Connect with us

Columns

Column: Stop de negativo …

Published

on

U kent ze vast wel lezer. Die types op het werk of in de familie die (zwaar) negatief in het leven staan en hun omgeving daar ook zo veel mogelijk van willen laten ‘meegenieten’. Schijnt de zon dan ‘zal de regen straks wel komen’, krijgen ze een compliment over die leuke nieuwe schoenen die ze hebben gekocht gaan ze zeurderig aangeven dat ze ‘maar 25 euro hebben gekost en toevallig in de opruiming waren dus zo bijzonder zijn ze niet’. Hebben ze een goede film gezien dan was het ‘wel aardig ja, maar die en die film vond ik beter’. Dat iemand verliefd op ze wordt kunnen ze zich maar moeilijk voorstellen want ‘ik ben- en doe niks bijzonders hoor’. Vreselijke moeimakers die met hun stemming de stemming van een ander of anderen vaak negatief beïnvloeden en ik heb het hier niet over patiënten die lijden aan een of andere vorm van depressie.

Ook onder de voetbalsupporters kom je ze tegen. Gasten voor wie het nooit goed genoeg is of kan zijn. Wint hun club dan is dat de normaalste zaak van de wereld. Gaat het echter even niet zoals gedacht zijn de aanhoudende jankverhalen echter bijkans niet te stuiten. Van de terreinknecht tot de frikadellenbakker in het stadion, iedereen zal er aan moeten geloven als de negativo zijn gemoed wenst te luchten. Niet zelden vervalt het negativisme in pure kwaadaardigheid en beschadiging van de eigen club of spelers. Dat zal de echte negativo echter worst wezen, want het credo; ‘Me Myself and I’, is hem uit het verzuurde hart gegrepen.

stop de negativoUiteraard is voetbal emotie en laaien die emoties tijdens een wedstrijd soms hoog op bij een ieder met passie voor de club. De negativo, hoe verrassend, blijft echter net zo vaak in het negatieve hangen als een ‘vergeten’ SM klant aan het plafond van maison; “Your pain is our pleasure”.

Nick Hornby schreef ooit met “Fever Pitch” een prachtig boekwerkje over het wezen van de voetbalfan aan de hand van zijn eigen ervaringen. Als jong knaapje, mee met zijn vader naar Arsenal verbaasde hij zich over het fenomeen dat volwassen mannen veel geld betalen om een voetbalwedstrijd te zien om zich vervolgens regelmatig te buiten te gaan aan scheldpartijen, stressbuien en innige boosheid gedurende de gehele voetbalwedstrijd. Spaarzame juichmomenten daargelaten. De meeste fans zijn het na de wedstrijd kwijt en kunnen al weer snel relativeren en zaken in perspectief zien. De negativo echter niet. Die zal door blijven zaniken en zeiken. Het liefst totdat hij iemand anders ook zo ver heeft gekregen om te gaan doordrammen en hallo zeg, wat een uitkomst biedt internet dan!

Natuurlijk is de negativo van alle tijden. Ook ten tijde van het Diekman had je ze rond lopen. Heb een keer serieus meegemaakt dat iemand na precies 1 minuut spelen het vak verliet en naar huis ging. Evert Bleuming kreeg bijkans vanaf de aftrap de bal in de diepte aangespeeld. Sprintte er achteraan en kon nog net zijn voet er tegenaan krijgen. De bal belandde in het zijnet, waarop de man uitriep: “Goat wie weer hen, wot weer nie wat vanoamd, goa op hoes an!“, waarna hij, de andere supporters verbijsterd achterlatend, het vak afliep. Elke wedstrijd had hij het voorzien op Bleuming, dat wisten we, maar dit spande toch wel de kroon.

Kijken we naar de actualiteit dan valt me het gezeik en gezanik op Twente en de prestaties van het eerste behoorlijk op. Ik het hier dus niet over onderbouwde kritiek op het veldspel of iets dergelijks, maar het zeurderige doorzaniken en zeiken dat niet regelmatig ook nog eens puur ‘op de man’ plaatsvindt.

jansen-schreuder-pahlplatzGisteren luisterde ik naar een radio interview met onze trainer via RTV Oost na de 0-4 zege van FC Twente op Dordrecht. Het leek verdorie wel op een derdegraads kruisverhoor. Alles lag aan de fouten van de tegenstander en Twente had wat dat betreft maar geluk gehad. De nadruk werd op de weinig verheffende tweede helft gelegd in plaats van het uitermate goede begin. Ook op de diverse websites en fora wordt door menigeen de nadruk gelegd op de zwakte van de tegenstander en de mazzel die Twente daar toch maar mooi weer mee had. Vergeten wordt dan maar even dat Twente door goed en hoog druk te zetten die fouten afdwong en de goals van Bjelland, Mokhtar en Ziyech gewoon ontstaan door goed te anticiperen op de situatie.

Het geklaag en gejank is dermate vaak voorkomend dat je bijna zou denken dat het nog allemaal hout snijdt ook nog als je er geen eigen mening op na durft te houden.

De journalisten van de plaatselijke krant laten niet na kritiek te spuien op de club of spelers, waarbij de grenzen van het fatsoen te pas en te onpas overschreden worden middels verdachtmakingen en volstrekt niet onderbouwde uitspraken. De club gaat zelfs met ze om de tafel om de lucht te kunnen klaren. Op zich uiteraard een goede zaak, maar dat dit überhaupt nodig is in het doorgaans zo nuchtere Twente is een relevante vraag.

Waar komt al dat geklaag en gejank toch vandaan? Vinden steeds meer mensen zichzelf en hun mening dan belangrijker dan de club en het welzijn van die club? Lekker even afreageren van emoties tijdens – of na een wedstrijd hoort er gewoon bij, maar het lijkt wel of Twente bij veel mensen geen goed meer kan doen.

Iedereen wist dat we van het huidige seizoen, met zoveel jeugdig talent en nieuwe spelers die ingepast moeten worden niet hetzelfde kunnen verwachten als b.v. de jaren 2010-2011. Ook in het kampioensjaar werden er draken van wedstrijden afgeleverd, waarbij de ervaring van ’N Kufo en de extra klasse van Ruiz niet dikwijls pas in de laatste 5 minuten de doorslag gaven.

Het team is er nog niet, maar de spelers en de TS zijn, na de wanvertoning tegen Excelsior, de weg naar boven ingeslagen. Drie keer winst en drie keer de nul, prima gedaan. Dat er nog het een ander beter moet- en kan qua spel zal een ieder die erbij betrokken is zich wel degelijk beseffen. De negativo gaat er echter van uit dat zij die dagelijks bij het team zijn betrokken absoluut niet zien waar nog aan gewerkt moet worden en wat nog beter kan, want dat weet uiteraard alleen de negativo zelf het beste. En dat zal een ieder te horen en lezen krijgen ook.

We staan momenteel ,ondanks dat het gezeur en gezanik anders doet vermoeden op een zeer verdienstelijke 3e plek. De focus en de discipline van de spelers is behoorlijk verbeterd, we spelen dominant voetbal waarbij de tegenstander zich vaak aanpast aan ons. Het kan nog beter en het zal ook nog beter gaan. Laten we ook eens stil staan bij het goede dat we zien en de mogelijkheden die we hebben en hier meer op vertrouwen, als de negativo’s de overhand krijgen kun je wel inpakken als club.

Stop de negativo, Forza FC Twente!!

TAZ

18 Comments

18 Comments

 1. 情趣内衣

  14 augustus 2015 at 10:02

  在4399游戲盒玩游戲嬰兒米粉的主要成分是什么? 嬰兒米粉是以大米為主要原料, 大麥 樂威壯 以白砂糖、蔬菜、水果、蛋類、肉類等選擇性配料,加入鈣、磷、鐵等礦物質和維生素等加工制成的嬰幼兒補充食品,供母乳或嬰兒配方奶粉不能滿足營養需求 夫妻情趣 以及嬰兒斷奶時食用。由新航站樓帶動新航城的發展 大麥 樂威壯,并據此將南至前海、北至松崗的近90平方公里的區域劃為大空港地區 夫妻情趣,要將該區域培育成為未來深圳具有全國競爭力的戰略支點。根據《公司設備管理制度》,結合”木桶理論”進行分析:一只桶盛水的多少取決于最短那塊板;還取決于板與板之間的間隔大小;最后它還受桶底大小的制約。此時綱吉擔心同伴會有生命危險,于是決定去相 自慰套 助 自慰套

 2. 高雄一夜情

  14 augustus 2015 at 10:01

  實踐自己的想法重點推動碼頭、場站、運輸公司、船代、貨代等物流鏈相關企業信息平臺的建設 情趣片 情趣片,推動物流單證標準化與信息交換,提高港口作業的自動化程度,從而提高港口作業效率。標準化財政所建設由縣(市)財政局負責組織實施 桃園外送茶,市(地)財政局負責 桃園外送茶 督促和檢查,省廳負責指導和驗收。在祥祺集團的官方網站上 犀利士購買藥局,祥祺地產位于坪山新區的祥祺 台中援交.濱河名苑的推介信息被放在最顯要位置 威而鋼 硬度,該樓盤也被作為主力產品放入公司介紹羅演廣稱,自己是去年10月左右認識祥祺集團的陳姓董事,起先是對方 犀利士購買藥局 一位部門經理找到他,希望他推薦合適的人(任職地產公司總經理),“他問你們單位系統里面有沒有人要

 3. Sjoerd

  11 november 2014 at 12:41

  Helemaal eens, maar het is een tendens in de samenleving. Alles is zwart/wit. Er zit echter ook een randje aan dat het geheel ongemakkelijk maakt. De gemiddelde SCC houder heeft bij lange na niet het salaris van de gemiddelde speler. Dat wekt op zijn minst de verwachting dat bij een uitzonderlijk salaris ook een uitzonderlijke prestatie hoort. wanneer dat niet zichtbaar is dan verandert de houding ook snel van een wij naar een wij – zij verhouding. Veel van de fans moeten dagelijks flink in het zweet om een normale boterham te verdienen. Die heeft geen geld voor Gucci tasjes of paarden op het balkon. Zij willen dan ook spelers zien die op zijn minst laten zien dat ze desnoods strijdend ten onder gaan. De dood of de gladiolen. Van de coach mag geëist worden dat ze daar ook de ruimte voor krijgen. Dichtgetimmerde tactische concepten creëren een soort DDR voetbal. De Wende hebben we inmiddels 25 jaar achter ons en we mogen die jonge honden dan ook wel eens loslaten. Tegen Dordrecht was daarvoor de kans. De druk van de eerste 25 minuten was zo groot dat Dordrecht fouten maakte. Een terechte analyse van Schreuder, maar je kunt tegelijkertijd constateren dat met het wegvallen van die druk er ook geen voetbal over bleef.

  Het is niet voor niets dat de grootste zwoeger (Castaignos) de meeste waardering krijgt. Hij is ook altijd een van de eersten, die het eigen publiek bedankt. Zeker bij de uitwedstrijden. Hij realiseert zich, dat hij daar kan staan dankzij het publiek en niet andersom en natuurlijk; des te heroïscher de zege, des te groter de euforie. Natuurlijk is het een wisselwerking tussen team en publiek, maar onvoorwaardelijke liefde vereist een onvoorwaardelijk inzet.
  Om de stap terug te maken naar de media; Fardau en Leon zijn beide liefhebbers, daar twijfel ik geen moment aan. Het is alleen een groot verschil of je in je emotie wat roept of dat je dat dan maar ook meteen aan het papier moet toevertrouwen. Twitter heeft al prima die emotionele uitlaatklep ingevuld, in de krant hoort geen ongenuanceerde kroegpraat. Laat dat maar aan Derksen CS over. Ook niet zeuren over dat je als journalist kritiek krijgt, want dan wordt het zoals nu gewoon een zielig potje jij-bakken.
  TAZ je zei het een tijdje terug al in je column. D’ran. Heel Twente achter de club, inclusief Tubantia (Whats in the name).

 4. Inkoppertje

  11 november 2014 at 09:27

  Veel mensen voelen zich duidelijk aangesproken en gaan verder waar ze goed in zijn. Bevestigd maar weer eens de waarheden TAZ

 5. sjaak

  10 november 2014 at 18:19

  Taz staat bekend om deze columns.Een beetje scoren in de wijk heet dat.Aan de ene kant vindt hij het ook niet goed en aan de andere weer wel.Dan zit je altijd goed en volgens mij is een column toch een bepaalde richting kiezen.Misschien zijn er echt sommigen die altijd negatief zijn, maar de meesten benoemen het beestje bij de juiste naam.Op een ander forum maakt die zich er hetzelfde af.Maar iedereen mag een column schrijven en hij moet al helemaal niet stoppen, maar je kunt reacties, negatief danwel positief, verwachten als je columns schrijft en dat is ook niet erg.Dit column valt bij mij in de categorie moraalridder, want ook Taz begint weer over processen en ontwikkelen.(Diepe zucht)Alsof wij de enigste club zijn met een jong elftal.

  • TAZ

   10 november 2014 at 19:04

   Wel een club met een jong elftal waar ik van houd….en die vooralsnog keurig 3e staat….oh sorry dat telt tegenwoordig niet meer want het moet niet alleen qua punten snor zitten, maar er moet ook nog oogstrelend gespeeld worden door een team in ontwikkeling….toch ? Dat men steeds beter gaat spelen hoeven we dus niet te benoemen…yeah….right !

 6. Jeroen

  10 november 2014 at 18:02

  Zwaar overdreven collumn. Maja nu zal je ook wel heel makkelijk kunnen zeggen dat ik negatief ben.

 7. Gert Jan

  10 november 2014 at 17:19

  Iedereen die je spreekt is negatief over het voetbal en over de spelopvatting van de trainer. Doe daar eens wat mee. Waardeloos voetbal om naar te kijken.

 8. robbert

  10 november 2014 at 14:46

  Nooit de schuld bij je zelf zoeken. Altijd naar een ander wijzen. Die snapt er niets van! Zo’n onnozele en gemakkelijke prietpraat-column. Stop daar toch mee TAZ.

  • TAZ

   10 november 2014 at 15:29

   Ik had van de tweede helft meer verwacht, net als jij. Ik zie en benoem echter ook de goede eerste helft en de positieve ontwikkelingen sedert het echec uit bij Excelsior. Er begint een klimaat te ontstaan waarin er geen plaats meer lijkt te zijn voor dit soort positieve kanttekeningen over een team dat zichtbaar in ontwikkeling is. Dat heeft niets met naar een ander te wijzen van doen, maar alles met het oproepen tot wat relativisme bij die personen die de oplossing juist wel zoeken in het prematuur naar een ander (lees, Schreuder of een individuele speler) wijzen. Laten we daar eens mee stoppen.

  • robbert

   10 november 2014 at 22:15

   Excelsior uit was nog maar een week geleden. Het is waar, toen was het na een kwartier aardig voetbal en een voorsprong afgelopen met leuk voetbal; tegen Dordrecht was het (mede dankzij het nog poverdere spel van Dordrecht) na 25 minuten afgelopen met het aardige voetbal. Dus 10 minuten langer een redelijk niveau. Maar echt niet oogstrelend en ook niet geweldig!!!!
   Ik zie die vooruitgang in het geheel niet. En dat mag Schreuder worden aangerekend. De ontwikkeling bij Feijenoord onder Rutten is vele malen groter en ook met een behoorlijk jong team.

 9. Semstar

  10 november 2014 at 14:43

  Goed gesproken TAZ!

 10. piet

  10 november 2014 at 14:09

  leuke column ! laten we positief beginnen

  je noemt die Evert Bleuming hater als voorbeeld voor alle negativos die nu klagen …tja daarom is het ook een column he, beetje waarheid en beetje overdrijven en spannender maken dan’t is .

  Laat ik eerlijk zijn en zeggen dat ik mezelf onder jouw noemer ”negativo” plaats hier.
  Alleen…. ook ik kwam in het diekman,het arke stadion en kom nog steeds in de grolsch veste en ben nog nooit voor 93min weggegaan omdat het spel niet om aan te zien was of omdat ik ronald de boer of robin schmidt haate … nee man.

  Als mijn vrouw ineens niet meer lekker kookt , niet meer dat doet in bed wat we allebei lekker vinden en mijn gasten wegjaagd door een negatief spelletje te spelen met ze…. weet je hoe link ik word!?

  Maar als ze er moeite voor doet met alle liefde voor haar man en of zijn gasten …. dan is het haar vergeven !

  • TAZ

   10 november 2014 at 15:30

   En die moeite die er gedaan wordt is voor jouw niet zichtbaar de laatste weken ?

  • Koog

   10 november 2014 at 16:07

   de punten worden gepakt met mooi en niet/effectief mooi voetbal. Het wisseld. Maar 90 minuten de pannen van het dak spelen, die wedstrijden komen sneller dan menig iemand denkt. De komende 4 wedstrijden PEC (ut), Grun (Thuis), Vite$$ (Ut) en PisVee (Ut) daar moet de FC het echt 90+ minuten laten zien en vlammen en de punten ook binnen harken. Moet je eens zien hoe er dan geluld WIRD!

  • Hans

   10 november 2014 at 19:34

   pec-uit kom je gewoon weer met 1-0 voor, tikkie breed, tikkie terug. dan 1-1, en op het laatst met de broek vol stront met 1 puntje naar huis. voor de zoveelste keer. maar wij moeten niet zeuren, want Alfred is aan het bouwen. Alfred is al 3 jaar lang aan het bouwen!! volgens mij is hij met een cirkel aan het bouwen. daar komt namelijk geen einde aan!

 11. Rene van den Berg

  10 november 2014 at 13:51

  Daar sla je de spijker op zijn kop! Snap ook niet waarom dit soort mensen nog wedstrijden bezoeken. Laat ze aub in huis blijven dan verpesten ze iig niet de avond van een ander!

  • Stop de Zuigers

   10 november 2014 at 22:15

   TAZ, kan me helemaal vinden in je column.
   Je wordt ook op je wenken bediend met zeikreacties van Sjaak, Jeroen, Robbert.

   Mijn advies TAZ, let een beetje op jezelf. Negativo’s zijn zuigers, ze zuigen je helemaal leeg en genieten er ook nog eens van.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek
Eerste elftal10 uur ago

FC Twente schiet financieel niets op met de nieuwe versoepelingen

Zojuist is bekend geworden dat publiek vanaf woensdag weer welkom is bij sportwedstrijden. Voor FC Twente houdt het in dat...

ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021 ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal11 uur ago

Snel duidelijkheid over Streuer en Jans: “Anders wordt het een dingetje”

Vorige week zou het veelbesproken gesprek plaatsvinden waarbij jan Streuer te horen zou krijgen of hij door mag als technisch...

sfeeractie-bus-binnenuit sfeeractie-bus-binnenuit
Eerste elftal13 uur ago

Van Binnenuit: Schitterende sfeeractie en vreugde na de driepunter

FC Twente heeft afgelopen zaterdag drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Willem II. De Tukkers wonnen zonder Lars Unnerstall...

tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021 tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021
Eerste elftal13 uur ago

Vitesse in beroep tegen fikse schorsing topscorer Openda

Afgelopen zaterdag speelde Vitesse, de komende tegenstander van FC Twente, de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Bij een 0-0 stand deed...

grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion. grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion.
Eerste elftal13 uur ago

‘Grolsch Veste gaat weer open, maar met een beperkt aantal supporters’

Dinsdagavond om 19:00 uur volgt er weer een persconferentie met een update over het coronavirus. Gehoopt wordt op een aantal...

leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020 leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020
Eerste elftal14 uur ago

Ten Voorde positief: “Het was zowaar een keer iets dat op voetbal leek”

Na de bekerwedstrijd tegen AZ Alkmaar was Leon ten Voorde één van de velen die kritiek hadden op het spel...

mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo
Eerste elftal15 uur ago

Heracles-verdediger Knoester gelinkt aan gevoelige overstap naar FC Twente

In de zoektocht naar versterkingen lijkt FC Twente voor het tweede jaar op rij uitgekomen te zijn bij Heracles Almelo....

fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022 fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022
FC Twente Nieuws17 uur ago

Samenvatting FC Twente Vrouwen – PSV seizoen 2021-2022 (3-1)

Voor FC Twente Vrouwen stond zondagmiddag de tweede wedstrijd van 2022 op het programma. Na de knotsgekke Overijsselse derby tegen...

kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt
Eerste elftal18 uur ago

Mokotjo loopt vertraging op en sluit later aan bij FC Twente

Vorige week kwam het nieuws dat Kamohelo Mokotjo begin deze week aan zou sluiten bij FC Twente. De middenvelder is...

justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016 justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016
FC Twente Nieuws18 uur ago

Hoogma keert terug bij Heracles en tekent langdurig contract

Voormalig FC Twente-verdediger Justin Hoogma keert terug in de eredivisie. Hij heeft een contract getekend bij Heracles Almelo, de club...