Nieuws

Column: Waitin' on a sunny day

Column: Waitin' on a sunny day

Het zijn zware tijden als Twente-supporter. Het kampioenschap van 2010 kwam onverwacht, de huidige teloorgang ook. Voor de trouwe supporter is het deceptie op deceptie, klap op klap. Ieder zegt “we zitten in de hoek waar de klappen vallen”. Je voelt je er machteloos onder, je bent machteloos. Wat dat betreft gaf het weerbeeld van zondag een juiste typering voor de huidige staat van FC Twente: onstuimig. Het regende, het waaide en er viel ook wat natte sneeuw uit de lucht. Na regen komt zonneschijn zeggen ze. Daar hopen we op en snel ook, want het degradatiespook gluurt al om de hoek bij De Grolsch Veste.

Het gezegde ‘na regen komt zonneschijn’ doet mij denken aan een hit van Bruce Springsteen, toch wel een van mijn meest favoriete artiesten. Die grote hit is “Waitin’ on a sunny day”, zeer toepasselijk momenteel voor De Enschedese crisisclub. Het is hopen op betere tijden, het is wachten op een zonnige dag.

I’m waitin’, waitin’ on a sunny day
Gonna chase the clouds away
Waitin’ on a sunny day

Kijk je kunt altijd verliezen van Feyenoord in De Kuip, voorafgaand houd je daar ook rekening mee, maar tegen beter weten in hoop je toch op een goed resultaat. Dat goede resultaat zat er geen moment in. Als een elftal makke schapen werd de ploeg van René Hake naar de slachtbank geleid. Feyenoord won met 5-0, maar met 9 of 10 tegen 0 hadden we ook niks te klagen gehad.

Rene Hake columnEen trainer zegt vaak bij een (nipte) nederlaag dat hij aanknopingspunten zag en dingen waar hij op voort kan borduren. Een nederlaag zoals afgelopen zondag tegen Feyenoord zou voor sommige trainers ook nog aanleiding zijn om positieve dingen te zien (ik noem geen namen, maar de Twente-supporters weten wie ik bedoel). Hake zag niks positiefs en ging “met de staart tussen de benen” naar huis. Hij was na afloop zelfs eerlijk over het feit dat hij overweegt enkele ‘sterkhouders’ te slachtofferen. De ervaren garde zeg maar.

Met ‘de ervaren garde’ bedoel ik spelers als Kamohelo Mokotjo en Felipe Gutiérrez, toch twee spelers die de kar zouden moeten trekken. Spelers die dat geenszins doen. Mokotjo probeert het wel, maar Gutiérrez loopt de boel gewoon te saboteren. De Chileen sjokt een beetje, drentelt een beetje en is veel te nonchalant in de passing. Gutiérrez werd voor zijn blessure geroemd om zijn passing, na zijn blessure is hij nog steeds niet de oude. Hij lijkt met tegenzin op het veld rond te lopen. Dat kun je er niet bij gebruiken als je in degradatienood verkeert.

Een beschamende vijftiende plaats, slechts één punt boven de streep. Het doelsaldo (13 doelpunten voor, 31 tegen; -18) na dertien speelronden is ronduit schokkend. De komende weken speel je thuis tegen Willem II, uit bij Excelsior en thuis tegen De Graafschap. Drie wedstrijden die normaliter negen punten op zouden moeten leveren. Alleen het huidige FC Twente zie ik dat niet voor elkaar krijgen. Het team is labiel, een zuchtje tegenwind en de koppies gaan hangen. Bovendien, met al die jongelingen van rond de twintig heb je gewoon niet het team voor degradatievoetbal. Degradatievoetbal vergt doorzettingsvermogen.

Degradatievoetbal is niet meer simpel combineren. Degradatievoetbal is haast kick & rush. Pompen of verzuipen. Evenals het kampioenschap had toch niemand dit zien aankomen. Al had je het wel kunnen verwachten. De puinzooi die Joop Munsterman heeft achtergelaten is groot, te groot. Bijna alle spelers met kwaliteit zijn de laatste jaren verkocht. De vrees bestaat dat in de winter Hakim Ziyech ook nog verkocht wordt. En dan? Ziyech is verantwoordelijk voor 11(!) van de 13 doelpunten die FC Twente heeft gemaakt.

[caption id="attachment_67802" align="alignright" width="300"]Technisch directeur Ted van Leeuwen. Technisch directeur Ted van Leeuwen.[/caption]Bij een verkoop van Ziyech zal Ted van Leeuwen hard aan de bak moeten, want vooralsnog is de balans qua inkopen negatief onder de nieuwe Technisch Manager. Een keiharde conclusie, maar Van Leeuwen is mede verantwoordelijk voor de nu geleverde prestaties. Giorgos Katsikas werd gehaald en viel snel uit met een kruisbandblessure, dus einde seizoen. Michael Olaitan was een spits met een krasje, misschien wel een heel groot krasje, en presteert ook niet. Terwijl hij enkele jaren geleden indruk maakte in de Champions League tegen Manchester United.

Bruno Uvini had toen hij bij FC Twente kwam geen wedstrijdritme. Langzaamaan komt de Braziliaan steeds beter in zijn ritme bij FC Twente, maar ook hij kan met zijn 24 jaar nog geen leiding geven aan de defensie. Thomas Agyepong kon met een gelukje van Manchester City gehuurd worden en laat bij vlagen leuke dingen zien, maar ook hij is niet constant genoeg. De vraag is maar of hij überhaupt een speler is voor degradatievoetbal, gezien zijn iele postuur.

[google]Het zal sowieso een jaar van overleven worden voor FC Twente. Degradatie ontlopen en de play-offs om promotie/degradatie ontlopen. Een veertiende of vijftiende plek, meer zal er niet inzitten. Overleef je dit jaar, dan kan je verder kijken.

Aan het begin van komend seizoen stappen de Enschedeërs als het goed is uit categorie 1, dan is er wat meer mogelijk op de transfermarkt. Het is ver vooruit kijken en het huidige Plan van Aanpak is gedoemd te mislukken mocht degradatie naar de eerste divisie een feit zijn. Aan dat doemscenario denk ik liever niet, want na regen komt zonneschijn. Alleen in Enschede blijven de donkere wolken vol buien wel extreem lang hangen.

Maurice Mazenier

Foto: Sportfoto Oost

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties