Nieuws

Column: Twente niet mijn club

Column: Twente niet mijn club

PEC Zwolle is mijn club. Verblind door groen-wit zal de kleur rood me nooit kunnen boeien. Die paar gasten in deze stad die fanatiek juichen voor Ajax of Feyenoord, ik begrijp ze niet.

Als je bent geboren in Barcelona, juich je voor Lionel Messi, in Zwolle juich je voor Sjoerd Ars. Sjóóóérrrrd Ars! Simpel.


Toch heb ik ook wel sympathie voor FC Twente en uit marktonderzoek blijkt dat ik niet de enige ben die daar last van heeft. Op de vraag 'Wie is uw favoriete club na uw favoriete club' wordt tegenwoordig vaak ingevuld: ‘FC Twente’.

Onderzoek dat door de landskampioen zelf zeer serieus wordt genomen, de mate van sympathie is op de achtergrond een factor van belang in het proces van uitbreiding, verbetering, verhoging en vergroting. Tot in Zwolle aan toe moet het verzorgingsgebied van topclub Twente straks gaan lopen.

Even voor Randstedelingen: de reistijd van Amsterdam naar Zwolle is net zo lang als die van Zwolle naar Enschede.

Houdbaarheid
Hoe zorgvuldig Twente-voorzitter Joop Munsterman die sympathie echter ook kweekt en probeert vast te houden, ik vrees voor een beperkte houdbaarheid ervan.

Ajax-fans zijn sinds de laatste titelrace al flink klaar met Tukkers, in Zwolle vonden we AZ drie jaar geleden eigenlijk ook wel leuk, zoals we de jaren daarvoor sc Heerenveen een warm hart toedroegen. Een vergankelijke vorm van sympathie dus, die we voelen voor Twente, de op één na meest favoriete club van dit moment.

Aaibaarheidsfactor kwijt
Best fascinerend overigens, de situatie bij Heerenveen. De club is een beetje uit, ergens zijn de Friezen hun aaibaarheidsfactor kwijtgeraakt. Het verzorgingsgebied reikt in plannen nog tot over De Afsluitdijk, in werkelijkheid is de interesse voor Heerenveen teruggebracht tot Friesland minus Leeuwarden en omstreken (Cambuur).

Het frisse, fruitige en sympathieke is eraf en de jonge, blonde pr-juffrouw in kokerrok op stiletto’s vraagt zich waarschijnlijk vertwijfeld af hoe dat ondanks al die professionalisering heeft kunnen gebeuren.

Tja, zie nu de geest van Foppe, Lieuwe en Riemer nu nog maar eens terug in de Beerenburgfles te krijgen.

T-splitsing
Twente lijkt op dezelfde T-splitsing te staan als Heerenveen een paar jaar geleden. De Tukkers zouden dus straks ook zomaar de Friezen van nu kunnen worden. Hoe houd je als streekgebonden club landelijke sympathie vast om een topclub te kunnen worden? Hoe houd je ondanks ‘verdere professionalisering’ de clubgeest in de fles?

Zou je misschien ook rechtdoor kunnen op een T-splitsing? Fascinerend spanningsveld dat Munsterman en Twente voor zichzelf hebben gecreëerd.

Terug naar het simpele Zwolle, waar we het nog altijd geinig vinden als Twente wint van Kazan of PSV of voor een tweede keer landskampioen wordt. Juichen doen we hier echter voor de plaatselijke trots. Of in een gevalletje van verstandsverbijstering voor Ajax of Feyenoord.

Zo is het, zo was het en ik vrees voor Twente dat het zo zal blijven.

Remco Regterschot, sportredacteur www.nusport.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties