Connect with us

Columns

Column: Typisch Twents?

Published

on

Typisch twents

Afgelopen weekend las ik het prachtige boek van Wim Nijhof over de geschiedenis van de Twentse textiel en de arbeidersonlusten die zich voordeden in ons mooie Twente; “Troebelen in de Twentse textiel; 100 jaar sociale strijd”. Het boek geeft op zeer leesbare wijze de strijd weer die gestreden werd door onze voorouders voor een beter leven, een betere toekomst voor hun kinderen en meer zekerheden in het toch al vaak wankele bestaan van de textielarbeid(st)er.

In het gehele proces van huiswever en boer met nog wat eigen land tot aan de volgemechaniseerde arbeid binnen de muren van de allesbepalende klok van de fabriek en de sociale strijd die hiermee gepaard ging komt het van oudsher Twentse volkskarakter aardig goed naar voren.

Het leverde de eerste arbeidersstaking van ons land op, en wel in Enschede. De krant schreef er maar een paar regeltjes over en men wist niet eens hoe men een staking moest noemen in ons land.

Typisch TwentsEnschedese courant, 25 april 1866- Enschede, 24 April. In eene spinnerij alhier hebben heden de arbeiders hun werk gestaakt, om reden zij in het voorstel der fabrijkanten om voor verminderd loon te werken, geen genoegen wilden nemen.

Via het stichten van scholen voor de rijke fabrikantenzoontjes kwam er in Enschede uiteindelijk ook de eerste middelbare beroepsopleiding van Nederland. Bestemd voor kinderen die niet tot de textielelite behoorden. Degene die geïnteresseerd is in de historie van de eigen stad en streek en haar bevolking kan ik het van harte aanbevelen. Het geeft een mooi beeld hoe de tijd alles in perspectief zet en leert ons iets over het karakter van de “Tukker”.

Wat is dan dat karakter van de gemiddelde Tukker? Het aloude gelijkstellen met de Tukker aan de vaak gebezigde uitdrukking kiek’n wat ’t wot (K.W.W) vind ik veel te simpel en dekt de lading maar gedeeltelijk. Naar mijn mening vindt de gemiddelde Tukker het niet erg om onderschat te worden, is hij bedachtzaam naar vreemden, kijkt de kat uit de boom, is vriendelijk en gastvrij als hij je eenmaal kent, laat zich niet snel gek maken door praatjes, opsmuk of ontij en zal het laten horen en voelen als hij onrecht ervaart zonder erin te blijven steken omdat hij in zichzelf gelooft en weet dat het lot een blinddoek draagt. Hij is trots op zijn afkomst en schaamt zich daar niet voor zonder de behoefte te voelen het van de daken te schreeuwen en hij lust uiteraard een flinke pot drank die bij voorkeur met gelijkgestemden in behoorlijke hoeveelheden naar binnen wordt geslagen, hij weet echter ook wat het betekent om een klus te klaren en zijn inzet daaraan te geven……affijn, zo zal een ieder zijn of haar eigen opvattingen hebben over de gemiddelde volksaard van de Tukker.

Afgelopen vrijdag speelde onze trots de uitwedstrijd tegen Roda JC uit Kerkrade. Ook zo’n streek met een typische industriële historie en cultuur, zij het dan de mijnbouw in plaats van de textiel.
Na de gelijkmaker van Castaignos kreeg Twente een aantal goede mogelijkheden om de 1-2 te maken en waren ze een tijd lang heer en meester op het veld. “Ook typisch Twents ” , zei mijn vrouw: “Veel beter zijn en bijna weigeren om het af te maken en te laten blijken in keiharde cijfers”.

typisch twentsNa bijkans een rolberoerte op het eind met die knal van Fledderus op de paal, gevolgd door een ferme vuistslag op de leuning van de stoel die in het laatste fluitsignaal viel had Twente de Koempels verslagen en antwoordde ik haar; “Hoezo typisch Twents?, er speelt al tijden geen echte Tukker in het eerste schat.”

“Oh nee, en waar is Breukers dan geboren?“, was haar repliek die aankwam als een rechtse directe. Breukers komt van Oldenzaal.

In mijn gedachten ging ik na wie voor hem de laatste Tukker was die recent in het eerste meespeelde. Wout Brama (Almelo), Pelupessy (Nijverdal) ? en dan houdt het eigenlijk ook wel op als het gaat om jongens van de streek met het Ros op de rode borst.

Het voetbal is de laatste 20 jaar enorm veranderd en geïnternationaliseerd. Bij sommige teams zijn spelers uit het eigen land al net zo uniek als spelers uit de eigen streek dat zijn voor andere teams.

Op zich moet uiteraard ook gewoon de beste speler spelen, maar een speler uit de streek heeft toch iets extra’s voor de fan, mits hij normaal presteert.

Ik vroeg me af of er een mooi elftal te maken zou zijn van alle Tukkers die ooit voor Twente hebben gespeeld en haalde wat namen uit de vergetelheid naar voren :

Andy Scharmin

Andy Scharmin was een groot talent die op 21-jarige leeftijd om het leven kwam bij de SLM-vliegtuigramp in Suriname.

Henny Ardesch/Remko Pasveer/Kalle Oranen/Willem de Vries/Andy Scharmin (foto) /Jan Pouls/Theo Pahplatz/Arnold Bruggink/Jan Vennegoor of Hesselink/ Bert-Jan Janssen/ Andre Haafkes/Job van Lenthe/Karim El Ahmadi/Tjarron Chery/Berthil ter Avest/Patrick Bosch/Andre Paus/Clemens Zwijnenberg/Ramon Zomer/ Sander Westerveld/Gino Weber/Joost Volmer/Niels Oude Kamphuis/ Jan Jeuring/ Tjalling Dilling/Issy ten Donkelaar/ Andre Karnebeek/Marcel Mentink etc…….

Ik heb 25 jaar het edele voetbalspel beoefend in en rond Twente. Bij- en tegen clubs gespeeld als Sportclub Enschede, de Enschedese boys, Victoria, Vosta, Rigtersbleek, Roombeek, UDI, De Tubanters, Vogido, Eilermark, SV Glanerbrug, Emos, HSC’21, VV Haaksbergen, LSV, Quick’20, Berghuizen, Dos’19, SC Denekamp, Excelsior’31, Juliana, Tubantia, PH, Zuid-Eschmarke, SV Markelo, SV Goor, PW, Drienerlo etc.etc.etc……

In die tijd heb ik menig Twents talent ontmoet. Slechts een klein aantal van hen heeft het betaalde voetbal uiteindelijk gehaald, als ze dat al ambieerden. Daar moet ook hedentendage toch voldoende talent tussen lopen die met recht het Ros mogen kussen?

Wellicht als straks, de van geld totaal overspannen voetbalwereld eens in elkaar klapt onze jeugd van eigen bodem meer kansen krijgt. Niet omdat het perse moet, maar omdat het wel een extra dimensie vormt, dat juichen voor een mede Tukker !

Maar goed, K.W.W !!…… 🙂

TAZ


2 Comments

2 Comments

  1. Eric Bakker

    6 december 2013 at 15:54

    Klein foutje: Tjalling Dilling was een Groninger, op jonge leeftijd overgekomen van een amateurclub uit Foxhol.

  2. Andrew

    4 december 2013 at 00:46

    Zo is het

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek
Eerste elftal10 uur ago

FC Twente schiet financieel niets op met de nieuwe versoepelingen

Zojuist is bekend geworden dat publiek vanaf woensdag weer welkom is bij sportwedstrijden. Voor FC Twente houdt het in dat...

ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021 ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal11 uur ago

Snel duidelijkheid over Streuer en Jans: “Anders wordt het een dingetje”

Vorige week zou het veelbesproken gesprek plaatsvinden waarbij jan Streuer te horen zou krijgen of hij door mag als technisch...

sfeeractie-bus-binnenuit sfeeractie-bus-binnenuit
Eerste elftal13 uur ago

Van Binnenuit: Schitterende sfeeractie en vreugde na de driepunter

FC Twente heeft afgelopen zaterdag drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Willem II. De Tukkers wonnen zonder Lars Unnerstall...

tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021 tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021
Eerste elftal13 uur ago

Vitesse in beroep tegen fikse schorsing topscorer Openda

Afgelopen zaterdag speelde Vitesse, de komende tegenstander van FC Twente, de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Bij een 0-0 stand deed...

grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion. grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion.
Eerste elftal13 uur ago

‘Grolsch Veste gaat weer open, maar met een beperkt aantal supporters’

Dinsdagavond om 19:00 uur volgt er weer een persconferentie met een update over het coronavirus. Gehoopt wordt op een aantal...

leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020 leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020
Eerste elftal14 uur ago

Ten Voorde positief: “Het was zowaar een keer iets dat op voetbal leek”

Na de bekerwedstrijd tegen AZ Alkmaar was Leon ten Voorde één van de velen die kritiek hadden op het spel...

mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo
Eerste elftal15 uur ago

Heracles-verdediger Knoester gelinkt aan gevoelige overstap naar FC Twente

In de zoektocht naar versterkingen lijkt FC Twente voor het tweede jaar op rij uitgekomen te zijn bij Heracles Almelo....

fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022 fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022
FC Twente Nieuws17 uur ago

Samenvatting FC Twente Vrouwen – PSV seizoen 2021-2022 (3-1)

Voor FC Twente Vrouwen stond zondagmiddag de tweede wedstrijd van 2022 op het programma. Na de knotsgekke Overijsselse derby tegen...

kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt
Eerste elftal18 uur ago

Mokotjo loopt vertraging op en sluit later aan bij FC Twente

Vorige week kwam het nieuws dat Kamohelo Mokotjo begin deze week aan zou sluiten bij FC Twente. De middenvelder is...

justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016 justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016
FC Twente Nieuws19 uur ago

Hoogma keert terug bij Heracles en tekent langdurig contract

Voormalig FC Twente-verdediger Justin Hoogma keert terug in de eredivisie. Hij heeft een contract getekend bij Heracles Almelo, de club...