Volg ons op Social Media

Columns

Column: We zijn met veel en laten onze club en elkaar niet vallen!

Gepubliceerd

op

fc-twente-leeft-mars-spandoek-pyro-rook

Slagregens doorkliefden de donkere lucht boven het Telstar stadion in Velsen-Zuid. Voor aanvang van de wedstrijd donderde en bliksemde het en viel de ene hagelbui na de andere. De warme zomer leek ineens heel ver weg. Ik had een uitnodiging van een bevriende sponsor van Telstar ontvangen om de wedstrijd vanaf de hoofdtribune te komen bekijken. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. Achter mij waren de stoeltjes behoorlijk leeg gebleven. Vooral de Rabobanksectie blonk uit in afwezigheid. Die zitten waarschijnlijk liever thuis achter de kachel dan bij een wedstrijd van een team dat ze mede sponsoren. Vreemd. Nog buiten staand zag ik de ene Twente supporter na de andere voorbijkomen. Twente is echt overal, mooi!

Vlak voor mij zaten de reserves van FC Twente op natgeregende stoeltjes. Onbeweeglijke, strakke gezichten, Helemaal links zat Zekhnini en helemaal rechts Oosterwijk. Malki gooide de reservehesjes naar de spelers. In de rust lagen al die hesjes echter gewoon weer op de grond en kon Malki ze allemaal weer oprapen. Net of dat normaal is. Neem die hesjes gewoon mee en geef ze af aan de materiaalman die ze heeft uitgedeeld jongens, zo’n moeite is dat niet. Getuigt wel van wat meer respect.

Beiden zouden die wedstrijd invallen en beiden zouden scoren. FC Twente won met 3-1. Hoppa! Weer drie punten. Wat opviel was dat, na het wat stroeve begin, er zowaar weer goed gevoetbald werd. Vooral in de tweede helft. Fanatieke pressing en soms mooie combinaties resulteerden in een veldoverwicht waar de witte leeuwen zich niet aan konden ontworstelen.

supporters-fc-twente-uitvak-helmond-sfeer

Wisselvallig
Afgelopen zondag tegen Jong PSV was het in het begin wederom wisselvallig en werd het speelveld regelmatig ‘te groot’ gehouden waardoor verrassende uitbraken na een opbouwende actie schaars waren. Toch zagen we ook zondag weer dat dit team potentie heeft en dat men alles geeft qua inzet. Dat is al een hele verademing in vergelijking met het spel van vorig seizoen. Vlogen ze er vorig seizoen regelmatig van alle hoeken en gaten in, nu heeft de paal of lat al regelmatig een goal van onze tegenstanders voorkomen. Soms moet het ook gewoon meezitten als het gaat om het binnenhalen van de punten. Dat laatste is in feite het enige dat echt telt, gezien de doelstelling om binnen twee jaar weer terug te zijn op het hoogste niveau.

Het publiek wordt vermaakt
Spelers als Espinosa en Aitor laten zien een lekker potje te kunnen voetballen. Gonzalez doet het ook goed achterin. Soms zien we, ondanks de wisselvalligheid in het spel, mooie combinaties. Ook vanuit de verdedigende stellingen. De beide spitsen hebben al meer dan eens gescoord en spelen nog niet eens op hun best, is mijn indruk. Aan de zijlijn staat een gretige Assaidi te wachten om zijn rentree te kunnen maken. Helaas is Brama langdurig uitgevallen, maar mijn indruk van dit team is dat ze ver kunnen komen en daarbij ook nog eens het publiek regelmatig met goed voetbal kunnen gaan vermaken.

Dat de Eerste Divisie soms een vreemde competitie is bewijst de uitglijder tegen Top Oss. Uitglijders waarvan er wellicht wel meer zullen volgen. Al met al ben ik echter positief gestemd over de resultaten en het spel tot dusver. Met alle verbeteringen die nog nodig zijn. In deze competitie moet je vooral zorgen dat je op het eind in topvorm bent. Dan worden de prijzen verdeeld. De Graafschap (4e plaats) en Emmen (7e plaats) promoveerden vorig seizoen toch. Dat toont de grilligheid aan en de noodzaak van een lange adem. Dit team is echter ook zomaar in staat om eerste te worden. Dat zou prachtig zijn, na al die donkere jaren. Het is in ieder geval weer leuk om naar te kijken.

FC Twente, meer dan een club!
Wat ook leuk is om te zien is de massale wijze waarop de club- uit en thuis- gesteund blijft worden door de loyale achterban. Het feit dat er meer seizoenkaarten zijn verkocht na een degradatiejaar, maakt indruk bij vriend en vijand. Momenteel zien we dat veel gemeenten en driehoeksoverleggen in de stress schieten als een thuiswedstrijd van FC Twente op de rol staat. Net of men bang is voor de hoeveelheid supporters die de club altijd komen steunen op vreemd terrein. Op een of andere manier laat dat ook zien hoe we massaal achter ons cluppie zijn blijven staan en dat zullen blijven doen. De divisie waarin ze spelen dondert dan gewoon niet. Twente is en blijft ons Twente! Mooi om mee te maken, deze trouw aan de club van ons leven.

Wat ik persoonlijk ook hartverwarmend vond was de ervaring die ik afgelopen zondag in de Grolsch Veste opdeed. Ik was te gast in de zogenoemde ‘wensen box’ van FC Twente. Dat is een vip box waar (terminaal) zieke en/of gehandicapte mensen hun wens om FC Twente te kunnen zien spelen in vervulling zien gaan. Ik was daar als begeleider van mijn jongere broer die twee hersenberoertes heeft overleefd en daarna, levend met veel pijn, aan een rolstoel gebonden is. Hij woont in een begeleide woonvorm in de buurt van Nijmegen. Een goede vriend van hem, Henk uit het Nijmeegse, schreef de club een brief en deed het verzoek. Hij kreeg vervolgens een handgeschreven brief terug, waarin werd aangegeven dat hij – en twee begeleiders- van harte welkom waren bij de wedstrijd tegen Jong PSV.

Hedy Wijma regelt dat allemaal als vrijwilligster. Iedere woensdag is ze in de Veste te vinden en schrijft dan de brieven naar aanleiding van de verzoeken die binnenkomen. Een ontzettend lief mens die, samen met de anderen, ervoor zorgt dat het de gasten aan niets ontbreekt. Zittend naast mijn jongere broer dacht ik terug aan onze jonge jaren. Jaren waarin we stiekem op kousenvoeten ons huis uitglipten om FC Twente te kunnen zien. Stiekem langs de suppoost glippend, of onder het hek bij vak PP doorkruipend. Geld voor kaartjes hadden we nog niet. Soms werden we gewoon doorgelaten door een vriendelijke suppoost. Het was begin jaren zeventig en FC Twente was bezig met een nationale en Europese opmars. Jaren en ervaringen om nooit te vergeten. Die donkere avonden. Het beklimmen van het beton van het Diekman. En dan plots het felle licht dat de bloedrode Twenteshirts nog feller deed lijken.

Tientallen jaren later keken we elkaar aan, nadat FC Twente jong PSV had verslagen met 2-1. Die uitslag had hij voor de wedstrijd al voorspeld. Daar was hij toen al goed in, voorspellingen. De glimlach op zijn gezicht was voor mij veel waard. Ik bedank bij deze Hedy en de andere mensen die de ‘wensen box’ bestieren van harte. Deze mensen laten week in week uit zien dat FC Twente voor heel veel mensen meer is dan een club. We zijn met veel, we zitten vol passie en we laten onze club en elkaar niet vallen!

COTE!!!!!!!!!

TAZ

Foto: Pro Shots

5 Reacties

5 Comments

 1. henck

  6 oktober 2018 at 07:24

  Ik was een van deze begeleiders, dank voor alles!!!!!

 2. Kieknwatwort

  5 oktober 2018 at 16:24

  Mooi!

  • robert.g

   5 oktober 2018 at 16:57

   Mooi , mooi !!!

  • twenteforever

   5 oktober 2018 at 17:10

   kippevel!!eelnemen aan discussie…

  • GoudenKorenaren

   5 oktober 2018 at 18:34

   Wat een mooi verhaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

paul-verhaegh-nederlands-elftal-2013-2014 paul-verhaegh-nederlands-elftal-2013-2014
FC Twente Nieuws22 minuten geleden

OFFICIEEL: Paul Verhaegh doorstaat medische test en tekent contract

Vandaag had Paul Verhaegh zijn medische keuring bij FC Twente, welke hij heeft doorstaan. Meteen daarop tekende hij een contract...

Eerste elftal2 uur geleden

Kaartverkoop FC Twente – Schalke 04 morgen van start

Op dinsdag 23 juli speelt FC Twente om 19:00 uur in de eigen Grolsch Veste een oefenwedstrijd tegen Schalke 04....

Eerste elftal3 uur geleden

Boekpresentatie “Onmachtig of Onmeunig” bekend

De presentatie van het boek “Onmachtig of Onmeunig, een seizoen met FC Twente in de Keuken Kampioen Divisie” vindt plaats...

FC Twente Nieuws4 uur geleden

Van Veenendaal vol lof over Boschker: “Het is het hele plaatje eromheen”

Morgen spelen de Oranje Leeuwinnen op het WK in Frankrijk de achtste finale tegen Japan. Mocht het aankomen op penalty’s,...

Nicky-Kuiper-trainer-FC-Twente-onder-16 Nicky-Kuiper-trainer-FC-Twente-onder-16
Eerste elftal4 uur geleden

FC Twente heeft staf voetbalacademie rond, oude bekende keert terug

Er wordt weer serieus werk gemaakt van een technisch fundament bij FC Twente. Ted van Leeuwen en Evert Bleuming zijn...

aitor-cantalapiedra-fc-twente-jong-psv-2018-doelpunt-vieren aitor-cantalapiedra-fc-twente-jong-psv-2018-doelpunt-vieren
Eerste elftal6 uur geleden

Aitor weer aangesloten, Vuckic traint apart, Brama geblesseerd

Vorige week meldden we dat Haris Vuckic, Wout Brama en Aitor ontbraken op de training. Inmiddels is er meer duidelijkheid....

Eerste elftal6 uur geleden

‘FC Twente houdt opleidingsvergoeding over aan transfer Promes’

Eerder vandaag werd bekend dat voormalig FC Twente-aanvaller Quincy Promes de overstap maakt naar Ajax. De vleugelaanvaller zal vandaag medisch...

quincy-promes-fc-twente-training-juichen quincy-promes-fc-twente-training-juichen
FC Twente Nieuws8 uur geleden

Promes keert na vijf jaar terug in Nederland en tekent bij Ajax

Voormalig FC Twente-aanvaller Quincy Promes keert weer terug op de Nederlandse velden. Na de afgelopen jaren voor Spartak Moskou en...

fc-twente-vrouwen-sjaal-supporter fc-twente-vrouwen-sjaal-supporter
FC Twente Nieuws21 uur geleden

Mombarg ambitieus: “Het is zeker niet onmogelijk”

Net als Fleur Evers komt ook Lynn Mombarg deze zomer naar Jong FC Twente Vrouwen. Ook zij komt over van...

logo-fc-twente-doek-trainingscentrum logo-fc-twente-doek-trainingscentrum
FC Twente Nieuws21 uur geleden

Aankoop FC Twente Vrouwen: “Na één gesprek koos ik voor deze club”

Jong FC Twente Vrouwen heeft zich versterkt met Fleur Evers. Ze komt over van het Arnhemse Eldenia en sluit na...

Advertentie