Eerste elftal

'AZ moet vrezen voor FC Twente': "Dat houdt AZ niet vol"

'AZ moet vrezen voor FC Twente': "Dat houdt AZ niet vol"

FC Twente en AZ zijn voor het derde seizoen oprij verwikkeld in een concurrentiestrijd. Het verschil over de afgelopen jaren is niet groot. Sinds de start van het seizoen 2021-2022 zijn er 101 eredivisiewedstrijden gespeeld; FC Twente pakte hierin 198 punten, AZ 192. Dat terwijl ze in Alkmaar jarenlang niets van de Enschedeërs te duchten hadden.

Kenneth Pérez denkt niet dat de wederopstanding van FC Twente negatief is voor AZ. "AZ doet natuurlijk al veel langer mee bovenin", vertelt Pérez in gesprek met Noordhollands Dagblad. "Maar ik denk niet dat ze in Alkmaar moeten balen van de opkomst van FC Twente. Welnee, alleen maar goed. Die clubs gaan zich aan elkaar optrekken, worden gedwongen om dingen nóg beter te doen."

Gertjan Verbeek ziet FC Twente wel als grote bedreiging voor AZ. "Het is ongekend hoe FC Twente leeft in de regio. Er zijn plannen om het stadion uit te breiden en de sponsoren en de supporters staan in de rij. Op dit moment heeft AZ nog een voorsprong. Ze doen het slimmer op de transfermarkt en de jeugdopleiding is veel beter. Maar als je ziet wat de potentie is van FC Twente... Ik schat zomaar in dat die club twee keer zoveel steun krijgt, ook financieel, vanuit het achterland. Ik denk dat AZ die strijd met Twente op den duur niet volhoudt."

Verbeek ziet een gebrek aan aandacht voor AZ. Dat constateert Pérez ook. "Toen ik zelf bij AZ speelde, had ik wel het gevoel dat we in het middelpunt van de belangstelling stonden. Kwam natuurlijk ook door die Europese campagne, met de halve finale van de UEFA Cup. Maar als je er van een afstandje naar kijkt, valt die belangstelling mee. Of eigen tégen. Want AZ verdient meer aandacht en lof, als je kijkt naar wat ze presteren. Noord-Hollanders reageren anders op goede prestaties dan Tukkers, dat is echt een verschil, hoor. FC Twente speelt een andere rol in hun regio; er is daar zóveel liefde voor die club", aldus de oud-speler die bij beide clubs speelde.

Bestuurlijke onrust kan voor beide club nog wel roet in het eten gooien. AZ krijgt met Merijn Zeeman een nieuwe algemeen directeur. Dan moet je toch even kijken hoe dat gaat. Maar ik verwacht eigenlijk niet dat er veel verandert. AZ is stabiel", zegt Pérez. Verbeek ziet ook bij FC Twente veel veranderingen met de ervaren rotten Jan Streuer en Paul van der Kraan die plaatsmaken voor de relatief jonge bestuurders Arnold Bruggink en Dominique Scholten. "De vraag is hoe dat gaat. En wat betreft FC Twente wil ik wel even benadrukken: het is nu allemaal ’hosanna’, maar je leert de mensen om je heen pas écht kennen als het even tegenzit."

De clubs strijden zondag vanaf 14:30 uur nog om een voorronde Champions League winnen. FC Twente gaat met een voorsprong van twee punten op bezoek bij PEC Zwolle, AZ speelt thuis tegen FC Utrecht. Pérez ziet het niet meer fout gaan voor FC Twente. "Twente gaat het redden. Die houden hun voorsprong vast." Dat denkt ook Verbeek. "Geen enkele twijfel: PEC Zwolle, de laatste tegenstander van Twente, is niet goed genoeg. Twente wint daar en dat zou ik ook terecht vinden. Want als je naar dit seizoen kijkt, vind ik dat FC Twente meer recht heeft op de derde plek dan AZ", besluit de oud-trainer van zowel FC Twente als AZ.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties