Brama herkent situatie Rots: "Ik werd bij FC Twente ook uitgefloten"
Wout Brama keerde deze week terug bij FC Twente. De middenvelder zette afgelopen zomer een punt achter zijn actieve carrière en sloot af met een geweldige afscheidswedstrijd in De Grolsch Veste. Nog geen jaar na zijn vertrek keert hij nu terug als Manager In Opleiding. Brama gaat jonge spelers begeleiden. "Dat gebeurt volgens mij al redelijk goed, maar ik zal nog meer naast de speler gaan staan."
"Ik wil ze zo goed mogelijk helpen met hun ontwikkeling. Denk aan spelers als Lucas Vennegoor of Hesselink, Juliën Mesbahi, Mats Rots en Gijs Besselink. Jongens die bezig zijn met hun eerste stappen in het betaalde voetbal", vertelt Brama in gesprek met Geert-Jan Jakobs van Voetbal International. "Ze hebben allemaal al persoonlijke ontwikkelingsplannen, op gebied van tactiek, techniek, fysiek, voeding, het mentale deel. Dat zijn allemaal mooie plannen, waarvoor we de specialisten in huis hebben. Nu moeten we alles zo goed mogelijk gaan inkleden."
"Ik word nu het eerste aanspreekpunt voor spelers. Ik zal zelf op zoek gaan naar behoeftes die leven waarvoor nog geen invulling is. Maar ook gaan kijken hoe ze zaken op gebied van ontwikkeling regelen bij andere clubs. Kan het bij ons misschien nog iets beter, innovatiever, mooier, sneller?" Maar eerst gaat de focus op de eigen spelers. En Brama heeft als ervaringsdeskundige veel te bieden.
"Ik heb dezelfde weg natuurlijk afgelegd, vanuit de jeugd van FC Twente naar het eerste elftal. Die is niet altijd makkelijk. Mensen denken vaak: goh, die voetballers hebben het zo geweldig, het is alleen maar rozengeur en maneschijn. Maar kijk naar het verhaal van Daan Rots. Heeft enorm veel kritiek gehad aan het begin van dit seizoen. Dan is het fijn, denk ik, als zo’n jongen kan klankborden met mensen binnen de club. Dat kan hij vast ook al goed met de huidige trainers, maar misschien is het ook prettig als er iemand is die net buiten de staf staat. En die er echt alleen voor de speler is. Met Daan heb ik begin van dit seizoen ook wel contact gehad. Af en toe een berichtje gestuurd, geprobeerd hem een hart onder de riem te steken. Dat zal dan nu in officiëlere vorm gaan gebeuren. Ik word een soort casemanager van die speler, ik zal het persoonlijke ontwikkelingsplan zo goed mogelijk verzorgen. Talenten moeten weten: bij FC Twente worden wij echt een betere speler, en misschien ook wel een beter mens. Dat zou ik heel fijn vinden."
Het werken met specialisten is een belangrijk onderdeel van de aanpak van Brama. "Het helpt misschien dat je zelf op dat veld hebt gestaan. En dan zou het goed kunnen werken om eens met z’n drieën te gaan zitten: de mental coach met heel goede theoretische kennis over de sport, ik als ervaringsdeskundige. Dan kan ik vertellen hoe ik dingen heb opgelost. Of alleen al heel open vertellen: waar jij nu tegenaan loopt, daar heb ik ook last van gehad. Niemand weet het nu misschien nog, maar ik werd in het begin bij FC Twente ook uitgefloten. Daar moet je soms ook maar even doorheen. Dat is niet altijd even leuk, maar je komt er wel heel veel beter uit. Voor jonge voetballers kan het goed zijn om zulke verhalen te horen."
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties