Eerste elftal

BREAKING | Financiële boost: Gemeenteraad akkoord met nieuwe afspraken

BREAKING | Financiële boost: Gemeenteraad akkoord met nieuwe afspraken

Het is officieel. De gemeenteraad is maandagavond akkoord gegaan met het voorstel van FC Twente om tot nieuwe afspraken te komen over de terugbetaling van de schulden. Er waren in de raad 37 stemmen voor en 0 tegen. Voor FC Twente betekent dit een financiële boost: de club hoeft niet meer verplicht een gedeelte van de transfersommen af te staan aan de gemeente en kan de schulden gaan aflossen zoals het zelf wil, als dat maar binnen vijftien jaar gebeurt.

In 2019 stelden FC Twente en de gemeente Enschede een herstructureringsplan op, nadat de gemeente in 2015 al goed was voor een garantstelling van 32 miljoen euro. Er werd een lening van 17 miljoen euro - waarvan 9 miljoen 'achtergesteld', wat inhoudt dat dat deel van de lening bij een faillissement niet opeisbaar was - en een garantstelling van 8,5 miljoen euro verstrekt. Daarnaast kwam er een NTO-regeling: FC Twente moest in het vervolg een deel van de netto transferopbrengsten afstaan aan de gemeente.

FC Twente wilde echter tot nieuwe afspraken komen en was tijdenlang in gesprek met de gemeente over een nieuwe regeling. Onlangs gingen de burgemeester en wethouders van de gemeente al akkoord over nieuwe afspraken. Alleen de gemeenteraad kon de vernieuwde afspraken nog in de weg staan, maar ging maandagavond ook akkoord.

15,7 miljoen euro

Er is nog een schuld van 15,7 miljoen euro over. De schuld bestaat uit een lening ter waarde van 5,2 miljoen euro (deze was eerst achtergesteld, maar is omgezet in een 'normale' lening), 4,5 miljoen euro als het resterende deel van een lening voor (ver)bouw van het stadion en het restant van de garantstelling uit 2019 (6,0 van de 8,5 miljoen euro is daarvan nog over). De resterende schuld kan in maximaal vijftien jaar worden afgelost.

Financiële boost

De nieuwe afspraken betekenen een financiële boost voor FC Twente. Het geld dat wordt verdiend met uitgaande transfers blijft voor een aanzienlijk groter deel van FC Twente. De club kan bijvoorbeeld kijken naar de personeelskostenratio, het percentage van de omzet dat naar salarissen gaat, waarmee het qua salarishuis richting het niveau van AZ zou kunnen stijgen. De personeelskostenratio is in Enschede nu 40 procent, terwijl die in Alkmaar 65 procent is. Ook kan FC Twente een groter deel van de transferopbrengsten herinvesteren in nieuwe spelers.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties