Nieuws

Een eigen stadion. Een do of een don't?

Een eigen stadion. Een do of een don't?

Het stadion waar je in speelt. Je wil natuurlijk dat het voor de fans zo aangenaam mogelijk is om het stadion te bezoeken. Het mooiste is natuurlijk dat het stadion van jou is. Bij FC Twente is dit het geval. Financieel gezien heeft dit voor een aantal moeilijke jaren gezorgd, maar het einde is in zicht. Het gaat beter, en het zal ook in de toekomst beter worden.

Voor FC Twente bied het veel perspectief dat het stadion in eigen beheer is, en dat er nu eindelijk licht is aan het einde van de tunnel. Het heeft veel geld gekost, geld dat een club als Ajax genoeg in de kas heeft zitten. Aldo Van der Laan en Joop Munsterman vroegen zich af in hoeverre Ajax bezig is om het geld in de kas te besteden aan het stadion in plaats van het te investeren in spelers.

Eigen jeugd gebruiken voor het aanvullen van de selectie, en het steeds meer binnenstromende geld gebruiken om de ArenA in eigen beheer te krijgen, of een nieuw stadion te bouwen. Alles voor nieuwe impulzen. De kans dat dit wordt waargemaakt wordt steeds groter, ook aangezien Ajax er nu in geslaagd is om een grote naam als Ziggo vast te leggen als shirtsponsor. Dit terwijl de Amsterdammers nog een aantal zaken in de aanbieding hebben. ABN Amro heeft door een investering van 2.5 miljoen euro per jaar een groot deel van deze zaken weten te bemachtigen. Het stadion waar Ajax de thuiswedstrijden speelt, de Amsterdam ArenA is slechts voor 13 procent van Ajax zelf. Voor 48 procent is het stadion van de gemeente. De meest simpele manier om het stadion te kopen is dus de gemeente Amsterdam zo ver te krijgen om 38 procent van de aandelen te verkopen. Daarna zou Ajax met 51 procent van de aandelen het stadion in eigen bezit hebben. Al wel is er vastgelegd dat Ajax tot 2034 de eerste is die recht heeft op het kopen van de aandelen.

[google] Als Ajax kan aantonen dat ze dichterbij de Europese top kunnen komen met een eigen stadion, dan heeft ook de stad Amsterdam daar belang bij. Wat nog wel lastig blijft is de constructie met kleinere aandeelhouders. Negen investeerders hebben sinds 1996 zeggenschap verkregen in de ArenA. Twee van die investeerders zijn Grolsch en Philips. Deze zouden nog roet in het eten kunnen gooien door een verschil in belangen. Hierdoor zou Ajax misschien toch tot het besluit kunnen komen om een nieuw stadion te bouwen. Daarmee keldert echter de waarde van de ArenA, terwijl de financiën aldaar nu al niet lekker lopen. Het rendement is nihil.

Wie alles goed bekijkt en simpel nadenkt, zou haast al kunnen raden wat voor Ajax dan het beste is om te gaan doen. Al helemaal als het dichterbij de Europese top wil komen. Barcelona, Real Madrid, Manchester United en Bayern München zijn allemaal al de eigenaar van een eigen stadion. In Italië is Juventus de enige die aansluiting met de top weet te houden, aangezien het de enige club met eigen stadion is in de Serie A.

Kortom, hoog tijd voor Ajax om duidelijkheid te scheppen. Joop Munsterman en Aldo Van der Laan zijn in ieder geval erg benieuwd en kunnen niet wachten.

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties