De avond begon nog wel zo mooi

De vierde plek is bij rust in zicht, de hoop op rechtstreeks Europees voetbal terug bij FC Twente. De ploeg leidt met 2-1 tegen naaste concurrent Heerenveen, terwijl die andere grote concurrent AZ op achterstand komt bij NEC. Maar een helft later liggen de Tukkers verslagen op de grond in de eigen Grolsch Veste. Verloren, alweer, nu met 3-4. En nog steeds op die nietszeggende zesde plek, die slechts recht geeft op de play-offs.

De supporters blijven nog even zingen, trots dat ze voor Twente zijn, nog altijd, maar gepijnigd. Ze hebben net een boeiende avond achter de rug, die zo mooi is begonnen en zo belabberd eindigt. De ploeg komt al na vijf minuten op een voorsprong door een goal van Luuk de Jong. In de strijd om Europees voetbal kan het niet beter. Drie minuten later scoort zijn broer Siem in Amsterdam, Ajax op weg naar de titel, het is al geen nieuws meer.

Een paar minuten later: NEC komt op voorsprong tegen AZ. De Veste is in extase als de tussenstand in beeld komt op de grote videoschermen. De 21e minuut: weer scoort Luuk de Jong in Enschede. Eindigt dit seizoen ondanks de dieptepunten dan toch nog mooi? Feyenoord staat voor bij Heracles en stevent af op plek twee, ook PSV leidt tegen ADO Den Haag.

Ruststand in Enschede: 2-1. Virtuele stand: 2. Feyenoord, 3. PSV, 4. FC Twente, 5. AZ en 6. Heerenveen. Twente heeft bij deze stand aan een gelijkspel tegen VVV genoeg komende zondag. Het optimisme bij de supporters is bij bier en koffie in de rust even terug, maar de angst blijft. Want dit FC Twente laat al te lang zien niet stabiel te zijn. En hoelang is het geleden dat je ontspannen naar een wedstrijd kon kijken in Enschede? De angst blijkt gegrond.

Terwijl PSV is gestaakt wegens onweer, loopt Feyenoord over Heracles heen. Twitter meldt in de 59e minuut dat AZ op gelijke stand is gekomen in Nijmegen. Vier minuten later maakt Assaidi voor Heerenveen de gelijkmaker en dan is de Twentse ellende daar. In de 83e minuut wordt het 2-3, dan 2-4.

Terwijl net als de voorgaande weken elders op de velden geen fout wordt gemaakt door de concurrentie, laat FC Twente het weer liggen.

,,We begonnen zo goed’’, zegt trainer Steve McClaren na afloop. ,,Ik zat bij 2- 0 op de bank, biddend en hopend, we hadden een derde goal nodig. En dan eindigt het alsnog zo. Dit duel was een reflectie van de afgelopen maanden. We moeten zondag nog spelen, maar we kunnen ons gaan richten op de play-offs.’’

Voorzitter Joop Munsterman zou een dankwoord houden na de wedstrijd, maar stelt dat nog even uit. Er zijn vrijwel zeker nog meer thuisduels te gaan. Vak-P stroomt leeg, Denny landzaat probeert zijn ploeggenoten nog tot een dankronde te bewegen, maar is weinig succesvol. De hoop is vervlogen, de gifbeker is leeg. De supporters van Heerenveen zingen: ,,We gaan Europa in.’’

Bron: Tubantia