Eerste elftal

Clubranglijst UEFA: Riga FC laat FC Twente, maar ook Newcastle United mijlenver achter zich

Clubranglijst UEFA: Riga FC laat FC Twente, maar ook Newcastle United mijlenver achter zich

FC Twente is op papier de zware favoriet voor de confrontatie met Riga FC. De Tukkers spelen in een grotere competitie, de waarde van de selectie is veel hoger (39,65 miljoen euro tegenover 13 miljoen euro), FC Twente heeft een veel groter stadion (30.000 tegenover 8.000 plekken) en het verschil tussen de achterban is immens. Bij FC Twente zaten er vorig seizoen gemiddeld 29.212 supporter per competitiewedstrijd. Bij Riga FC kwamen er over het hele seizoen in totaal 13.631 supporters naar het stadion om hun club aan te moedigen, oftewel 757 fans per competitiewedstrijd.

Toch heeft ook Riga FC iets om over op te scheppen, want de club staat mijlenver voor op FC Twente op de clubranglijst van de UEFA. Riga FC is terug te vinden op plek 114, maar liefst 111 plekken hoger dan FC Twente. De Enschedeërs staan op plek 225 en wordt daar omringd door FC Crusaders uit Noord-Ierland en Hamrun Spartans uit Malta. Echter staat FC Twente wel weer boven het steenrijke Newcastle United dat plek 227 inneemt. Hoe zit dat dan precies?

De ranglijst wordt bepaald aan de hand van de prestaties in de Europese competities over de afgelopen vijf seizoenen. Omdat FC Twente vorig seizoen voor het eerst in acht jaar tijd weer deel mocht nemen aan een Europees toernooi, heeft het een fikse achterstand op bijvoorbeeld Riga FC dat sinds 2018 ieder jaar Europees voetbal heeft gespeeld. Dit verklaart ook direct waarom FC Twente boven Newcastle United staat. Hoewel het tegenwoordig één van de rijkste clubs is ter wereld, speelde het de afgelopen vijf seizoenen geen enkele Europese wedstrijd. Daar komt dit seizoen verandering in, want de ploeg gaat uitkomen in de Champions League.

De UEFA clubranglijst wordt momenteel aangevoerd door Manchester City gevolgd door Bayern München en Real Madrid. De lijst bestaat uit een totaal van 400 clubs waarvan Cardiff Metropolitan University FC uit Wales de hekkensluiter is. Ajax is op plek 14 de hoogst genoteerde nederlandse club gevolgd door: Feyenoord (27), AZ (31), PSV (40), Vitesse (131) en FC Utrecht (369).

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties