Eerste elftal

Analyse: Vlap en Steijn door de ondergrens, Van Wolfswinkel moet ook in de spiegel kijken

Analyse: Vlap en Steijn door de ondergrens, Van Wolfswinkel moet ook in de spiegel kijken

Verdedigend zit het bij FC Twente wel snor. De Tukkers hebben ook na twee nederlagen op rij met 18 tegentreffers nog altijd de minst gepasseerde verdediging van de eredivisie. Na FC Twente volgen twee ploegen met 22 tegengoals: koploper Feyenoord en toch wel verrassend NEC. Bij FC Twente zit het probleem in de aanval. De ploeg creëert en scoort veel te weinig en dat is dan ook de reden dat de ploeg af is gehaakt in de strijd om de bovenste plekken.

FC Twente heeft na 23 speelronden slechts 36 keer gescoord. Dat komt neer op gemiddeld 1,57 doelpunt per wedstrijd. Zelfs FC Utrecht als RKC Waalwijk scoren meer met respectievelijk 38 en 39 doelpunten. De ploegen boven FC Twente scoren nog meer. PSV 29 keer, AZ 49 keer, Ajax 65 keer en koploper Feyenoord 53 keer.

Kijkend naar de aanvoer zien we dat het op het middenveld belabberd is gesteld. De hoofdtaken van de aanvallende middenvelders is het geven van assists. De spelers met de meest assists bij FC Twente zijn Gijs Smal (5), Ricky van Wolfswinkel (4) en Vaclav Cerny (3). Daarna volgen Virgil Misidjan, Ramiz Zerrouki, Joshua Brenet en Robin Pröpper met twee stuks. Maar de spelers waarvan de assists worden verwacht zijn in geen velden of wegen te bekennen.

Vlap en Steijn

FC Twente heeft twee spelers voor die positie: Michel Vlap en Sem Steijn. Vlap heeft tot nu toe één assist geleverd en staat hiermee op plek 120 op de ranglijst van in totaal 198 spelers die minimaal één assist leverden. Sem Steijn is niet terug te vinden in de lijst, want hij leverde nog geen enkele assist. Zelfs Heerenveen-doelman Noppert doet het beter dan de Hagenees. Maar wat als we kijken naar de gecreëerde kansen? Komen Vlap en Steijn er dan beter uit?

De conclusie is nee. Vlap creëert 1.2 kansen per 90 minuten en Steijn met 1.4 ietsje meer. Er zijn in totaal vijf spelers per 90 minuten meer kansen creëren: Michal Sadílek (2.1), Denilho Cleonise (2.0), Vaclav Cerny (1.8), Virgil Misidjan (1.8) en Salah-Eddine (1.6). Wel scoort Steijn meer dan Vlap met 5 doelpunten tegen 1, maar daar koopt Ricky van Wolfswinkel niets voor. Die is na 23 wedstrijden clubtopscorer met 'slechts' 7 doelpunten en staat inmiddels alweer 5 wedstrijden droog. Met zijn 7 goals staat hij 14e op de topscorerslijst.

Van Wolfswinkel

Van Wolfswinkel mag zeker wijzen naar de gebrekkige aanvoer vanuit het middenveld, maar valt de spits zelf ook wat te verwijten? Volgens de expected goals wel. Van Wolfswinkel staat in de top drie met een Xg van 10.2. De spits van FC Twente heeft er dus drie minder gescoord dan verwacht. Alleen Burak Yilmaz en Luuk de Jong scoorden hoger met 11.4 en 10.3. Yilmaz scoorde er 9 en De Jong 6. Hiermee doet De Jong het qua Xg nog slechter dan Van Wolfswinkel.

De conclusie is dat de spelers die moeten zorgen voor de aanvoer vanuit het middenveld niet leveren en zwaar door de ondergrens zakken. Zowel Michel Vlap en Sem Steijn geven onder andere de aanvalsleider Van Wolfswinkel veel te weinig bruikbare ballen. Ook Van Wolfswinkel mag in de spiegel kijken, want hij had minimaal drie goals meer moeten maken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties