Volg ons op Social Media

Columns

Column Vak P: Van bijtertje naar schijtertje!

Gepubliceerd

op

jan van halst sfeeractie

Jan oh Jan, wat is er met jou aan de hand? Je bent onherkenbaar en de controle kwijt. Kijkende en jouw interviews lezende ziet het publiek de kloon van Joop. Leugens allemaal leugens en je raakt erin verstrikt. Hoe durf je het ene moment te beweren dat je bedreigd bent en je gezin ook? En het andere moment spreek je van een bedreigende situatie, die toch niet zo bedreigend was en dat je weer naar het stadion bent gereden? En tijdens de supportersavond ontken je bedreigd te zijn. Waarom lieg je? Wees toch eerlijk, zeg dat je vrouw, net zoals eerder dit seizoen na de eerste wedstrijd zonder Hake, huilend de supportgroep in liep. Omdat er ook een spreekkoor tegen jou was en eentje pro-Hake. Ook de laatste thuiswedstrijd kon zij de spanning niet meer aan na het lezen van de spandoeken tegen jou en de korte spreekkoren. Dat kan. Wij zijn allemaal mensen. De door jou verachte Munsterman is er nooit tijdens een wedstrijd vandoor gegaan. Waarom jij wel? De waarheid is dat je nooit terug had moeten komen bij de club, maar jouw ego was groter.

Je was een soort van Jan Wouters van FC Twente geworden toen je vertrok bij de club. Een clubman. Je ging naar Ajax! We gunden jou die extra centen en het succes. Ondanks je beperkte capaciteiten wist Ronald Koeman het maximale uit je te halen en werd je kampioen en won de beker met de Amsterdammers. Terwijl je maar 13 wedstrijden speelde. Daarna kwam kleedkamer 2 en Vitesse. Op de een of andere manier werd je analist. Elk weekend op tv met je “Piero”. Bij FC Twente kwam de grote onbekende Joop Munsterman. Joop haalde je bij de club om je te laten ontwikkelen. Jarenlang waren jullie beiden een fantastisch team. Waar het tussen jullie beiden is misgegaan weten we niet. De een zegt je wilde macht en directeur worden wat tegen Joop zijn zere been was. Een ander zegt dat je een coup wilde plegen met enkele commissarissen. Joop kwam erachter, liet een rapport opstellen over de toekomst van de club en onder anderen jouw rol. Dat rapport werd besproken in de RvC en betekende jouw einde omdat je enkele capaciteiten mist en die van commissaris Gerard Oude Vrielink om andere redenen. Je vertrok ging naar Verzuimreductie. Toen Zembla met een rapportage kwam over misstanden, waar jij overigens niets mee te maken had, binnen dat bedrijf vertrok ijlings via de achterdeur.

Sportfive was de volgende commerciële uitdaging. Je ging voor die partij bij FC Utrecht, NEC en Roda JC aan de slag. Niet erg succesvol overigens. Je kwam terug omdat de commissarissen de Winter, Heerts en Schutrups je vroegen. Daar waar voor de functie van financieel en operationeel directeur een hele procedure werd opgetuigd, werd jij alleen op basis van gevoel binnen gehaald en niet op basis van competenties. De massa schreeuwde om je, op zoek naar enig houvast en positiviteit na het debacle Munsterman/Van der Laan. Maar daar naar luisteren blijkt uiteindelijk een slechte raadgever weten we nu.

Waarom kwam je terug? Op basis waarvan dacht jij een club te kunnen runnen? In je eerste fase bij de FC werd je altijd gesteund door Munsterman, Ten Hag en van der Laan. Daarmee werden je tekortkomingen gemaskeerd. Ook op commercieel gebied ben je niet de topper. In je eerste fase had je Munsterman als back-up. Nu niemand. Jij houdt niet van sterke mensen om je heen, Die stijgen boven jou uit. Daarom selecteer je de zwakkeren. De commerciële afdeling is tegenwoordig geen team. Hoe moet dat dan als we net niet degraderen of juist wel degraderen? Jij hebt geen bedrijfseconomische of commerciële achtergrond. Wij begrijpen de mensen ook niet die denken dat jij goed bent in commercie. Je hebt op dat gebied niets bewezen, ook niet bij Sportsfive. Als we de mensen bij FC Utrecht mogen geloven, zien ze je liever niet dan wel verschijnen in de Galgewaard.

rene-hake-jan-van-halst-overleg

De oorzaak van jou in dienst nemen moet wel liggen in het feit dat de club in de zomer van 2016 volledig ontwricht was. Hoe kun je een man de eindverantwoordelijkheid geven over de twee belangrijkste disciplines van een voetbalclub: commercie en het technische beleid. Voor beide portefeuilles heb je 100% aandacht nodig. Jij dacht dat weg te kunnen managen, zelf het technische beleid doen en een ander de commercie. We hebben gezien wat jij gedaan hebt op voetbaltechnisch gebied: Heel veel spelers gecontracteerd van matige kwaliteit. Sommige, zoals Jari Oosterwijk, met langdurige contracten. Dat je dan in een interview stelt dat het besluit om de spelers op basis van advies van de scouts te contracteren is uitermate zwak. Jij bent de baas! Of hoe pleeg je dat ook altijd te zeggen? “De vis stinkt van de kop af”. Precies, jij bent verantwoordelijk en niemand anders. Je hebt van de hoofdtrainer zijn contract verlengd en vervolgens ontsla je hem na 6 maanden om je eigen positie zeker te stellen. Dan neem je Verbeek aan met een beroerde staat van dienst. Die ook nog eens technisch manager wil zijn, zodat jij je meer op commercie kunt richten. Rutten was voor jou alleen een optie voor de bühne. Daar wilde je niet mee samen werken. Die is je namelijk op dat gebied expert en de baas en dat wil jij niet. Een ander gezegde dat je vaak gebruikt is “Niemand is groter dan de club”. Nou, die kan ook wel de vuilniston in. Jij voelt je namelijk groter dan de club. Jij hebt op onverantwoorde wijze, samen met Velderman, in 12 maand tijd meer dan €1.000.000 verkwist door Hake, Verbeek en de Jonge te ontslaan. In deze fase van de club telt elke euro en jullie verbranden er €1.000.000. En als we straks in de Jupiler-League gaan spelen, waren jullie voornemens de prijzen voor de sponsoren en supporters gelijk te houden aan dit seizoen, om dit moment is daar nog steeds geen duidelijkheid over! En zeker zelf niets van je salaris inleveren? Jij en Velderman komen er nog wel achter: Schaamteloos mismanagement! Het vertrouwen in jou is het afgelopen jaar al opgezegd door belangrijke sponsoren. In een WhatsApp-groep waar jij deel van uit maakt werd jou ook beleefd gevraagd om erover na te denken om te stoppen. Jouw reactie daarop was: “Ja, ik heb er zelf ook al over nagedacht”. Ook de mogelijke investeerders in een spelersfonds zien het niet zitten in jou. Zij willen best wel investeren in dat spelersfonds, zij willen echter niet dat jij dat geld gaat uitgeven, wegens gebrek aan kennis en bewezen falen.

Dat je nu nog mag blijven zitten in de rol van Commercieel directeur is gewoon lachwekkend. De argumentatie die voorzitter Takens daarbij gebruikt zijn op zijn minst twijfelachtig. De waarheid is dat Velderman en jij jullie lot aan elkaar verbonden hebben. Het is toch op zijn minst sneu dat een professional als een Velderman meerdere keren de RvC heeft gedreigd te stoppen als zij te veel info vroegen of als het om jouw positie gaat. Daarmee zet hij de RvC verschrikkelijk voor het blok in deze fase van het bestaan van FC Twente. Want als hij ook zou vertrekken is het schip helemaal stuurloos. Hij gebruikt macht! Een woord waarvan jij altijd vies was, maar wel graag toepast. Zie de casus met Fred Rutten. Laten we hopen dat de mogelijke aandeelhouders, zoals het nu ernaar uit ziet is dat wederom de familie Wessels, de club gewoon kopen en runnen als een echt bedrijf waar geen ruimte is voor incapabele mensen. Maar voor bewezen (sport)professionals. Dan pas kan de hele rommel opgeruimd worden inclusief de bemoeienis van de gemeente.

Wilde je Joop en Aldo een poepie laten ruiken? Die lachen zich waarschijnlijk rot over de situatie waarin je verzeild geraakt bent. Wraak is een slechte raadgever. Jij maakt namelijk dezelfde fout als je mentor Joop Munsterman. Je wilt blijven zitten en je denkt dat je het allemaal wel op de rit krijgt. Maar Jan, dat gaat niet meer lukken. Het is over. Vertrek na afloop van het seizoen, zeg dat je het vertrouwen niet meer voelt, zeg dat je je best hebt gedaan en dat het helaas niet gelukt is. En als je een echte clubman bent, laat dan die contractuele € 100.000 vertrekpremie ook zitten en gun die maar aan de club. Jij hebt ze niet nodig, de club wel!

Weet je wat echt jammer is? Dat er weer een clubman van het voetstuk valt en dat wij met de brokstukken blijven zitten.

4 Reacties

4 Comments

 1. Richard

  15 april 2018 at 09:30

  Eerherstel voor Joop en Aldo nu gebleken is dat ze niets verkeerd hebben gedaan

 2. I hate referees

  14 april 2018 at 07:38

  Wat een klaagzang. Het klopt dat Twente er op dit moment slecht voor staat. Maar hoe stond het er voor op het moment dat Jan binnen kwam. Dat was niet 5 voor 12 maar 5 over 12. De specialisten hadden de club al opgegeven en de rouwkaarten besteld. Het team Jan heeft dit met veel strijd doen keren. Dat ze zich daarbij hebben laten ringeloren door de KNVB en alles wat met voetbal te maken had in Nederland, was bijkomende schade, die op dat moment niet te voorkomen was. Het was pikken of slikken.
  Dat we het 1e seizoen nog zo goed door kwamen was gewoon geluk. Van de gehuurde spelers waren er een paar die ons voort hielpen. Helaas verloren we de 1e keus omdat NAC gepromoveerd was en een samenwerkingsverband had met City waardoor wij alleen de leftovers konden krijgen. Dus Jan moest op zoek naar andere bronnen en dat bleek niet eenvoudig te zijn. Door alle Media heisa was de naam Twente dusdanig beschadigd dat veel spelers ( ten minste die waar wij op zaten te wachten) niet voor Twente wilden spelen of gewoonweg niet betaalbaar waren.
  Kan je dat Jan kwalijk nemen, ik denk het niet, Daarnaast denkt iedereen dat Jan het voor het vertellen had en maar deed wat hij wilde Niets blijkt minder waar te zijn. Jan is onder andere aangestuurd vanuit invloedrijke sponsoren. Hij kon doen wat ze hem vroegen of hij kon wieberen.
  Het ontslag van de trainers lag ook niet in het plan van Jan, ook daar is hij toe gedwongen. Niet alleen door die invloedrijke sponsoren, maar ook door een kern van spelers die meerdere revoltes in beweging brachten. Het gekke van alles is dat juist die spelers ( die inmiddels minimaal 3 trainers de laan uit hebben gestuurd) er nu nog steeds lopen en dat die geen stap teveel maken. Ik zeg met dit betoog niet dat Jan heilig is en alles goed gedaan heeft, maar als je hem wilt veroordelen dan moet je beide kanten belichten.

 3. Joop

  13 april 2018 at 13:11

  Ooh jantje ooh jantje

 4. Johan

  13 april 2018 at 13:01

  Nu moet Van Halst weer weg, ik word er een beetje moe van

  Laat ze zelf lekker weggaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste
Eerste elftal2 uur geleden

Opstelling: Pusic kiest wederom voor Gonzalez naast Bijen

Om 20:00 uur wordt in de eigen Grolsch Veste afgetrapt tussen FC Twente en Jong FC Utrecht. Wederom een belangrijke...

haris-vuckic-jensen-maher-fc-twente haris-vuckic-jensen-maher-fc-twente
Eerste elftal7 uur geleden

LOL! Vuckic richt zich tijdens revalidatie op nieuwe rol binnen FC Twente

Afgelopen zondag hervatte FC Twente de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd op bezoek bij MVV, welke met 0-2 werd gewonnen...

tom-boere-zekhnini-vieren-doelpunt-fc-twente-jong-psv tom-boere-zekhnini-vieren-doelpunt-fc-twente-jong-psv
Eerste elftal9 uur geleden

Zekhnini verhoogt de druk: “Er is geen andere optie dan kampioen worden”

Rafik Zekhnini speelt dit seizoen op huurbasis bij FC Twente. De rappe vleugelaanvaller wordt gehuurd van het Italiaanse Fiorentina, dat...

Eerste elftal10 uur geleden

Kemperink brengt ode aan FC Twente-supporters: “Zij zijn de beste”

Dinsdagavond hield FC Twente haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Tijdens deze avond hield Dennis Schipper, interim-voorzitter van de Raad van Commissarissen van...

leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon leon-ten-voorde-clubwatcher-fc-twente-telefoon
Eerste elftal10 uur geleden

Snel witte rook bij FC Twente: “Het lijstje is niet al te groot meer”

De transferperiode is momenteel ruim twee weken geopend en FC Twente wacht nog altijd op haar eerste versterking. Het is...

Tim holscher en rafik zekhnini na afloop van mvv - fc twente 2019 Tim holscher en rafik zekhnini na afloop van mvv - fc twente 2019
Eerste elftal11 uur geleden

Zekhnini bloeit op: “Ik heb een speciale band met Espinosa”

FC Twente nam deze zomer Rafik Zekhnini op huurbasis over van Fiorentina en de Noorse vleugelaanvaller is de laatste wedstrijden...

Eerste elftal1 dag geleden

Boerrigter duidelijk: “Zie mezelf niet in de Keuken Kampioen Divisie spelen”

Derk Boerrigter beëindigde twee jaar geleden zijn loopbaan als profvoetballer. De voormalig FC Twente-aanvaller hoopte na zijn avontuur bij Celtic...

FC Twente Nieuws1 dag geleden

Voormalig FC Twente-middenvelder op amateurbasis naar eredivisionist

ADO Den Haag heeft Kyle Ebecilio op amateurbasis weten vast te leggen. Dit heeft Jeffrey van As, manager voetbalzaken van...

supporters-fc-twente-uitvak-heracles-polman-banner-ultras supporters-fc-twente-uitvak-heracles-polman-banner-ultras
Eerste elftal1 dag geleden

FC Twente start met verkoop autocombikaarten voor Almere City-uit

Op zaterdag 26 januari gaat FC Twente op bezoek bij Almere City FC. De kaartverkoop voor het duel startte afgelopen...

marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste marino-pusic-trainer-fc-twente-2018-dugout-grolsch-veste
Eerste elftal1 dag geleden

FC Twente staat voor drukke week: “Maar hebben we al drie keer eerder gehad”

FC Twente heeft in de komende week een druk programma voor de boeg met op vrijdagavond een thuisduel tegen Jong...

Advertentie