Volg ons op Social Media

Columns

Column: We zijn met veel en laten onze club en elkaar niet vallen!

Gepubliceerd

op

  / 
fc-twente-leeft-mars-spandoek-pyro-rook

Slagregens doorkliefden de donkere lucht boven het Telstar stadion in Velsen-Zuid. Voor aanvang van de wedstrijd donderde en bliksemde het en viel de ene hagelbui na de andere. De warme zomer leek ineens heel ver weg. Ik had een uitnodiging van een bevriende sponsor van Telstar ontvangen om de wedstrijd vanaf de hoofdtribune te komen bekijken. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. Achter mij waren de stoeltjes behoorlijk leeg gebleven. Vooral de Rabobanksectie blonk uit in afwezigheid. Die zitten waarschijnlijk liever thuis achter de kachel dan bij een wedstrijd van een team dat ze mede sponsoren. Vreemd. Nog buiten staand zag ik de ene Twente supporter na de andere voorbijkomen. Twente is echt overal, mooi!

Vlak voor mij zaten de reserves van FC Twente op natgeregende stoeltjes. Onbeweeglijke, strakke gezichten, Helemaal links zat Zekhnini en helemaal rechts Oosterwijk. Malki gooide de reservehesjes naar de spelers. In de rust lagen al die hesjes echter gewoon weer op de grond en kon Malki ze allemaal weer oprapen. Net of dat normaal is. Neem die hesjes gewoon mee en geef ze af aan de materiaalman die ze heeft uitgedeeld jongens, zo’n moeite is dat niet. Getuigt wel van wat meer respect.

Beiden zouden die wedstrijd invallen en beiden zouden scoren. FC Twente won met 3-1. Hoppa! Weer drie punten. Wat opviel was dat, na het wat stroeve begin, er zowaar weer goed gevoetbald werd. Vooral in de tweede helft. Fanatieke pressing en soms mooie combinaties resulteerden in een veldoverwicht waar de witte leeuwen zich niet aan konden ontworstelen.

supporters-fc-twente-uitvak-helmond-sfeer

Wisselvallig
Afgelopen zondag tegen Jong PSV was het in het begin wederom wisselvallig en werd het speelveld regelmatig ‘te groot’ gehouden waardoor verrassende uitbraken na een opbouwende actie schaars waren. Toch zagen we ook zondag weer dat dit team potentie heeft en dat men alles geeft qua inzet. Dat is al een hele verademing in vergelijking met het spel van vorig seizoen. Vlogen ze er vorig seizoen regelmatig van alle hoeken en gaten in, nu heeft de paal of lat al regelmatig een goal van onze tegenstanders voorkomen. Soms moet het ook gewoon meezitten als het gaat om het binnenhalen van de punten. Dat laatste is in feite het enige dat echt telt, gezien de doelstelling om binnen twee jaar weer terug te zijn op het hoogste niveau.

Het publiek wordt vermaakt
Spelers als Espinosa en Aitor laten zien een lekker potje te kunnen voetballen. Gonzalez doet het ook goed achterin. Soms zien we, ondanks de wisselvalligheid in het spel, mooie combinaties. Ook vanuit de verdedigende stellingen. De beide spitsen hebben al meer dan eens gescoord en spelen nog niet eens op hun best, is mijn indruk. Aan de zijlijn staat een gretige Assaidi te wachten om zijn rentree te kunnen maken. Helaas is Brama langdurig uitgevallen, maar mijn indruk van dit team is dat ze ver kunnen komen en daarbij ook nog eens het publiek regelmatig met goed voetbal kunnen gaan vermaken.

Dat de Eerste Divisie soms een vreemde competitie is bewijst de uitglijder tegen Top Oss. Uitglijders waarvan er wellicht wel meer zullen volgen. Al met al ben ik echter positief gestemd over de resultaten en het spel tot dusver. Met alle verbeteringen die nog nodig zijn. In deze competitie moet je vooral zorgen dat je op het eind in topvorm bent. Dan worden de prijzen verdeeld. De Graafschap (4e plaats) en Emmen (7e plaats) promoveerden vorig seizoen toch. Dat toont de grilligheid aan en de noodzaak van een lange adem. Dit team is echter ook zomaar in staat om eerste te worden. Dat zou prachtig zijn, na al die donkere jaren. Het is in ieder geval weer leuk om naar te kijken.

FC Twente, meer dan een club!
Wat ook leuk is om te zien is de massale wijze waarop de club- uit en thuis- gesteund blijft worden door de loyale achterban. Het feit dat er meer seizoenkaarten zijn verkocht na een degradatiejaar, maakt indruk bij vriend en vijand. Momenteel zien we dat veel gemeenten en driehoeksoverleggen in de stress schieten als een thuiswedstrijd van FC Twente op de rol staat. Net of men bang is voor de hoeveelheid supporters die de club altijd komen steunen op vreemd terrein. Op een of andere manier laat dat ook zien hoe we massaal achter ons cluppie zijn blijven staan en dat zullen blijven doen. De divisie waarin ze spelen dondert dan gewoon niet. Twente is en blijft ons Twente! Mooi om mee te maken, deze trouw aan de club van ons leven.

Wat ik persoonlijk ook hartverwarmend vond was de ervaring die ik afgelopen zondag in de Grolsch Veste opdeed. Ik was te gast in de zogenoemde ‘wensen box’ van FC Twente. Dat is een vip box waar (terminaal) zieke en/of gehandicapte mensen hun wens om FC Twente te kunnen zien spelen in vervulling zien gaan. Ik was daar als begeleider van mijn jongere broer die twee hersenberoertes heeft overleefd en daarna, levend met veel pijn, aan een rolstoel gebonden is. Hij woont in een begeleide woonvorm in de buurt van Nijmegen. Een goede vriend van hem, Henk uit het Nijmeegse, schreef de club een brief en deed het verzoek. Hij kreeg vervolgens een handgeschreven brief terug, waarin werd aangegeven dat hij – en twee begeleiders- van harte welkom waren bij de wedstrijd tegen Jong PSV.

Hedy Wijma regelt dat allemaal als vrijwilligster. Iedere woensdag is ze in de Veste te vinden en schrijft dan de brieven naar aanleiding van de verzoeken die binnenkomen. Een ontzettend lief mens die, samen met de anderen, ervoor zorgt dat het de gasten aan niets ontbreekt. Zittend naast mijn jongere broer dacht ik terug aan onze jonge jaren. Jaren waarin we stiekem op kousenvoeten ons huis uitglipten om FC Twente te kunnen zien. Stiekem langs de suppoost glippend, of onder het hek bij vak PP doorkruipend. Geld voor kaartjes hadden we nog niet. Soms werden we gewoon doorgelaten door een vriendelijke suppoost. Het was begin jaren zeventig en FC Twente was bezig met een nationale en Europese opmars. Jaren en ervaringen om nooit te vergeten. Die donkere avonden. Het beklimmen van het beton van het Diekman. En dan plots het felle licht dat de bloedrode Twenteshirts nog feller deed lijken.

Tientallen jaren later keken we elkaar aan, nadat FC Twente jong PSV had verslagen met 2-1. Die uitslag had hij voor de wedstrijd al voorspeld. Daar was hij toen al goed in, voorspellingen. De glimlach op zijn gezicht was voor mij veel waard. Ik bedank bij deze Hedy en de andere mensen die de ‘wensen box’ bestieren van harte. Deze mensen laten week in week uit zien dat FC Twente voor heel veel mensen meer is dan een club. We zijn met veel, we zitten vol passie en we laten onze club en elkaar niet vallen!

COTE!!!!!!!!!

TAZ

Foto: Pro Shots

5 Reacties

5 Comments

 1. henck

  6 oktober 2018 at 07:24

  Ik was een van deze begeleiders, dank voor alles!!!!!

 2. Kieknwatwort

  5 oktober 2018 at 16:24

  Mooi!

  • robert.g

   5 oktober 2018 at 16:57

   Mooi , mooi !!!

  • twenteforever

   5 oktober 2018 at 17:10

   kippevel!!eelnemen aan discussie…

  • GoudenKorenaren

   5 oktober 2018 at 18:34

   Wat een mooi verhaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste
Eerste elftal5 minuten geleden

FC Twente op zoek naar geld voor spelers: “Dat we ons willen versterken, staat vast”

FC Twente wil zich komende winterstop gaan versterkten. Dit zegt hoofdtrainer Marino Pusic vandaag in gesprek met Leon ten Voorde...

paul-van-der-kraan-directeur-vitesse paul-van-der-kraan-directeur-vitesse
Eerste elftal34 minuten geleden

Van der Kraan: “FC Twente heeft in alle opzichten meer potentie dan FC Den Bosch”

De keuze van Paul van der Kraan om FC Den Bosch in te ruilen voor FC Twente zorgde met name...

nacho-ramos-vieren-overwinning-fc-twente-almere-2018 nacho-ramos-vieren-overwinning-fc-twente-almere-2018
Eerste elftal59 minuten geleden

Rechtsbackpositie bezorgt Pusic kopzorgen: Nacho ziek, Ramos en Van der Lely geblesseerd

Het is nog onzeker of Nacho Monsalve vrijdagavond aan de aftrap verschijnt bij FC Twente. De Spanjaard is twee dagen...

twente-verenigt-ledenvereniging-fc-twente-2019 twente-verenigt-ledenvereniging-fc-twente-2019
Eerste elftal7 uur geleden

Uitnodiging ledenvergadering Twente, Verenigt! op 8 januari 2019

Na een lange radiostilte is er weer nieuws rondom Twente, Verenigt. De ledenvereniging nodigt haar leden uit voor een vergadering...

bjorn-van-der-doelen-fc-twente-rafael-van-der-vaart bjorn-van-der-doelen-fc-twente-rafael-van-der-vaart
FC Twente Nieuws8 uur geleden

“Er werden nare, smerige spelletjes gespeeld bij Twente”

Bjorn van der Doelen stond tussen 2001 en 2004 onder contract bij FC Twente. De middenvelder stond te boek als...

cristian-gonzalez-fc-twente-grolsch-veste-balen cristian-gonzalez-fc-twente-grolsch-veste-balen
Eerste elftal9 uur geleden

Gonzalez hint naar Van Leeuwen: “Wil graag bij FC Twente blijven”

Als het aan FC Twente verdediger Cristian Gonzalez ligt, staat hij ook komend seizoen onder contract bij FC Twente. Dit...

gertjan-verbeek-trainer-fc-twente-eerste-training-2018 gertjan-verbeek-trainer-fc-twente-eerste-training-2018
FC Twente Nieuws10 uur geleden

Verbeek staat voor eerste klus als directeur: “Dan wil ik ook eindverantwoordelijk zijn”

De kans bestaat dat Gertjan Verbeek binnen afzienbare tijd weer aan de slag gaat bij een club uit de eredivisie....

paul-van-der-kraan-directeur-vitesse paul-van-der-kraan-directeur-vitesse
Eerste elftal11 uur geleden

Directeur stelt FC Twente supporters gerust: Overname FC Twente uitgesloten

FC Twente heeft in Paul van der Kraan de gewenste algemeen directeur gevonden. De 65-jarige bestuurder heeft bij FC Den...

oussama-assaidi-geirriteerd-fc-twente oussama-assaidi-geirriteerd-fc-twente
Eerste elftal11 uur geleden

“Bij FC Twente móéten ze promoveren heb ik begrepen”

FC Twente, Sparta Rotterdam, Go Ahead Eagles, FC Den Bosch, NEC en Roda JC zijn allemaal clubs die zo snel...

peet-bijen-fc-twente-gfc-2017 peet-bijen-fc-twente-gfc-2017
Eerste elftal1 dag geleden

“Als Bijen penalties gaat nemen, is hij Boere zo voorbij qua doelpunten”

FC Twente won afgelopen vrijdag met 1-2 op bezoek bij FC Volendam. De goals aan Twentse zijde waren zeer fraai...

Advertentie