Eerste elftal

Dit is waar FC Twente voor moet oppassen tegen AZ

Dit is waar FC Twente voor moet oppassen tegen AZ

FC Twente en AZ zijn de laatste jaren aan elkaar gewaagd. Sinds het seizoen 2021-2022 speelden beide ploegen 99 eredivisiewedstrijden; FC Twente pakte 195 punten, AZ pakte er 186. Momenteel is het verschil op de ranglijst vijf punten in het voordeel van FC Twente. Vanmiddag ontmoeten de ploegen elkaar in een cruciale wedstrijd. Waarvoor moet FC Twente oppassen?

"Als je AZ te veel ruimte geeft en laat voetballen in het spelletje dat ze graag willen spelen, komen ze in hun kwaliteit en wordt het lastig winnen", vertelt Gertjan Verbeek bij De Oosttribune van RTV Oost. Aan de andere kant ziet de oud-trainer ook kansen voor FC Twente. "Als je ze kunt ontregelen, zijn ze ook heel kwetsbaar. Als je kijkt naar het hele seizoen, heeft AZ hoge pieken en diepe dalen."

"Twente is heel stabiel, ze halen eigenlijk altijd een bepaald niveau en zakken bijna nooit door de ondergrens. Daarom staan ze op dit moment ook boven AZ. Die stabiliteit moet ervoor zorgen dat AZ met een goed plan het voetballen onmogelijk wordt gemaakt. Dan heeft Twente gewoon een goede kans om uit bij AZ te winnen", aldus Verbeek.

Jan van Staa haakt in. "Ze hebben gewoon specifieke kwaliteiten. Het blijft een gevaarlijke ploeg, maar ik vind dat ze met name verdedigend nog weleens wat steken laten vallen. Het lijkt mij dat je in de duels moet gaan komen op het middenveld." Daarbij ziet Van Staa een belangrijke rol voor Michal Sadílek en Mathias Kjolo.

Verbeek denkt dat FC Twente met name op moet passen voor de rechterkant, waar Sven Mijnans hangend op rechtsbuiten speelt met Yukinari Sugawara die eroverheen dendert. "Mijnans speelt eigenlijk als een soort extra middenvelder, waardoor de back van de tegenpartij continu gedwongen wordt om een keuze te maken: ga ik met hem mee het middenveld in? Dan komt Sugawara eroverheen gedenderd. Als ik in mijn positie blijf staan, wie pakt hem dan op?"

"Dat heeft bij heel veel ploegen voor problemen gezorgd. Als Twente moet je daar een goede oplossing voor vinden", zegt Verbeek. Dat ziet Van Staa ook. "Het gaat om het doordekken: wanneer wel en wanneer niet? Eigenlijk doet Twente met Vlap aan de linkerkant hetzelfde. De ploegen zijn vergelijkbaar. Daarom staan ze relatief dicht bij elkaar."

"Het zijn gewoon ploegen waar je graag naar kijkt", vervolgt Van Staa. "Nu gaat het er écht om. Het stadion is voor één van de weinige keren uitverkocht. Dat geeft ook het belang aan. Hoever wil je gaan om die wedstrijd te willen winnen? AZ heeft maar één opdracht: die moeten winnen. Daar moet Twente mentaal ook tegen gewapend zijn."

Volgens Tijmen van Wissing heeft FC Twente ook wel iets te bewijzen. "Je wilt ook laten zien dat je de terechte nummer drie van Nederland bent. De laatste weken was het niet stroef, maar wel minder sprankelend dan voorheen." Afsluitend denkt Verbeek dat FC Twente een goede kans maakt om te winnen. "In de wedstrijden waarin AZ moet, geven ze niet thuis. In Europa was dat zo en in de competitie ook. Nu moet het ook. Ze gaan toch moeizaam om met die druk", besluit Verbeek.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties