Nieuws

Column: Vrouwen en voetbal

Column: Vrouwen en voetbal

Als er twee zaken zijn waar de gemiddelde man warm voor loopt dan zijn dat toch de twee V´s; voetbal en vrouwen. En toch wil op de een of andere manier de combinatie van deze twee trekpleisters nog niet echt aanslaan, want het Twentse vrouwenvoetbal mag nog steeds net zoveel bezoekers verwelkomen als het WK paalzitten op een regenachtige dag. Onze eigen Joop Munsterman valt dat niet verwijten, want waar steeds meer mensen inzien dat het lastig wordt om vrouwenvoetbal commercieel interessant te maken daar blijft Joop koppig proberen om het FC Twente vrouwenteam op een hoger podium te krijgen.

Dat vrouwen en voetbalfans elkaar op zich niet altijd bijten, heb ik onlangs zelf weer eens mogen constateren. Toen ik laatst namelijk de trappen van mijn vaste vak binnen de Grolsch Veste beklom, voelde ik me voor een kort ogenblik net Brad Pitt die het Bölke binnenstapte. Ik werd bij elke stap die ik zette gevolgd door honderden mannen, kwijlend alsof ze zich morgen weer moesten melden bij het bijzonder onderwijs. Een snelle blik achterom leerde mij echter dat ik nog steeds net zo veel op Brad Pitt lijk als Edson Braafheid. Het ging deze supporters die ondertussen hun nek verdraaiden namelijk om de prachtige blonde dame die in een kort zomerjurkje achter mij liep. En ik kon het ze niet kwalijk nemen, want ondanks mijn getrouwde status kijk ik zoals elke gezonde man graag naar dit soort vrouwelijk schoon. Er wordt dan ook wel eens geklaagd over het aantal successupporters dat zich aandient sinds het winnen van het kampioenschap, maar het percentage mooie vrouwen onder deze 'gloryhunters' ligt mijns inziens vrij hoog. Deze perceptie kan echter ook zijn ontstaan doordat in het Diekman een vrouw al een lekker ding was als ze geen half kaal geschoren hoofd had en haar buik niet verder naar voren hing dan haar borsten.

Er is hiernaast nog een plek waar vrouwen en voetbal goed samengaan en dat is in het spelershome. Voetballers hebben nou eenmaal een extreem grote aantrekkingskracht op vrouwen, want zodra je in Nederland bij een BVO voetbalt ben je ook verzekerd van een mooie vrouw. En nee, dit komt niet doordat voetballers zo'n atletische bouw hebben of doordat ze veel meer vrije tijd hebben voor de kinderen. Nee, dat bijna elke profvoetballer beter verdient dan de minister van financiën en het feit dat een relatie met een profvoetballer de kortste weg is naar een item in RTL Boulevard, zijn betere verklaringen voor dit aanzuigende effect op vrouwen. U denk toch niet dat Sander Boschker zonder zijn baan als voetballer ooit een vrouw had gehad die ook maar in de buurt kwam van zijn huidige Chantal? De man uit Lichtenvoorde die eruit ziet alsof hij in zijn eerste jaren als keeper alleen maar ballen met zijn gezicht mocht stoppen en zo dom is dat hij toiletpapier koopt met een gebruiksaanwijzing op de achterkant, had zonder keeperstalent nu werkloos op de bank gezeten naast een evenbeeld van ma Flodder. Sander had echter wel een groot talent waardoor hij nu na een mooie carrière iedereen uitlacht en met een goed gevulde bankrekening naast zijn goed gelukte vrouw zit. Het scenario van Sander Boschker is dan ook de best denkbare motivatie voor elk lelijk knaapje in onze jeugdopleiding.

Zodra er echter een groep dames op het veld geposteerd wordt voor een serieuze poging tot voetbal, is er totaal geen mannelijke belangstelling meer voor de combinatie van voetbal en vrouwen. En dat is een vreemd fenomeen, want in principe wordt hetzelfde spelletje gespeeld als bij de herenafdeling. Het niveau van het damesvoetbal is intussen ontzettend gegroeid en een sport als dameshockey is ook onder mannen erg populair. En toch gaat de gemiddelde man niet betalen om tweeëntwintig vrouwen te zien voetballen.

De oorzaak hiervoor ligt dan ook simpelweg bij de man zelf, want zelfs als de twentevrouwen zouden voetballen als vijf Messi's aangevuld met vijf Ronaldo's en een Buffon dan stroomde de Grolsch Veste nog niet vol voor vrouwenvoetbal. Wij hebben als mannen gewoon te lang moeten uitleggen dat voetbal 'niet maar een spelletje is' als we chagrijnig terug kwamen uit de diverse stadions.


Er is iets geknapt toen we voor de duizendste keer moesten uitleggen wat buitenspel is. Onze emmer is overgelopen toen onze vrouw wederom vroeg waarom Twente niet elke week in het rood speelt.

Wij mannen hebben ons het voetbal gewoon toegeëigend en zijn niet meer bereid het te delen. Waar wij in het verleden welwillend afstand deden van het alleenrecht om te stemmen, waar het glazen plafond is kapot geslagen om de vrouw meer kansen te bieden en waar 'Boer zoekt vrouw' is bedacht als ruilmiddel voor een uurtje Studio Sport daar gaan we nu ordinair op onze strepen staan. Als holbewoners hebben we het voetbal meegesleept naar onze grot alwaar we het zullen bewaken met ons leven. Voetbal wordt gemaakt door mannen en voor mannen en zo moet het blijkbaar blijven. Tenzij je natuurlijk een prachtige jonge dame in een zomerjurkje bent, want ik denk dat ik namens mijn hele vak spreek als ik zeg dat je dan gewoon van harte welkom bent.

Hannibal

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties