Eerste elftal

'De Veste is een kleine Kuip': "Dit stadion doet iets met je lijf"

'De Veste is een kleine Kuip': "Dit stadion doet iets met je lijf"

Vorig seizoen groeide De Grolsch Veste uit tot een onneembare vesting en ook dit seizoen blijkt hoe sterk FC Twente in eigen huis is. De Tukkers zijn al 24 thuiswedstrijden in de eredivisie op rij ongeslagen. Dat is natuurlijk ook voor een groot deel te danken aan de fanatieke aanhang van FC Twente. Wat het precies is kunnen de spelers niet helemaal beschrijven, maar het geeft ze in ieder geval een enorme pak aan energie.

"Onze supporters zingen niet voor niets 'welkom in de hel van Enschede'. Dat geeft wel aan hoe sterk we thuis zijn", vertelt Michel Vlap in gesprek met NU.nl. "De Veste is een kleine Kuip, heel intimiderend", zegt Jan van Staa zelfs.

"FC Twente is een club van de regio. De trots zit diep bij de Tukker", zegt Lucas Fransen, voorzitter van De Vriendenkring. "De Tukker voelt zich altijd wat neerbuigend bekeken door het westen. Maar De Veste is de plek waar Tukkers zich sterk voelen. Misschien kunnen we daardoor net iets harder schreeuwen dan anderen. Al helpt het dat wij gemiddeld per supporter het meeste bier drinken."

Dit leidt ertoe dat de spelers een stapje extra kunnen zetten, zo ziet Van Staa. "Zeker als FC Twente richting Vak-P speelt, weet je dat ze gaan stormen. Dan raakt een tegenstander in de war. Ze geven corners of inworpen weg, verstaan elkaar niet meer. Als FC Twente 110 procent kan brengen en de andere ploeg nog maar 90, gaan ze eroverheen."

Dit merkt ook Vlap. "De wisselwerking tussen spelers en de trouwe achterban is essentieel. Wij spelen voor hen. Hun steun voelt als een soort doping. Je maakt daardoor nét die sprint of die tackle en wordt letterlijk voortgestuwd door het publiek. Gas erop en gaan." Is er voor tegenstanders dan ook een soort Kuipvrees voor De Grolsch Veste? "Haha, dat weet ik niet. Maar teams komen wel met een bepaalde angst naar ons toe. Dit stadion doet iets met je lijf. Dat zal zaterdag voor PSV niet anders zijn."

Fransen verwacht dat PSV de storm in de beginfase niet baas kan. "Tegenstanders weten in de beginfase al niet wat ze meemaken. Ik denk dat PSV zaterdag weer snel ruim achter staat. Het FC Twente-publiek heeft serieus invloed op de wedstrijd. Het stadion heeft daardoor een beetje dezelfde magie als De Kuip", aldus de voorzitter van De Vriendenkring.

Uitbreiding?

Er staan duizenden mensen op de wachtrij voor een seizoenkaart. Een stadionuitbreiding zit er op korte termijn nog niet in, maar FC Twente zou een uitbouw zeker aankunnen, ziet ook Fransen. "Toen Joop Munsterman ooit zei dat hij het stadion wilde oprekken naar 30.000 plaatsen, dachten we: die is knettergek geworden! En nu smachten we naar een extra tribune. Zo populair is dit stadion inmiddels", besluit Fransen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties