Eerste elftal

"Anders hadden Hilgers, Oosterwolde en Berghuis nooit bij FC Twente gespeeld"

"Anders hadden Hilgers, Oosterwolde en Berghuis nooit bij FC Twente gespeeld"

Michel Jansen was aan het einde van het seizoen 2012-2013 en in het seizoen 2013-2014 hoofdtrainer van FC Twente. Het ging lekker, want de ploeg werd in het laatstgenoemde seizoen derde in de eredivisie. Sindsdien is Jansen echter nooit meer hoofdtrainer geweest bij een eredivisieclub.

Jansen is meer een man van jeugdopleidingen. Hij vindt dat er bij veel clubs niet serieus genoeg wordt omgegaan met de jeugdopleiding. "Ik weet uit eigen ervaring dat de jeugdopleiding voor veel leidinggevenden binnen een club veelal niet als interessant wordt gezien", vertelt Jansen in gesprek met ELF Voetbal.

"Voortdurend zijn er wisselingen. Elke keer weer andere mensen. Dat zorgt ervoor dat de focus niet of nauwelijks op de opleiding komt te liggen. Bijzonder is dat mijn eerste twee seizoenen bij FC Twente onder Fred Rutten en Erik ten Hag de periode is geweest waar er maximaal ruimte was voor ontwikkeling van talent en de jeugdopleiding serieus werd genomen. Dat waren ook de prettigste jaren", aldus Jansen.

Michel Jansen is bij FC Twente medeverantwoordelijk geweest voor het opzetten van een jeugdopleiding in Twello, een plaatsje net ten westen van Deventer. "In Twello hebben we een jeugdopleiding opgezet, waardoor FC Twente gemakkelijker bereikbaar was voor spelers uit andere delen van het land. Met Jan Kemkens, Rob Boudrie (de huidige rechterhand van Jan Streuer), Dennis Bekking en Gerhard Wermink", zegt de voormalig hoofd jeugdopleiding van FC Twente en sc Heerenveen.

Uit deze jeugdopleiding zijn al een aantal goede spelers gekomen. "Steven Berghuis was bijvoorbeeld de eerste speler die vanuit daar doorbrak. Na vier, vijf jaar is Twello opgeheven. Het mooie is, terwijl niemand meer aan Twello denkt, ik nog steeds jongens uit die periode zie doorbreken. Mees Hilgers had bijvoorbeeld zonder Twello nooit bij FC Twente in de jeugd gespeeld. Thijs van Leeuwen, Luca Everink, Casper Staring, Jayden Oosterwolde, er zijn voorbeelden genoeg", besluit Jansen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties