Connect with us

BREAKING

Column: Staak de competitie!

Published

on

jan-smit-voorzitter-knvb-2020
Foto: Pro Shots

Het Coronavirus raakt ons allen, de hele wereld is in de ban van een virus en niemand die ons met zekerheid kan vertellen wanneer het einde in zicht is.

Voetbal en sport in het algemeen zijn een absolute meerwaarde voor mens en maatschappij. Maar op dit moment, in wat sommigen nu al de ergste crisis sedert de tweede wereldoorlog noemen, moeten we ons serieus afvragen of we de competitie wel af willen maken.

Hierover nadenkende stuit ik op vele morele, ethische en praktische vraagtekens, die commerciële argumentaties niet rechtvaardigen. Ik ben van mening dat we dit seizoen null and void moeten verklaren en dat de (mondiale) BVO industrie eigen welvaart aan moet boren om clubs, en vooral ondersteunend personeel, door deze surreële tijden te loodsen. Het aanspreken van gemeenschapsgelden vind ik taboe! En ja, dat is wellicht een hypocriet statement komende van een FC Twente fan.

Ik besef me dat mijn motivatie utopische gedachten zijn en wellicht onrealistisch vanwege tal van complexiteiten. Ik ben me ervan bewust dat elke gedachte onderhevig is aan legale, wettelijke, bedrijfsmatige en industrie gerelateerde regelgevingen. Desalniettemin volgt hier een motivatie in 11 punten om de competitie per onmiddellijk te staken: 

 1. Corona
  • De RIVM Directeur was duidelijk, quote: Het coronavirus gaan we nog maanden bij ons houden. Politici, specialisten en zelfs de Koning sorteren allen tussen de regels door op een langdurig gevecht. 6 april, is (vooralsnog) 1 juni geworden.  
 2. Competitiestart
  • Met oog op punt 1 lijkt 6 april, plus X aantal weken aanlooptijd voor selecties om fit te worden, onredelijk.
  • Met oog op de persconferentie van 23/03/2020, de 1 juni deadline voor handhaving van ‘maatregelen’, lijkt het me onredelijk om de competitie voort te zetten. De deur is opengelaten voor topsport om toch doorgang te vinden. Een complete schande als je het mij vraagt. De maatschappij dat ben jij, maar niet als je topsporter bent?
 3. Maatregelen
  • Zelfs al versoepelt de overheid de maatregelen en zouden clubs kunnen trainen en spelen, dan kunnen nieuwe constateringen van het coronavirus het voetbal alsnog platleggen. Is dan niet de enige conclusie dat voortzetting van de competitie bij aanvang op losse schroeven staat?
 4. Morele & Humane vraagstukken
  • Stel we trainen en spelen door in Nederland, maar in het buitenland woekert het virus door. Hoe kunnen we dan 100% overgave verlangen van de dominante buitenlandse enclave in Nederland?
  • Maar bovenal hoeveel mensen zijn in april nog verliezen aan het verwerken, of hoeveel mensen gaan we in mei 2020 nog verliezen? Gaan we dan met z’n allen juichen? Is dit niet op voorhand moreel bezwaarlijk?
 5. Trainen
  • Stel spelers mogen weer trainen, maar het virus is her en der nog actief. Hoe kunnen we dan in godsnaam verantwoorden dat spelers trainen? Het zijn toch zeker geen labratten?
  • Hoe train je op 1.5 meter afstand van elkaar?
  • In de buitenlucht wil men wel eens niezen en voetballers spugen relatief vaak. Hoe verzekeren clubs ‘veilige’ werkomstandigheden voor voetballers?
  • Wat is de overheidsreactie als één voetballer in april, mei of juni positief test op corona? Moet dan het hele elftal in quarantaine? Na een wedstrijd tegenstanders waarmee hij een aantal dagen geleden op het veld gestaan heeft ook? Of gaan we dan weer uitzonderingen maken? 
 6. Seizoen 20/21
  • Seizoen 20/21, wanneer moet dat beginnen als we eind juni nog spelen? Spelers krijgen geen vakantie?
  • De voorbereiding start in augustus? Spelers gaan half fit de competitie in? Dat levert toch blessures op, dus meer schade voor clubs? 
 7. Wedstrijden
  • Volle stadions, met al het risico van dien? Of zal het publiek terughoudend zijn, en wegblijven?
  • Of, lege stadions, geen inkomsten uit kaartverkoop, catering en F&B?  Jaagt men daardoor de club dan niet geweldig op kosten? Immers, opereren kost geld.
  • Gaan we bekijken wie er zijn gestorven aan het coronavirus en enkel mensen met een clean bill of health die onder de 55 zijn stadions binnen laten, en laten we de oale en kwetsbare leu lekker thuis verkleumen? Gaan we immoreel doen, en vliegt solidariteit de deur uit als het gaat om voetbal? 
  • Spelers met 22 man op het veld, hutjemutje op de bank, in de kleedkamer, in de bus? Interviews afschaffen? Geen camera mensen? Hoe werkt het allemaal? Bovenal, is het verantwoord?
  • Hoe gaat een heel hoog spelritme er logistiek uitzien als 36 clubs 9 wedstrijden in 8 à 10 weken af moeten werken? Hoeveel onnodige druk leggen we op veiligheidsdriehoeken? Moet politie overuren draaien? Wat zijn de (gemeenschappelijke) kosten? Wat is het (maatschappelijke) risico?
 8. Financieel
  • Ik vraag me af wat duurder is voor clubs. De competitie herstarten en (mogelijk) spelen zonder publiek, of accepteren dat dit seizoen door force majeure verloren is gegaan? 
  • Ik vraag me af, biedt nu staken Directeuren de mogelijkheid om een duidelijk plan op te stellen voor het komende kwartaal? Is het niet makkelijker om kosteneffectief te handelen? Handelingen die planning vergen, zoals:
   1. Zie punt 9
   2. Personeel met vakantie te sturen, een mix van betaalt en onbetaald verlof. Hetgeen normaliter een wijze is van ‘cost cutting’ in magere tijden.
   3. Stadions en trainingscentra gesloten draaiende houden op minimale capaciteit en maximale maatregelen treffen ten behoeve van ‘cost control’. Ofwel, keihard werken aan de ‘bottom line’. Denk daarbij aan:
    • Minimaal verbruik van gas, water, licht etc
    • Minimaal inkoop F&B, operating supplies etc
    • Minimaal gebruik van third party suppliers 
   4. Tijd. Directeuren en managers hebben nu de tijd om effectief te werken aan één plan. Tijd om te onderhandelen met leveranciers. Tijd om te communiceren, vergaderen en delegeren. Tijd is rust. Tijd is geld?
 9. Minimaliseren verliezen BVO’s
  • Elke profvoetballer voetbalt ergens, ongeacht binding met zijn huidige club is de club de voedende hand. Elke speler, directeur en grootverdiener heeft dus een morele verplichting naar zijn huidige club, collega’s op het kantoor en de achterban. Voetballers en grootverdieners bij BVO’s zullen moeten bijdragen aan de welvaart en het voortbestaan van hun huidige clubs. Dit kan enkel door verlichting van de zwaarste kostenpost: Salaris.  Dit zal per club bekeken moeten worden, ongeacht hulpfondsen. Immers, de transfer-window staat snel weer voor de deur.
  • Het salaris voor maart is overgeboekt. Inhoudend dat als men nu stopt de salarissen van april, mei en juni mogelijk ter discussie staan. Wacht men tot midden april, of begin mei, dan verliest men dus mega-bedragen om over te onderhandelen. Nu zou men in alle redelijkheid een voorstel kunnen doen om 50% te korten op 3 maanden salaris. Neem een hypothetische kostenpost van 500.000 Euro per maand aan spelersbudget, dan valt er dus 750,000 Euro te besparen. Doen directeuren en andere grootverdieners water bij de wijn, dan praat je al snel over 1 a 1.5 miljoen. Tel daarbij de mogelijkheden, dus zekerheid, die cost cutting door nu staken biedt, dan komt een club als FC Twente al snel aan besparingen die evenredig zijn aan de verliezen zoals door Gerben Kuitert gebierviltcalculeerd.
  • Het is tevens niet ondenkbaar dat huurcontracten kunnen worden opgezegd, dat clubs waarvan gehuurd wordt om solidariteit gevraagd kan worden, en gerelateerde kosten van het laatste kwartaal mogelijk kwijtgescholden.
 10. Precedenten (punt 9)
  • FC Sion, Barcelona, Gladbach en andere clubs lijken het voortouw te nemen, ieder op hun eigen manier. Niet altijd zonder slag of stoot. Het is van groot belang dat dit niet gebeurd zoals bij FC Sion. Lastenverlichting ten behoeve van BVO’s moet in samenspraak met selecties, directeuren en RVC-leden, maar bovenal op legale en morele wijze gefaciliteerd worden.
  • Het zou mij trots maken om FC Twente het voortouw te zien nemen, en CoroNaoberschap van spelers en directeuren te ondervinden. 
 11. Consequenties (Staken Competitie)
  • Ajax & AZ. Het zwaarst getroffen. Beiden geen kampioen, als de huidige stand doorslaggevend zou zijn dan zou Ajax plaats 1 bezetten. AZ zal deze bittere pil moeten slikken. Wellicht is het kinderlijk om te stellen, maar AZ heeft dit seizoen veel hulp ontvangen van collega clubs, dus…… (sorry!)
  • Promotie/Degradatie. De optie om de Eredivisie aan te vullen met de beste teams uit de Keuken Kampioen Divisie lijkt het beste. Extra wedstrijden, geen winterstop, dus extra inkomsten voor Eredivisie Clubs gedurende seizoen 20/21. Geen trainingskampen, dus een grote kostenpost geëlimineerd! Plus #BoxingDayNL, extra inkomsten genereren rond kerst & oud en nieuw.
  • Bepaalde KKD teams zullen gedupeerd worden doordat promotie buiten de mogelijkheden ligt, maar deze teams hebben een veel zwakkere competitie in seizoen 20/21 en dus een grotere kans op promotie, terwijl de kans op degradatie uit de eredivisie voor gepromoveerde teams groter zal zijn. 
  • Ook kan ik me voorstellen dat een (onvermijdelijke) corona gerelateerde recessie voor clubs een reden kan zijn om juist niet te willen promoveren. Immers, de kosten verbonden aan promoveren zijn enorm.
  • Out of the Box geacht: Waarom leggen ze de competitie nu niet plat en beginnen de voorbereiding zo vroeg mogelijk in juni? In juli kunnen clubs dan (hopelijk) extra oefenwedstrijden organiseren, open dagen houden en zodoende inkomsten genereren.

Zoals gezegd ben ik me bewust van het utopische en hypothetische gehalte van dit schrijven. Ik ben me bewust dat hetgeen geschreven doordrenkt is van naïviteit en zeker geen prijs zal winnen voor populariteit, so be it. Noem me maar asociaal sociaal. Ook besef ik me dat als absolute nobody de suggestie te doen spelers in de portemonnee te raken essentieel ridicuul is. Opinie van het publiek weegt doorgaans zwaar.

Ik voorzie complete chaos in de nabije toekomst. Je proeft het aan hetgeen gesproken door Gudde van de KNVB. Slappe hap, zich laten leiden door anderen. Dat terwijl deze chaos voorkomen kan worden door doortastendheid. Regeren is vooruitzien, een goed beleid beperkt zich niet alleen tot het heden maar strekt zich ook uit tot de toekomst. De (nabije) toekomst is ongewis, dus….

Staak de Competitie!

M. Bos

13 Comments

13 Comments

 1. Tukje

  25 maart 2020 at 23:05

  En toevallig komt het voor Twente ook wel goed uit als de competitie wordt gestaakt. degraderen we iig niet dit jaar 😊.

  • MAT

   26 maart 2020 at 12:23

   Sssssshhhhhhh niet verklappen

 2. Tukkerpower

  25 maart 2020 at 16:18

  Dan staat je gezondheid al op het spel door het Coronavirus en dan moet Twente Insite ook nog een foto van die paardenbek plaatsen. Als ik die kop zie krijg ik ook nog de driedubbele racekak gepaard gaan met kots neigingen. Het Jan Shit paardenbek syndroom zal nog veel meer slachtoffers maken ben ik bang.

  • MAT

   25 maart 2020 at 16:21

   Haha…. Kom op Tukker Power, normaliter ben je inhoudelijk erg sterk. Je laat je toch niet van de wijs brengen door 1 foto?

  • gait

   25 maart 2020 at 17:24

   ik ben het volkomen met je eens

  • Tukkerpower

   26 maart 2020 at 15:39

   Het is natuurlijk wel een verschrikkelijke foto, had nog liever het monster van Frankenstein gezien.

 3. Rene Boumeester.

  25 maart 2020 at 15:53

  Haal die paardekop onmiddellijk van deze mooie site redactie.Die paardekop wou toch onze mooie club kapot hebben toch.WEG MET DIE VENT.

 4. Banis

  25 maart 2020 at 15:36

  Maar inhoudelijk ben ik het wel met Bos eens.

 5. Banis

  25 maart 2020 at 15:35

  Paard of niet, hij hoort in ieder geval niet bij de tekst. Redactie…?

 6. Henny

  25 maart 2020 at 15:02

  Ik bedoel die paarde kop , [op de foto ]

  • Jan

   25 maart 2020 at 21:56

   Prima stuk. Duidelijkheid en respect. Direct stoppen.

 7. Henny

  25 maart 2020 at 14:59

  Wat doet deze LUL op onze site !!!!!!!!!!!

  • MAT

   25 maart 2020 at 15:04

   Het Paard of de Auteur?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertisement

Laatste Nieuws

jan-streuer-veld-grolsch-veste-2020-aanstelling jan-streuer-veld-grolsch-veste-2020-aanstelling
Eerste elftal17 minuten ago

Streuer maakt uitzondering voor FC Twente: “Dat heeft absoluut een rol gespeeld”

Jan Streuer werd deze zomer aangesteld als de opvolger van Ted van Leeuwen als technisch directeur. Een baan die hij...

var-scheidsrechter-grolsch-veste-fc-twente-psv-2019 var-scheidsrechter-grolsch-veste-fc-twente-psv-2019
Columns2 uur ago

“Het voetbal is gekaapt door de mierenwippers en de kommaneukers”

Sjoer Mossou heeft geen goed woord over voor de VAR. De supporters van NAC en journalist van het Algemeen Dagblad...

robin-propper-heracles-almelo robin-propper-heracles-almelo
Eerste elftal3 uur ago

Pröpper ziet FC Twente niet zitten: “Lijkt me geen goed idee”

Robin Pröpper verdedigt inmiddels alweer vier jaar de clubkleuren van Heracles Almelo. Hij kwam destijds transfervrij over van De Graafschap...

grolsch-veste-schuin-voor-augustus-2020 grolsch-veste-schuin-voor-augustus-2020
Eerste elftal4 uur ago

Bakermat neemt clip op in de Grolsch Veste met Zerrouki en Van Leeuwen

De Nederlandse DJ en muziekproducent Bakermat heeft de eer dat zijn track Baianá te horen zal in FIFA 21. Om...

lamprou-bijl-fc-twente-emmen-2020-2021-voorbereiding lamprou-bijl-fc-twente-emmen-2020-2021-voorbereiding
Eerste elftal8 uur ago

Emmen-back: “FC Twente gaat dit weekend de tien punten niet halen”

Aanstaande zaterdag speelt FC Twente opnieuw een thuiswedstrijd. Deze keer is FC Emmen de tegenstander. Beide ploegen troffen elkaar ook...

javier-espinosa-middenvelder-fc-twente-2019-2020 javier-espinosa-middenvelder-fc-twente-2019-2020
FC Twente Nieuws10 uur ago

Espinosa heeft moeite met vinden nieuwe club: “Vreemde markt door corona”

Javier Espinosa is één van de vele spelers die FC Twente afgelopen zomer verliet. Hij mocht wel blijven, maar tegen...

johan-derksen-tafelheer-veronica-inside-mei-2020 johan-derksen-tafelheer-veronica-inside-mei-2020
Eerste elftal1 dag ago

Derksen stopt na jaren met kleineren van Drommel

Joël Drommel was de afgelopen jaren geregeld het mikpunt van Johan Derksen. De tafelheer van Veronica Inside stelt zijn mening...

wout-brama-aanvoerder-fc-twente-retro-shirt-2020 wout-brama-aanvoerder-fc-twente-retro-shirt-2020
Eerste elftal1 dag ago

Complimenten voor Brama: “Meest slimme speler die bij FC Twente rondloopt”

Tegen FC Groningen nam Wout Brama zijn plek weer in op het middenveld. De aanvoerder was de week ervoor afwezig...

supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek
Eerste elftal1 dag ago

Kaartverkoop blok 2 en blok 3 voorlopig uitgesteld door FC Twente

Door het besluit van het kabinet om de stadions voorlopig te sluiten heeft FC Twente besloten om de 'kaartverkoop' voor...

grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion. grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion.
Eerste elftal1 dag ago

Wie mogen zaterdag wél aanwezig zijn in de Grolsch Veste?

Aanstaande zaterdag zal er geen publiek aanwezig zijn in de Grolsch Veste tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Emmen. Het kabinet...

Advertisement