Connect with us

Columns

Column: Wisselangst

Published

on

jesus corona

Het was het seizoen 1982/1983 dat FC Twente degradeerde uit de Eredivisie. Michael Jackson voerde de top 40 aan met de, in dit verband voorspellende hit ; “Beat It”. Oftewel; Wegwezen, oprotten, om afgelost te worden door het immer onvolprezen fuif- en meezingnummer: “Comment ça va “. TV Kijkend Nederland maakte voor het eerst kennis met programma’s als ; The A-Team, Vijf tegen vijf, Hints, De Freggels, Inspector Gadget en Plons de Kikker.

In datzelfde seizoen speelde schrijver dezes, ergens eind december met een interregionaal jeugdteam een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle in het oude Oosterenk stadion. PEC was de ongenaakbare lijstaanvoerder, wat niet zo verwonderlijk was daar de rest van de teams niet verbonden waren aan een betaald voetbal organisatie, scheelt toch een spreekwoordelijke slok op een borrel. Afijn, wat me nog bijstaat van die wedstrijd is dat we met teveel ontzag voor de opponent aan de aftrap verschenen en na een dik half uur reeds met 4-0 achter stonden en dat mijn benen na iedere sliding onder het grijze, drabbige kruitslijm van het die week daarvoor afgestoken vuurwerk zaten. Jawel lezer, het waren de donkere dagen voor kerst toen men nog vuurwerk vanaf de tribune mocht ontsteken zonder door een speciaal daartoe uitgerust overvalteam te worden gearresteerd. Na rust werd er uit een ander vaatje getapt en gedurfd gewisseld en PEC kwam uiteindelijk nog goed weg met een benauwde 4-3 zege.

wisselangst

Ferdi Rohde speelde tussen 1980 en 1983 voor FC Twente. Hij scoorde 28 doelpunten in 83 officiële wedstrijden.

Een week voor dit treffen speelde FC Twente op hetzelfde veld tegen PEC en won die wedstrijd met 0-1, Kammetje scoorde de winnende. Het team bestond uit ; Theo Snelders, Martin Koopman, Martien Vreijsen, Tjalling Dilling, Marcel Mentink, Ton Harleman, Michael Birkedal, Jan Pouls, Manuel Sanchez Torres, Ferdi Rohde (46. Billy Ashcroft), Evert Bleuming.

Zoals u weet mocht deze zege echter niet baten voor wat betreft het uiteindelijke lot dat Twente wachtte op het eind van de competitie. Wel was er weer een belangrijke wissel die een stempel op de wedstrijd drukte; Ashcroft , “de magiër uit Engeland” kwam de hopeloos falende Ferdi Rohde vervangen . Wie kent hem nog ? Der Ferdi mit der muskelzerrung und bandage ja.

Teruggaand naar het heden en de wedstrijd van gisteren tegen datzelfde PEC Zwolle, blijft bij mij één beeld op het netvlies hangen. Corona die rond de zeventigste minuut zijn trainingsshirt uittrekt en klaar is om gewisseld te worden om vervolgens na de goal van Promes weer onverrichter zake de bank op te zoeken en in het geheel geen speelminuten maakt.

Dat vond ik een veelzeggende actie van de Technische Staf. We kunnen urenlange gesprekken houden over de speelwijze van Twente, de mentaliteit van de spelers, de tactiek van de trainers, de opstelling en kracht of zwakte van de opponent, de jeukgraad van het wollen ondergoed of de aaibaarheidsfactor van het nieuwe uit shirt, allemaal leuk en aardig maar waar het in de kern om gaat is de intentie van de spelers en de T.S. Vier keer op rij niet winnen vormt in deze doldrieste competitie absoluut geen reden om de vlag te hijsen en een veel te voorbarig kruis over het lopende seizoen te maken. Uiteraard is het voor iedere supporter uiterst frustrerend dat er van de grote hoeveelheid doelrijpe kansen er maar zo weinig worden omgezet in een doelpunt (ook gisteren stonden Castaignos 2x en Tadic weer helemaal vrij voor de goal). Uiteraard is het heel jammer dat er van het frisse en frivole spel de laatste weken niet echt veel te zien is geweest en dat Tadic zijn vorm heftig aan het zoeken is. Laten we echter niet vergeten dat ook de tegenstanders zich gaandeweg beter hebben kunnen instellen op de speelwijze van Twente en hun aanpak van bepaalde spelers hebben kunnen fine tunen. In de uitvoering kan het altijd misgaan. Dat maakt ten dele ook de charme van het voetbal uit, al laat het een supportershart dikwijls onnodig bloeden.

WisselangstBelangrijker is echter de intentie waarmee de T.S. een wedstrijd benadert en meegeeft aan het team. In die zin was het niet inbrengen van Corona na de gelijkmaker van Promes veelzeggend.

In plaats van volop voor de winst te gaan, spreekt daar angst voor verlies uit. Wisselangst. Angst die de tegenstander en je eigen spelers ook zullen voelen, al of niet bewust. Je geeft een signaal af, hoe je het ook wendt of keert. Niemand weet uiteraard of Corona het verschil daadwerkelijk had kunnen maken, maar het gaat hier nogmaals om de intentie. Niet verliezen in plaats van gaan voor de winst, ,schijnbare verdedigende zekerheid boven aanvallende kracht om een overwinning te forceren.

Ron Jans gaf na afloop aan dat, op basis van de onderlinge wedstrijden tot nu toe Twente een betere indruk maakte dan Ajax of PSV. Die indruk had onuitwisbaar kunnen zijn als de TS wat meer gogme en lef had getoond denk ik. In deze uitermate onvoorspelbare competitie is er nog van alles mogelijk en vijf van de 20 doelrijpe kansen benutten had al een heel ander gesprek van de dag opgeleverd.

Bij het gebrek aan een echte leider op het veld is de benadering van de Technische staf leidend als het gaat om de wijze waarop er gespeeld wordt, deze benadering lijkt de laatste weken steeds voorzichtiger en quasi angstiger te worden. Dat zal op termijn een slechte raadgever blijken te zijn is mijn gevoel. Angst is namelijk zelden lonend.

wisselangstDus Alfred, Michel en Youri……staat het in de rust tegen NAC 0-0, of 0-1 wil ik maar een tune horen en wel de begintune van The A-Team : “Tetetetteee…tette te, Tettetetee tette tette te”…en jullie als Hannibal, Face en B.A. aan een punt.50 boordgeschut gekluisterd, boven op een “GMC VAN” het veld in de Veste op zien komen.

Laat los die belemmerende overtuigingen die de angst laat regeren en de schoonheid van de pure aanvalslust te veel beperkt. Er is met dit Twente nog van alles mogelijk. Laat de veulens zoveel mogelijk dartelen en we zullen het zien…..”The best defense is a good offense and a good offense is the best defense “ , zoals MR. T ons al in de jaren tachtig vanaf het beeldscherm onderwees. Maar ja, dat was dan ook geen tactisch geschoolde trainer van de Nederlandsche School.

TAZ


14 Comments

14 Comments

 1. ritschie

  15 november 2013 at 15:43

  Door zo’n aktie van de leider en trainer schaad je het zelf vertrouwen van de speler jammer heel jammer.

 2. Andreas Vd Maas

  12 november 2013 at 11:34

  WAAAAR GAAT DAT HEEN MET TWENTE !!!

 3. Mesut Tekin

  11 november 2013 at 20:28

  Zeker weten, een normale teainer had deze jongen toch veel eerder een kans gegeven. Trouwens waarom wisselt hij steeds Egahan als hij eruit zit dan wordt er geen druk meer gezet en loopt altijd minder! !!!!!

 4. Harold Wolf

  11 november 2013 at 19:48

  Volkomen eens met de schrijver!

 5. Roy Sipsma

  11 november 2013 at 19:10

  angsthazenvoetbal weg ermee laat die jongens vrij voetballen en je wint

 6. Sylvia Calomarde-Kemper

  11 november 2013 at 19:02

  Ridícolo que nunca juega Carlos Gonzales

 7. Michel Badart

  11 november 2013 at 18:12

  Wissel angst? gewoon schijt in de broek

 8. Marcel Mentink

  11 november 2013 at 17:54

  ik kan me die wedstrijden nog herinneren als de dag van gisteren alleen toen hadden we van wisselangst nog nooit gehoord dat woord bestond toen nog niet al helemaal niet bij de TS

 9. Stephan Veenstra

  11 november 2013 at 17:44

  Allemaal leuk en aardig, hoe je het ook belicht, onze TS moet weg, omdat ze er simpelweg niet genoeg verstand van hebben

 10. Wim van der Tuin

  11 november 2013 at 17:41

  Niet de instelling van een winnaar maar van een loser!!

 11. Leon Jonker

  11 november 2013 at 17:31

  Alà steve mcclaren!!

 12. Carlos Gonzales

  11 november 2013 at 17:27

  Un chico de primera. Lo conocí personalmente y esa fue la imagen que me dejó.

 13. Maurice Leferink

  11 november 2013 at 17:24

  Marcel Mentink Kun jij je dit herinneren??

 14. Gerard Kiel

  11 november 2013 at 17:18

  Het wissel beleid is dramatisch veel te laf!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek supporters-vak-p-corona-tribune-spandoek
Eerste elftal10 uur ago

FC Twente schiet financieel niets op met de nieuwe versoepelingen

Zojuist is bekend geworden dat publiek vanaf woensdag weer welkom is bij sportwedstrijden. Voor FC Twente houdt het in dat...

ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021 ron-jans-jan-streuer-fc-twente-2020-2021
Eerste elftal11 uur ago

Snel duidelijkheid over Streuer en Jans: “Anders wordt het een dingetje”

Vorige week zou het veelbesproken gesprek plaatsvinden waarbij jan Streuer te horen zou krijgen of hij door mag als technisch...

sfeeractie-bus-binnenuit sfeeractie-bus-binnenuit
Eerste elftal13 uur ago

Van Binnenuit: Schitterende sfeeractie en vreugde na de driepunter

FC Twente heeft afgelopen zaterdag drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Willem II. De Tukkers wonnen zonder Lars Unnerstall...

tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021 tyronne-ebuehi-vitesse-twente-gelredome-2020-2021
Eerste elftal13 uur ago

Vitesse in beroep tegen fikse schorsing topscorer Openda

Afgelopen zaterdag speelde Vitesse, de komende tegenstander van FC Twente, de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Bij een 0-0 stand deed...

grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion. grolsch-veste-corona-indeling-supporters-stadion.
Eerste elftal13 uur ago

‘Grolsch Veste gaat weer open, maar met een beperkt aantal supporters’

Dinsdagavond om 19:00 uur volgt er weer een persconferentie met een update over het coronavirus. Gehoopt wordt op een aantal...

leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020 leon-ten-voorde-heracles-almelo-2020
Eerste elftal14 uur ago

Ten Voorde positief: “Het was zowaar een keer iets dat op voetbal leek”

Na de bekerwedstrijd tegen AZ Alkmaar was Leon ten Voorde één van de velen die kritiek hadden op het spel...

mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo mees-hilgers-mats-knoester-twentse-derby-fc-twente-heracles-almelo
Eerste elftal15 uur ago

Heracles-verdediger Knoester gelinkt aan gevoelige overstap naar FC Twente

In de zoektocht naar versterkingen lijkt FC Twente voor het tweede jaar op rij uitgekomen te zijn bij Heracles Almelo....

fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022 fenna-kalma-fc-twente-seizoen2021-2022
FC Twente Nieuws17 uur ago

Samenvatting FC Twente Vrouwen – PSV seizoen 2021-2022 (3-1)

Voor FC Twente Vrouwen stond zondagmiddag de tweede wedstrijd van 2022 op het programma. Na de knotsgekke Overijsselse derby tegen...

kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt kamohelo-mokotjo-fc-twente-uitshirt
Eerste elftal18 uur ago

Mokotjo loopt vertraging op en sluit later aan bij FC Twente

Vorige week kwam het nieuws dat Kamohelo Mokotjo begin deze week aan zou sluiten bij FC Twente. De middenvelder is...

justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016 justin-hoogma-celina-unal-heracles-fc-twente-2016
FC Twente Nieuws18 uur ago

Hoogma keert terug bij Heracles en tekent langdurig contract

Voormalig FC Twente-verdediger Justin Hoogma keert terug in de eredivisie. Hij heeft een contract getekend bij Heracles Almelo, de club...