Twente Insite

FC Twente Nieuws

Column TAZ: Goa proat’n a’j veur Twente bint!!

Column TAZ: Goa proat’n a’j veur Twente bint!!

Het seizoen 2016-2017 ging voor FC Twente, qua sportieve prestaties, als een nachtkaars uit. De uitermate lamme vertoning tegen Groningen gaf aan dat de spelers wel klaar waren met het sappelen en strijden voor de punten. Toch kunnen we al met al tevreden zijn met de zevende plaats die men heeft weten te behalen. Tegen de verwachtingen van vriend- en vijand in ging het team niet ten onder aan alle rampspoed buiten het veld. Tegen de verwachting, van vooral de buitenwereld in bleven de Twente supporters massaal naar de Grolsch-Veste komen en kan er zelfs een vierde plaats worden genoteerd voor het totaal aantal ‘uitbezoekers’ in de eredivisie. Trouw aan FC Twente, trouw aan je club, nu en altijd! Tienduizenden supporters onderschrijven dit credo en gaven hier wekelijks blijk van.

Aan de uiterste rand van de afgrond zaten we voor het begin van het seizoen. Asgrauw waren de gezichten, het ondenkbare stond dan toch te gebeuren. En dat vlak na ons jubileumjaar. Verdomme! Niemand vertrouwde elkaar meer op de burelen in de Veste. Collega clubs stonden, met bloeddorst in de ogen en het hongerige kwijl in de bek, te trappelen van ongeduld om het gewonde Ros uiteen te scheuren en tot op het karkas te onteren. De actie ‘Twente voor Twente’ werd ingezet om de club een steun in de rug te geven, wat er ook zou gebeuren. Veel fans stonden bijkans jankend van onmacht te wachten op de finale uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB. Hoe groot was de opluchting dan ook toen het goede nieuws kwam, hoe groot was de blijdschap over het feit dat onze club niet ten onder zou gaan! Hoe lang was de lijdensweg die bijna drie jaar duurde en nu eindelijk ten einde zou komen?

Straf op straf op straf, maar we bestaan nog en kunnen door. BAM! Wat een bericht! Het team op het veld verraste ook nog eens vriend- en vijand met doorgaans frivool en energiek spel. Met weinig middelen, toch leuk presteren. Eigenlijk niks om voor te spelen en dan toch zo voor de dag komen. Zowel op- als naast het veld. Hoe mooi is dat dan? Eenmaal FC Twente, altijd FC Twente, ja toch?

De inval
inval-vak-p-shotgunEn toen was daar ineens de “moeder aller invallen”. Tijdens de wedstrijd tegen PSV werd er door het OM en de Politie een gezamenlijke actie gericht op het honk van Vak P ingezet die de gemoederen nu nog steeds bezig houden. En terecht. Iedereen weet inmiddels wel wie er allemaal betrokken zijn bij deze zaak. Iedereen weet ook wel dat het besluit om het honk van P te sluiten en een alcoholverbod van twee jaar op te leggen, gelijk staat aan een fluwelen liquidatie van Vak P. Iedereen weet echter ook wel dat Vak P niet bevolkt wordt door onbevlekte koorknaapjes met een Bijbelse zendingsdrang die met een beugelfles gevuld met wijwater de wedstrijden bekijken. Maar toch, Vak P is- en hoort bij FC Twente zoals de kleur Rood. Vak P is een cultuurinstituut dat tot een van de ankers van de club gerekend dient te worden. Als dat vak verdwijnt, verdwijnt een belangrijk deel uit het hart van de club.

Wat gebeurt is, is gebeurt. Iedere betrokken partij heeft zijn eigen verhaal. Een verhaal dat tot dusver echter niet met elkaar gedeeld wordt door rechtstreeks contact, maar via verschillende uitingen in de pers plaatsvindt. De onderzoeken zullen later misschien uitwijzen wat er nu feitelijk echt allemaal gespeeld heeft, maar het wordt nu tijd dat alle partijen als volwassen mensen om de tafel gaan zitten en de zaak tot een goede oplossing proberen te brengen. Daarbij hoort ook het hebben van incasseringsvermogen en de bereidheid om verder te kijken dan de eigen belangen of reputaties. Twente, Verenigt! heeft een oproep hiertoe gedaan, waar Vak P al positief op heeft gereageerd. Nu de andere partijen nog.

Een oproep
We gaan in sportief opzicht nog zeker twee zware seizoenen tegemoet. Twee seizoenen wederom zonder Europees voetbal. De tering zal wederom naast de nering gelegd moeten worden om een selectie op de been te krijgen die ons wederom in de eredivisie kan houden, of nog meer. Sterkhouders zullen wederom vertrekken. Veel ruimte om goede spelers aan te trekken zal er wederom niet zijn. De club dient nog steeds op diverse fronten aan te sterken. Daarbij is eenheid gewoon heel belangrijk. Gezamenlijk en eendrachtig zullen wij die toekomst in moeten gaan. In eenheid en eendracht zullen wij alle hindernissen die we op onze weg naar volledig herstel nog tegen zullen gaan komen uit de weg moeten ruimen.

De ‘buitenwereld’ is er niet in geslaagd om onze mooie club de definitieve vernieling in te helpen, het kan toch niet zo zijn dat we straks door ‘intern’ gedonder, alsnog de afgrond in worden geholpen? Die wijst naar die, en die wijst weer naar die, die weer naar een ander wijst.

Ik roep u op Burgemeester! Ik roep u op Officier van justitie! Ik roep u op districtchef en hoofd van politie! Ik roep u op bestuurders van FC Twente! Ik roep u op raadsleden van de gemeente Enschede! Volg het voorbeeld van Vak P en goa proat’n a’j veur Twent bint!!!

We kunnen het ons niet veroorloven om verdeeld en tegenover elkaar staand de toekomst in te gaan. Een toekomst die al lastig genoeg is. Zet de eigen belangen opzij, kijk naar elkaar, sla met deuren of schreeuw elkaar desnoods het toupetje van het hoofd of de vullingen uit de kiezen, maar ga in gesprek met de bedoeling om eruit te komen in het belang van onze club. Een club die dringend behoefte heeft aan tijd en energie om aan andere zaken te besteden en zich het verlies van een supportersinstituut als Vak P (in welke vorm dan ook) gewoonweg niet kan veroorloven.

COTE!!!

TAZ

Hoofdsponsor Pure Energie geeft gratis FC Twente shirts weg

Pure Energie heeft weer een mooie actie voor de supporters van FC Twente. Meld je nu aan en ontvang gratis het nieuwe thuis-, uit- of derde shirt. Nieuwe klanten die kiezen voor een 3-jarig contract ontvangen een shirt naar keuze cadeau, bij een 5-jarig contract komt daar nog eens €100 shoptegoed voor de Fanstore bij. Voor meer info klik HIER of op de onderstaande foto.


Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op