26%. Kortom veel dynamiek in de organisatie. Deze dynamiek zie je ook terug in ons voetbalbedrijf.
Dames en heren, ook commercieel blijven we top presteren. Het stadion met plaats voor 30.205 toeschouwers is dit seizoen wat betreft seizoenclubcards wederom volledig uitverkocht. Dat geldt ook voor de Gouden Talenten stoelen en de premium seats. De verkoop van het nieuwe product Cook & Play is ook gelukt en vrijwel alle skyboxen zijn verkocht. Als je commercieel doorgroeit in de recessie dan moet je pijn kunnen lijden. Nergens in Nederland is de begroting, ofwel omzet autonoom, zo gegroeid als bij FC Twente, maar liefst 9 miljoen!“

Verdomme Joop, stop even. Ik krijg er zowaar een stijve van. Wat een fantastische gang van zaken toch. Hoe mooi willen we het hebben allemaal?

speech! speech! speech!“In het derde strategisch plan, Working on a Dream, zijn de randvoorwaarden geschetst om aansluiting met de top van de Nederlandse eredivisie definitief mogelijk te maken. We hebben al zeer grote stappen gezet in het verkleinen van de kloof. We zijn financieel kerngezond, we hebben een solide organisatie gebouwd, we lopen voor op schema, maar in Working on a Dream zeggen we: ambitie is een dynamisch gegeven. Om te kunnen blijven groeien en ontwikkelen, is het voor iedere organisatie belangrijk het ambitieniveau aan te passen op wat we al samen hebben bereikt “.

“Voor FC Twente betekent dit opnieuw: herijking van het niveau van haar kernambities. Die moeten we dus op alle gebieden aanscherpen.
(1) Sportief: Spelen om een plaats bij de eerste 4 en structureel deelname aan een Europese competitie.
(2) In het derde strategisch plan, Working on a Dream, zijn de randvoorwaarden geschetst om aansluiting met de top van de Nederlandse eredivisie definitief mogelijk te maken. We hebben al zeer grote stappen gezet in het verkleinen van de kloof. We zijn financieel kerngezond, we hebben een solide organisatie gebouwd, we lopen voor op schema, maar in Working on a Dream zeggen we: ambitie is een dynamisch gegeven. Om te kunnen blijven groeien en ontwikkelen, is het voor iedere organisatie belangrijk het ambitieniveau aan te passen op wat we al samen hebben bereikt.“

God ja, ambities aanpassen, gewoon omdat het kan. Wie stopt ons? Wie dan?

Tsja, inmiddels schrijven we 26 januari 2015. Drie jaar later. De wereld ziet er inmiddels helaas heel anders uit. Het teruglezen van deze teksten doet me pijn. Vanaf dat moment is het bergafwaarts gegaan met onze mooie club. Zowel op het sportieve als financiële vlak.

Het hoe- en waarom zal ongetwijfeld diepgaand intern onderzocht zijn. Het heden heeft per slot van rekening altijd baat bij lessen uit het verleden om de toekomst beter gestalte te kunnen geven.
Uiteraard zijn er ook externe factoren die een duit in het verschrompelde zakje hebben gedaan. Feit is dat we magere tijden tegemoet gaan. We moeten hopen dat we dit seizoen de beker kunnen winnen en zodoende rechtstreekse plaatsing voor de Europa league bewerkstelligen en dus extra geld. We moeten ook hopen dat het spel herkenbaar wordt en dat vooral iedereen ‘in zijn kracht’ komt te spelen. Op het veld is zichtbaar dat het nog lang geen soepel lopend team is waarin de sterke punten van een ieder optimaal wordt benut.
Maar we moeten vooral hopen dat iedereen een warm plekje in het hart bezet houdt voor FC Twente en daar uiting aan blijft geven.

Na de magere jaren volgen ongetwijfeld weer betere. Supporter ben en blijf je voor je leven, natuurlijk, maar zonde blijft het wel. Ik kan niet wachten op de nieuwjaarstoespraak van 2018……. Speech! Speech! Speech!

TAZ

5 Comments

5 Comments

 1. Belazerd

  26 januari 2015 at 20:12

  Oppassen dat FCTwente niet vervreemd van de supporters en sponsoren.
  Munsterman zijn “Dream” ontplofte toen het stadion niet naar 44 duizend kon gaan.
  Angstaanjagend om het getoonde spel te verwerken. Afkomst en mentaliteit vraagt om een internationale aanpak of toppers zoals van Marwijk en Kluivert,,,,,De huidige technische staf is vér onder de maat !

  • Inkoppertje

   26 januari 2015 at 20:26

   Waarom wordt Kluivert toch zo vaak genoemd? Is die dan daadwerkelijk zo goed dan? Bij jong Twente is die knap kampioen geworden maar het jaar daar op was het volgens mij ook niet heel best.

  • Belazerd

   26 januari 2015 at 21:40

   Och ja twas maar een kampioenschap ! En ehhh wel knap als je bij van Gaal past !!

  • Rik

   27 januari 2015 at 09:02

   Met dat spelersmateriaal niet zo heel knap. Ten Caat heeft wat dat aangaat een betere prestatie geleverd, die dan maar op de bank?

 2. Inkoppertje

  26 januari 2015 at 19:25

  Lekker TAZ! Heerlijk stukje weer

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek
Eerste elftal10 uur ago

FC Twente schiet financieel niets op met de nieuwe versoepelingen

Zojuist is bekend geworden dat publiek vanaf woensdag weer welkom is bij sportwedstrijden. Voor FC Twente houdt het in dat...

ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021 ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal11 uur ago

Snel duidelijkheid over Streuer en Jans: “Anders wordt het een dingetje”

Vorige week zou het veelbesproken gesprek plaatsvinden waarbij jan Streuer te horen zou krijgen of hij door mag als technisch...

sfeeractie-bus-binnenuit sfeeractie-bus-binnenuit
Eerste elftal13 uur ago

Van Binnenuit: Schitterende sfeeractie en vreugde na de driepunter

FC Twente heeft afgelopen zaterdag drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Willem II. De Tukkers wonnen zonder Lars Unnerstall...

tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021 tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021
Eerste elftal14 uur ago

Vitesse in beroep tegen fikse schorsing topscorer Openda

Afgelopen zaterdag speelde Vitesse, de komende tegenstander van FC Twente, de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Bij een 0-0 stand deed...

grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion. grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion.
Eerste elftal14 uur ago

‘Grolsch Veste gaat weer open, maar met een beperkt aantal supporters’

Dinsdagavond om 19:00 uur volgt er weer een persconferentie met een update over het coronavirus. Gehoopt wordt op een aantal...

leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020 leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020
Eerste elftal15 uur ago

Ten Voorde positief: “Het was zowaar een keer iets dat op voetbal leek”

Na de bekerwedstrijd tegen AZ Alkmaar was Leon ten Voorde één van de velen die kritiek hadden op het spel...

mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo
Eerste elftal16 uur ago

Heracles-verdediger Knoester gelinkt aan gevoelige overstap naar FC Twente

In de zoektocht naar versterkingen lijkt FC Twente voor het tweede jaar op rij uitgekomen te zijn bij Heracles Almelo....

fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022 fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022
FC Twente Nieuws17 uur ago

Samenvatting FC Twente Vrouwen – PSV seizoen 2021-2022 (3-1)

Voor FC Twente Vrouwen stond zondagmiddag de tweede wedstrijd van 2022 op het programma. Na de knotsgekke Overijsselse derby tegen...

kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt
Eerste elftal19 uur ago

Mokotjo loopt vertraging op en sluit later aan bij FC Twente

Vorige week kwam het nieuws dat Kamohelo Mokotjo begin deze week aan zou sluiten bij FC Twente. De middenvelder is...

justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016 justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016
FC Twente Nieuws19 uur ago

Hoogma keert terug bij Heracles en tekent langdurig contract

Voormalig FC Twente-verdediger Justin Hoogma keert terug in de eredivisie. Hij heeft een contract getekend bij Heracles Almelo, de club...