Volg ons op Social Media

Bert Hassink

Conclusies commissie van onderzoek

Gepubliceerd

op

Het is de zondag na de wedstrijd tegen NAC . Het is ook ‘the day, after the night before’. Maar met die uitdrukking worden meestal romantische ervaringen geassocieerd. En hoe positief ik soms ook ingesteld ben, een romantische ervaring vond ik het nu bepaald niet in onze Veste gisterenavond.

In de politiek zou men zeggen dat er maar eens een enquete commissie ingesteld moet worden, om de gang van zaken van dit seizoen nader te analyseren. Ondanks het feit dat het seizoen nog niet is afgelopen. Maar feit is wel dat de hoofdprijzen zijn verdeeld en we de eerste slag om de troostprijs, voorronde Champions League, niet goed zijn doorgekomen.

Wat zouden de uitkomsten kunnen zijn van zo’n enquete onderzoek. Ik neem u mee naar een datum ergens in het voorjaar van 2014 waarop de commissie haar bevindingen openbaar maakt.

 1. Er is te opportunistisch gehandeld om Adriaanse binnen te halen als trainer, men heeft onvoldoende goed ingeschat of hij bij FC Twente past.
 2. Op het vertrek van Ruiz, vlak voor het verstrijken van de transferperiode, is onvoldoende geanticipeerd, c.q. men had het vertrek moeten blokkeren in ieder geval tot de transferperiode rond de jaarwisseling.
 3. Het aankopen van spelers als het seizoen al begonnen is moet tot het hoogst nodige worden beperkt. Het verstoort het ritme als de spelers niet de mogelijkheid hebben om vanaf het begin aan de voorbereidingen mee te kunnen doen. Het team moet zich in gezamenlijkheid kunnen ontwikkelen. Hetzelfde geldt dus ook voor het laten vertrekken van spelers, zoals bijvoorbeeld bij Ruiz het geval is geweest.
 4. De resultaten zijn over het hele seizoen te wisselvallig geweest om aanspraak te kunnen maken op de landstitel. Enerzijds door onduidelijkheden in de eerste helft van het seizoen als het gaat om de opstelling en het geven van vertrouwen aan de spelers. Anderzijds om de spelopvatting, waarbij getwijfeld mag worden of deze voldoende strookte met de capaciteit van de spelers en de ontwikkeling van het elftal.
 5. In de tweede helft van het seizoen was de opstelling wel meer een constante, maar ontbrak het vertrouwen bij menig speler en mede daardoor nam de druk onevenredig toe. En dit leidde weer tot wisselvallige prestaties, met alle gevolgen van dien.
 6. Het terughalen van McClaren tot coach is door de commissie niet beoordeeld tot een foute keuze van het management. Echter het is de commissie wel opgevallen dat McClaren zich in een aantal situaties driftig heeft opgesteld, terwijl juist rust vanuit het coachen beter was geweest. Als voorbeeld noemt de commissie het gefrustreerd trappen tegen de tas van de verzorger in de uitwedstrijd van AZ in april 2012. De commissie kan onvoldoende beoordelen hoe de communicatie intern is verlopen en kan hierover derhalve geen uitspraken doen.
 7. Het team heeft het gehele seizoen geen kapitein gekend die het team op het cruciale moment op sleeptouw kon nemen. De commissie is wel de mening toegedaan dat er in potentie wel spelers aanwezig waren die die rol hadden kunnen vervullen. Mede door blessures van enkele routiniers is de rol niet of onvoldoende ingevuld.

Concluderend is de commissie van oordeel dat het een samenloop van omstandigheden is geweest waardoor het seizoen 2011-2012 kan worden beschouwd als een tussenjaar in aanbouw naar het huidige seizoen 2013-2014. En gezien de huidige resultaten van FC Twente in de ere-divisie wordt de conclusie mede onderschreven.

1 Reactie

1 Reactie

 1. Marijkeagterbosch

  15 april 2012 at 23:05

  Mooie analyse. We hebben er helaas niet veel aan 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

garcia-garcia-trainer-fc-twente-doel garcia-garcia-trainer-fc-twente-doel
Eerste elftal38 minuten geleden

GarcĂ­a GarcĂ­a: “Hij zei altijd: ‘Ooit word jij trainer’. En nu zit ik hier”

Technisch directeur Ted van Leeuwen stelde kort na het ontslag van trainer Marino Pusic diens assistent Gonzalo GarcĂ­a GarcĂ­a aan...

nacho-ramos-vieren-overwinning-fc-twente-almere-2018 nacho-ramos-vieren-overwinning-fc-twente-almere-2018
Eerste elftal10 uur geleden

Nacho dankbaar: “Voelde me trots om te vechten voor jullie team”

Nacho heeft besloten om FC Twente per direct in te ruilen voor NAC Breda. De centrale verdediger had bij de...

FC Twente Nieuws11 uur geleden

VIDEO: Selectie FC Twente krijgt mountainbikeclinic in Twentse bossen

De selectie van FC Twente hoefde vandaag niet op het veld te staan. De voetballers mochten een helm opzetten en...

ted-van-leeuwen-technisch-directeur-fc-twente-2018 ted-van-leeuwen-technisch-directeur-fc-twente-2018
Eerste elftal11 uur geleden

“Het beter maken en verkopen van spelers moet onze levensader zijn”

Met het aanstellen van de onervaren Gonzalo GarcĂ­a GarcĂ­a als hoofdtrainer van FC Twente neemt technisch directeur Ted van Leeuwen...

FC Twente Nieuws12 uur geleden

Oranje Leeuwinnen bereiken kwartfinale na moeizame overwinning op Japan

Dinsdag speelden de Oranje Leeuwinnen in de achtste finale van het WK Voetbal voor Vrouwen tegen Japan. De Aziatische vrouwen...

Eerste elftal12 uur geleden

Maria, Martina en Lachman bereiken kwartfinale Gold Cup met Curaçao

Begin juni won Curaçao nog de King’s Cup door in de finale Vietnam na strafschoppen te verslaan. Op 18 juni...

Eerste elftal17 uur geleden

Moorrees kondigt vertrek bij FC Twente Vrouwen aan

Myrthe Moorrees heeft via Twitter haar afscheid bij FC Twente Vrouwen aangekondigd. Na twee seizoenen bij de Enschede club is...

logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste
Eerste elftal19 uur geleden

FC Twente speelt in Fleringen twee duels van Ă©Ă©n uur

FC Twente startte op donderdag 13 juni als eerste Nederlandse club de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Waar de meeste...

Eerste elftal19 uur geleden

FC Twente-selectie verruilt voetbalschoenen voor mountainbike

Vandaag even geen training op het Trainingcentrum in Hengelo voor de spelers FC Twente, maar een mountainbike clinic in de...

huldiging-fc-twente-2019-supporters-pyro huldiging-fc-twente-2019-supporters-pyro
Eerste elftal19 uur geleden

“Van een nieuwe start en schone lei is nog lang geen sprake”

FC Twente gaat de eredivisie in met de onervaren trainer Gonzalo GarcĂ­a GarcĂ­a. Dat Ted van Leeuwen hem heeft aangesteld...

Advertentie