Nieuws

Crisis beïnvloedt bezoekersaantallen Nederlandse clubs

Crisis beïnvloedt bezoekersaantallen Nederlandse clubs

Voetbalclubs in de Eredivisie hebben steeds meer moeite hun stadions vol te krijgen. Tijdens de eerste tien speelronden van dit seizoen bleven in totaal meer dan 259 duizend plekken onbezet. Vorig seizoen waren dat er na hetzelfde aantal wedstrijden nog 216 duizend. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Door de dalende bezoekersaantallen lopen de clubs flink wat inkomsten mis. Uitgaande van een gemiddelde entreeprijs van 25 euro is er in totaal in de eerste tien speelronden ruim 1 miljoen euro minder verdiend dan vorig seizoen. Daarin zijn de bedragen die clubs mislopen aan merchandise- en cateringinkomsten nog niet meegerekend.

Graphic bezoekersaantallen

Volgens de clubs is de economische crisis de voornaamste reden van de terugloop van het aantal bezoekers. Andere, veel genoemde oorzaken zijn sportieve malheur, de opkomst van televisiezender Eredivisie Live en een gebrek aan voorzieningen in het stadion waardoor potentiële bezoekers wegblijven.

De Volkskrant keek naar de ontwikkeling van de toeschouwersaantallen in de eerste tien duels vanaf het seizoen 2007/2008 tot nu. In die zes jaar groeide de totale capaciteit van de stadions met 7,5 procent, terwijl het aantal lege plekken met liefst 40 procent toenam.

Een aantal clubs heeft de uitbreidingsplannen door de afname van het aantal bezoekers in de ijskast gezet. FC Groningen deed dat, met het oog op de economische crisis, al twee jaar geleden. FC Twente besloot een aantal maanden terug de geplande uitbreiding voorlopig uit te stellen. Twee weken geleden liet ook Heerenveen weten voorlopig af te zien van verbouw van het stadion.

Roda JC is de club met verhoudingsgewijs de meeste vrije stoeltjes. Gemiddeld bleven daar dit seizoen 35,6 procent van de plaatsen (6.749 plaatsen per wedstrijd) onbezet. Bij Vitesse ging het om 30,8 procent, wat neerkomt op 7690 stoeltjes per duel. Ook FC Utrecht wist gemiddeld 30,8 procent van de beschikbare plekken (7317 stoeltjes) niet te slijten.

Voor de KNVB zijn de cijfers nog geen reden tot zorg. In een reactie laat de bond weten pas conclusies aan toeschouwersaantallen te willen verbinden na een heel seizoen. Wel geeft de KNVB aan dat Nederland het, ten opzichte van de rest van Europa, goed doet. Volgens cijfers van de bond (waarin het huidige seizoen nog niet is meegenomen) blijft Nederland met een bezettingsgraad van 90 procent maar net onder landen als Duitsland (93 procent) en Engeland (92 procent).


Bij ADO Den Haag vindt dit seizoen de grootste leegloop plaats. Ten opzichte van vorig seizoen steeg het aantal lege stoelen met meer dan 11 procent naar bijna 28 procent van de stadioncapaciteit (15 duizend). De club zag na het succesjaar 2010/2011, toen Europees voetbal werd bereikt, de vraag naar seizoenkaarten met ongeveer duizend toenemen. Na een sportief minder vorig seizoen volgden dit jaar weer zo'n duizend opzeggingen.

Een positieve uitzondering op de dalende trend is Heracles. Het stadion in Almelo heeft een capaciteit van 8.500 plaatsen en is daarmee een van de kleinste stadions van de Eredivisie. Maar het heeft de hoogste bezettingsgraad. Slechts 1.5 procent van de plaatsen in het Polman Stadion bleef dit seizoen vacant. Niet voor niets wil de club zo snel mogelijk beginnen met de bouw van een nieuwe accommodatie, die plaats moet bieden aan 15 duizend fans.

VK

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties