Eerste elftal

Achterberg: Het prachtige gevolg van crisistijd FC Twente en het goede van Munsterman

Achterberg: Het prachtige gevolg van crisistijd FC Twente en het goede van Munsterman

FC Twente heeft op zijn zachtst gezegd enerverende jaren achter de rug. In 2016 stond het voortbestaan van de club op het spel. De club mocht blijven bestaan, maar twee jaar later degradeerde FC Twente naar de eerste divisie. De Tukkers werden kampioen en keerden terug op het hoogste niveau en nog geen vier jaar later wordt er gepraat over een mogelijk kampioenschap in de eredivisie.

Clublegendes Kick van der Vall (76) en Eddy Achterberg (75) hebben al heel wat meegemaakt bij FC Twente, zo ook de financiële noodsituatie van een aantal jaren geleden. "In 2016 stond het voortbestaan van de club op het spel en toen hebben we met zijn tweeën allemaal prominenten gebeld of ze achter FC Twente wilden staan", vertelt Van der Vall bij De Telegraaf.

"Er was niet veel geld, maar voor een verlaagd tarief konden we een paginaatje krijgen in De Telegraaf. De tekst van de advertentie was ’FC Twente mag toch niet kapot’. Je kunt je niet voorstellen wie er allemaal meededen. Willem van Hanegem, Piet Keizer, Sjaak Swart, Patrick Kluivert, noem maar op. Ook allerlei bekende Nederlanders en zelfs Jean-Marie Pfaff. Het was gigantisch", aldus Van der Vall.

"Het zag er helemaal niet goed uit voor de club", zegt Achterberg. "De KNVB was ook niet op de hand van FC Twente. Die voelde zich een beetje in de maling genomen dat het met de financiën zo ver was gekomen." Achterberg denkt wel dat er iets heel prachtigs is ontstaan bij de club dankzij de zware tijden. "Het heeft saamhorigheid gebracht. De hele regio heeft de schouders eronder gezet om FC Twente op de been te helpen."

Van der Vall is het met zijn oud-ploeggenoot eens. "Sponsoren liepen niet weg, de supporters gingen nog meer achter de ploeg staan. Die geweldige Engelse sfeer die we hebben in de Grolsch Veste is ontstaan in de jaren dat de club het moeilijk had. In de Keuken Kampioen Divisie zat het gewoon elke wedstrijd vol."

"Het is misgegaan toen we niet meer met beide benen op de grond bleven staan", herinnert Achterberg zich over de financiële malaise. Toenmalig voorzitter Joop Munsterman was een van de grote verantwoordelijken voor de malaise. "Maar Joop heeft ook heel goede dingen gedaan. Er staat een fantastisch stadion en die landstitel in 2010 was natuurlijk geweldig. Ik was op dat moment assistent-trainer van Huub Stevens bij Red Bull Salzburg en ik heb de kampioenswedstrijd op tv zitten kijken. Ik heb toen wel een traantje moeten laten", besluit Achterberg, die in oktober vorig jaar werd uitgeroepen tot erelid van FC Twente.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties