Volg ons op Social Media

Eerste elftal

Deze toespraak deed Twente, Verenigt! tijdens de vergadering van de Stedelijke Commissie

Gepubliceerd

op

twente-verenigt-ledenvereniging-fc-twente-2019

Het bestuur van Twente, verenigt! heeft maandag 1 april gebruik gemaakt van het spreekrecht tijdens de vergadering van de Stedelijke Commissie die het saneringsplan voor FC Twente behandelt. Hieronder vinden jullie de integrale tekst.

Geachte voorzitter, commissieleden,

Dat ik hier moet staan…laten we wel wezen….dat de gemeente Enschede moet beslissen over het afboeken van 5 miljoen euro over steun aan FC Twente is idioot. En dat in een tijd dat de gemeente het zelf financieel zwaar heeft en moeilijke keuzes moet maken.

Het hele seizoen zijn er bij FC Twente meer dan 25.000 supporters aanwezig bij de thuiswedstrijden en op dit moment is er weer een flink aantal onderweg naar de uitwedstrijd in Waalwijk. Als het gaat om FC Twente zijn het deze supporters waar het voor een groot deel om draait bij het nemen van een besluit over het saneringsplan.

Het saneringsplan is en moet uiteraard feitelijk en financieel goed onderbouwd zijn. Voor zover wij alles hebben kunnen beoordelen is het dat en is het op dit moment de minst slechte keuze die voor ligt. Vanwege de nadruk op de cijfers krijgt de link naar de supporters van FC Twente echter minder aandacht. Wel is het plan gericht op het voorbestaan van de club en daar ligt dan ook de verbinding naar de supporters en de achterban.

Ook voor supporters van FC Twente is het niet fijn dat de club aan het gemeente infuus ligt. Dat willen wij niet en we zien liever dat de club zo snel mogelijk een gezonde bedrijfsvoering heeft en op eigen kracht verder gaat en moet. Dat vinden wij niet alleen, maar dat merken we nu al een paar jaar in het land. Waar FC Twente lange tijd een grote gunfactor had, is er op dit moment eerder sprake van woede in het land over de steun die we nodig hebben. Dat gevoel vertaalt zich naar de tekst van het meest recente lied van vak-P:

"Dit is Twente, super FC Twente,

Iedereen die haat ons,

Maar niemand krijgt ons Twente kapot."

Twente, verenigt! gaat over dat laatste gevoel. We zijn vanaf de oprichting begin 2016 aan de slag gegaan om onze belangrijkste pijlers vorm te geven: betrokkenheid, inspraak en toezicht. Waar mogelijk doen we dit samen met de club. Met de voordacht die wij inmiddels doen voor 2 posities in het Stichtingsbestuur is een eerste stap gezet in structureel toezicht van supporters op de club. Ons doel is om deze betrokkenheid, inspraak en toezicht in te bedden in alle lagen van FC Twente.

Dat was de afgelopen jaren niet eenvoudig voor elkaar te krijgen. De ledenvereniging zelf moest zich nog ontwikkelen en het uitvoeren van de hiervoor beschreven rol was ook niet makkelijk, mede beïnvloed door de roerige tijden op bestuurlijk niveau bij FC Twente.

Nieuw bestuur bij zowel onze vereniging als FC Twente maakt dat we de gesprekslijnen tussen de nieuwe directie en de RVC inmiddels vol hebben open staan. De manier waarop wij met elkaar omgaan, geeft ons het gevoel dat dit nu wel een gezonde toekomst kan opleveren, al zijn hier natuurlijk geen garanties voor gezien het verleden. Wij willen met FC Twente werken aan het creëren van de meest transparante club van Nederland.

Dit willen we verder bereiken via bijvoorbeeld de structurele voordracht voor één positie in de RVC. Zo kunnen we nog beter als een kritische partner van de club opereren namens de supporters. Gesprekken hierover met de directie en de RVC zijn gestart. Zo nemen wij verantwoordelijkheid richting de gemeente om goed op het publieke geld te letten dat in de club zit en dragen wij als supporters bij aan het publieke belang.

Tot slot wil ik alle gemeenteraadsleden en het college ontzettend bedanken voor de vele uren die ze wederom in FC Twente hebben moeten steken. Uiteraard geldt dit ook voor de Noabers en de Ambassadeurs, de groep waar de supporters via Twente voor Twente ook 50.000 euro aan bijgedragen hebben. En de familie Wessels mag hierin niet ontbreken.

Een van de medeoprichters van Twente, verenigt! wees me er op dat hij ooit eens een oud krantenbericht had opgeduikeld waarin FC Twente al in 1966, één jaar na de oprichting, financiële steun van de gemeente vroeg. Twente, verenigt! ziet liever dat de gemeente zulke besluiten over FC Twente en haar bedrijfsvoering nooit meer hoeft te nemen. Maar……blijkbaar tref je elkaar door de tijd heen wel weer, omdat de missie en visie van FC Twente altijd moet gaan over de betekenis die zij heeft voor de achterban. En die achterban bestaat ook en met name uit inwoners van de stad Enschede en de hele regio Twente.

Ik dank u voor uw aandacht en wens u veel wijsheid in het nemen van het besluit over het saneringsplan dat voorligt.

Twente, Verenigt!

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Advertentie

Laatste Nieuws

Eerste elftal43 minuten geleden

Lof voor Espinosa: “Bij de tegenstander vinden ze hem de beste van FC Twente”

FC Twente-trainer Gonzalo García heeft voor de verdediging een flinke puzzel op te lossen vanwege een gebrek aan keuze, maar...

onno-van-veldhuizen-toespraak-burgemeester-enschede onno-van-veldhuizen-toespraak-burgemeester-enschede
FC Twente Nieuws1 uur geleden

Keiharde kritiek op gemeente Enschede: “Normalisatie? Ga je schamen”

Komende vrijdag staat in De Grolsch Veste het duel tussen FC Twente en FC Emmen op het programma. Via Twitter...

Eerste elftal1 uur geleden

Vormdip Busquets verklaart: “Opeens in zijn eentje in een vreemd land terechtgekomen”

FC Twente-trainer Gonzalo García heeft met de van een blessure teruggekeerde Wout Brama nog meer opties op het middenveld. De...

Eerste elftal2 uur geleden

LOL! Willem II kijkt uit naar broodje beenham: “Hebben jullie er 730 klaarliggen?”

Zaterdagavond staat in De Grolsch Veste het duel tussen FC Twente en Willem II op het programma. Met ruim 27.000...

Eerste elftal2 uur geleden

García lijkt keuze voor rechtsback te hebben gemaakt: “Ging meteen weer mis”

FC Twente-trainer Gonzalo García heeft voor de wedstrijd tegen Willem II een aantal puzzels op te lossen. Een van de...

wout-brama-kampioensschaal-veld-grolsch-veste-supporters wout-brama-kampioensschaal-veld-grolsch-veste-supporters
Eerste elftal16 uur geleden

Brama wil supporters persoonlijk op de banken krijgen tegen Willem II

De kans is groot dat Wout Brama zaterdag voor de tweede keer op rij start als nummer 8. Een positie...

gonzalo-garcia-trainingsveld-vrolijk-september-2019 gonzalo-garcia-trainingsveld-vrolijk-september-2019
Eerste elftal17 uur geleden

Garcia vol vertrouwen na gesprek met selectie: “Bijna iedereen had deze visie”

Zaterdagavond hervat FC Twente de competitie met de thuiswedstrijd tegen Willem II. Na drie nederlagen op rij wil de ploeg...

joel-latibeaudiere-jong-fc-twente-emmen-2019 joel-latibeaudiere-jong-fc-twente-emmen-2019
Eerste elftal22 uur geleden

Twijfel tussen Verhaegh en Latibeaudiere: Wie zou jij zaterdag opstellen?

De kans is aanwezig dat Joël Latibeaudiere zaterdag zijn basisdebuut gaat maken bij FC Twente. Door de schorsing van Julio...

queensy-menig-jong-fc-twente-emmen-2019 queensy-menig-jong-fc-twente-emmen-2019
Eerste elftal22 uur geleden

Menig spreekt spierballentaal: “Ik ben niet bang, voor niemand”

Queensy Menig was de laatste speler die door Ted van Leeuwen werd toegevoegd aan de selectie van FC Twente. De...

sfeeractie-pro-shots-fc-twente-psv-ultras-vak-p-supporters sfeeractie-pro-shots-fc-twente-psv-ultras-vak-p-supporters
Eerste elftal1 dag geleden

Tussenstand: 27.000 kaarten verkocht voor FC Twente-Willem II

FC Twente treed zaterdagavond in de eigen Grolsch Veste aan tegen Willem II. Voor het duel zijn inmiddels 27.000 kaarten...

Advertentie