Nieuws

Column Telegraaf: McClarens minachting

Column Telegraaf: McClarens minachting

Wat hebben de trainers van FC Twente, De Graafschap en ADO Den Haag met elkaar gemeen? Steve McClaren, Richard Roelofsen en Maurice Steijn zijn angstige rekenmeesters, die hun publiek minachten. En daarvoor hebben ze allemaal terecht een zware rekening gepresenteerd gekregen.

Alle drie hebben blamerende nederlagen over zichzelf afgeroepen. En wie nog van mening is dat defensief voetbal een garantie voor punten is, moet navraag doen bij Roelofsen en Steijn. Zij gingen met defensief betonvoetbal (tactische variant 4-5-1) onderuit tegen respectievelijk RKC Waalwijk en Ajax. Zonder één moment uitzicht te hebben op een positief resultaat zakte De Graafschap naar de laatste stek van de eredivisie en ADO naar plaats 15.

Het bontst van allemaal – hij betaalde ook de zwaarste prijs – maakte Steve McClaren het. Inmiddels heeft de Brit met FC Twente drie nederlagen op rij geboekt. Zo’n negatieve serie kostte Fred Rutten vorige week de kop bij PSV. McClaren heeft het imago van FC Twente in binnen- en buitenland te grabbel gegooid. Met een zware personele aanpassing tegen Schalke 04 werd de kwartfinale van de Europa League uit handen gegeven. Ondanks een mooie 1-0 uitgangspositie en een recordaantal van ruim 3100 Twente-aanhangers in Gelsenkirchen.

Als je zover komt, wil iedereen het maximale eruit halen. Goed voor de ontwikkeling van de club, het elftal, de spelers en mooi voor de fans. Maar McClaren heeft zijn club en spelers Europese roem door de neus geboord. Alles voor de competitie, verklaarde McClaren na de veegpartij in Duitsland.
Gisteren na de tweede thuisnederlaag in 2012 (Heracles Almelo en Feyenoord) had de Brit minder praatjes en verschool zich ongepast lang voordat hij verscheen op de persconferentie. Bij zoveel minachting besloot Ronald Koeman terecht niet te wachten op zijn collega.


McClaren mag het zich intussen aanrekenen dat hij eigenhandig zijn team uit de flow heeft gehaald. Eigenlijk al tijdens de 6-2 overwinning tegen PSV toen hij Ola John slachtofferde na de rode kaart van Douglas. Sindsdien heeft de buitenspeler geen bal meer geraakt. Als de neo-international tenminste mocht meedoen. De keus voor de nationale competitie van McClaren was naast een sportieve keus tegelijkertijd een keus voor de financiën, voor het startbedrag van de Champions League 2012-2013.

Daarbij heeft de Twentse hoofdcoach volledig gerekend buiten de extra waarde, die club en spelers genereren op het moment dat FC Twente naam maakt in de eindfase van de Europa League. Spelers als Nacer Chadli en Douglas zijn op de transfermarkt bijvoorbeeld miljoenen euro’s meer waard als zij Europees in beeld zijn verschenen. Misschien is het voor FC Twente-voorzitter Joop Munsterman, die zich de laatste tijd trouwens opvallend rustig houdt, een idee om Steve McClaren wat rust te gunnen. Of de Engelsman Gertjan Verbeek voor te houden als het goede voorbeeld. Zelfs na de 0-0 bij AZ-NAC.

Bron:Valentijn Driessen / Telesport

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties