Nieuws

De aasgieren waar FC Twente zich mee inliet

De aasgieren waar FC Twente zich mee inliet

Het jubileumjaar van FC Twente is vooralsnog geen groot feest. Het ene na het andere lijk valt uit de kast bij FC Twente en het einde lijkt nog niet in zicht. De Enschedese club staat een zware straf te wachten nadat het contract met Doyen is uitgelekt. Nu ook het afkoopcontract van de Enschedeërs met de investeerders op straat is komen te liggen zijn de rapen helemaal gaar.

Volgens Munsterman en Van der Laan was het een heel onschuldige constructie, maar niets is minder waar. Het financieel in zwaar weer verkerende FC Twente wordt op dit moment kaal geplukt door Doyen. "Als een stel aasgieren hebben zij de laatste restjes vlees van het aangeschoten Twente gepikt", schrijft Quotenet.nl.

Munsterman en Van der Laan hadden zich volgens Quote is meer moeten verdiepen in het "clubje uitvreters" en noemt het onbegrijpelijk dat ze uiteindelijk in zee zijn gegaan met "zo'n stel overduidelijke schurken".

In 2011 werd Doyen opgezet door spelersmakelaar Jorge Mendes met geld van de al bestaande Doyen Group, een schmimmig internationaal conglomeraat dat geld van Russische, Kazachstaanse en Turkse oligarchen onder meer belegt in vastgoed en commodities.

Mendes heeft als spelersmakelaar onder meer veel geld (tientallen miljoenen euro's) aan het transfereren van vele Portugezen door half Europa. Tevens was hij makelaar van José Mourinho (trainer Chelsea, red.). De Portugees had in de gaten dat hij nog meer geld kon verdienen door zelfs mede-eigenaar te worden van spelers. Zo gezegd, zo gedaan.

Hij richtte een Londens private equity fonds op voor de voetballerij: Doyen Sports Investments Ltd. Inclusief Maltees satellietbedrijf voor de winsten en het ontwijken van de belasting.

Het specialisme van Doyen was mede-eigendom van spelers. Clubs met financiële problemen of grootheidswaanzin werden benaderd en kregen flinke miljoenen in het handje gedrukt in ruil voor een aandeel van de transfersom van een speler.

Er werd gespeculeerd op een stijgende transferwaarde. Volgens de uitgelekte contracten van Twente met Doyen moest de club de inleg van Doyen minimaal terugbetalen. FC Twente heeft daarop haar toekomstige televisiegelden als onderpand gegeven als zekerheid voor de terugbetaling. Op deze manier liep Doyen geen risico's en kon de macht van het grote geld maximaal worden uitgeoefend.

Wie is er nog meer betrokken bij Doyen?

Het geld voor de investeringen van Doyen kwam volgens de uitgelekte contracten van de onbekende, en pas 31-jarige, Turk Malik Ali. Benington Group Assets Ltd., de holding van Ali, is voor 80% eigenaar van Doyen.

Volgens Carriere della Sera is Ali niet de enige financier van Doyen. Ook de 54-jarige Kazach Refik Arif schijnt een van de financiers te zijn. Het uithangbord van de investeerdersmaatschappij is de 36-jarige Nelio Lucas die directeur is. Hij bezit tevens 20% van de aandelen in de investeringstak van Doyen.

[google]Met het Europese verbod op third party ownership van spelers lijkt het einde in zicht van de aasgieren van Doyen. Al maakt het voor de mannen achter het bedrijf niet veel uit, zij hebben inmiddels allang de zakken gevuld.

Het is te hopen dat Twente er ook weer bovenop komt. Dan zal de club wel in zee moeten gaan met een voorzitter die daadwerkelijk het beste voor heeft met de club en niet met mannen als Munsterman en Van der Laan die met allerlei plakband-constructies lieten voorkomen dat FC Twente financieel gezond was, terwijl de club dat allang niet meer was.

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties