Eerste elftal

Doek dreigt definitief te vallen voor Vitesse: "Een FC Twente-plus-plus-scenario"

Doek dreigt definitief te vallen voor Vitesse: "Een FC Twente-plus-plus-scenario"

Paul van der Kraan is op 1 april begonnen aan zijn missie om Vitesse te redden van de ondergang. Hij is voor de Arnhemse club aangesteld als adviseur en benaderde direct Edwin Reijntjes die inmiddels is aangesteld als de nieuwe algemeen directeur. Reijntjes had direct slecht nieuws, want volgens hem is de kans groot dat Vitesse volgend seizoen niet meer bestaat. De club staat op het punt van degraderen, de KNVB dreigt de licentie in te trekken omdat de club nog altijd banden heeft met Rusland, er is een acuut tekort en als laatste lijkt nu ook de afgewezen overnamekandidaat Coley Parry zich tegen de club te keren.

Hij heeft de club een lening verschaft van 12 miljoen euro tegen een hoge rente. Daarnaast zou de Amerikaan de afgegeven bankgarantie proberen te omzeilen en het transfergeld van Million Manhoef opeisen. Hierdoor zal Vitesse het seizoen eindigen met een miljoenentekort bovenop de lening van 12 miljoen euro. Er is zoveel gaande dat andere eredivisieclubs inmiddels hebben gevraagd waarom Vitesse nog geen puntenaftrek heeft gekregen. Volgens marketeer Chris Woerts gaat dat nog deze week gebeuren. In dat geval is het seizoen voorbij en kan Vitesse degradatie niet meer ontlopen.

Edwin Reijntjes heeft inmiddels laten weten dat hij en Van der Kraan bezig zijn met een plan om de licentiecommissie te overtuigen de licentie niet in te trekken. Dit plan is gebaseerd op deelname aan de Keuken Kampioen Divisie. "Die degradatie is tot daaraan toe. Kijkend naar de afgelopen jaren en jaren, ook wel een beetje terecht. Dat hoeft geen ramp te zijn", aldus Mossou bij de Voetbalpodcast van het AD. "Maar het gevaar is dat de club verdwijnt. Dat benoemde de nieuwe directeur Reijntjes ook nog. Die gaf antwoord op de vraag: hoe groot de kans is dat Vitesse volgend seizoen niet meer bestaat. "Die kans is best wel groot."

De tekorten werden jarenlang afgekocht door de Russen, maar die kunnen de club nu niet meer redden. "Er zijn geen Russen meer om bij te lappen. Dat is het verschil met eerdere jaren", vervolgt Mossou. "Er was altijd wel een vage Rus die via een duistere constructie wat geld bijlapte. Dat is er nu niet meer. Ze hebben anderhalf jaar gelden de kans gemist toen ze opnieuw konden beginnen, dus ze hebben zich vreselijk in de nesten gewerkt. Het is te hopen dat Reijntjes en Van der Kraan nog een soort van oplossing weten te bedenken. Hoe, dat is nog volstrekt onduidelijk."

"Het lijkt wel een FC Twente-plus-plus-scenario te gaan worden", aldus presentator Etienne Verhoeff. "FC Twente kon opgelost worden door steun van de gemeente etcetera." Mossou is er niet overtuigd dat dit bij Vitesse ook gaat gebeuren. "Dit lijkt me nog een stuk ingewikkelder. En er is een verschil. Vitesse is een grote club, maar niet zo groot als FC Twente. Ook niet qua achterland en ook niet qua potentiële sponsors."

"FC Twente is zo'n club, wat je bij Feyenoord en in kleinere zin ook bij NAC gezien hebt; als het er op aan komt, dan lappen er altijd weer mensen bij. Je hebt vermogende supporters nodig die inspringen als het water hoog aan de lippen staat. Dat is in het verleden bij Vitesse ook gebeurd met de Vrienden van Vitesse, maar er lijkt nu geen beweging op te staan van supporters en/of sponsors om de club te redden. Er zijn wel pogingen gewaagd, maar dat biedt nog niet veel houvast. En dat is ook het verschil met FC Twente. Toen FC Twente het water aan de lippen stond, toen leefde Wessels nog en er stonden ook andere sponsoren op, wist je gewoon: die club gaat niet stuk. Bij Vitesse heb ik daar twijfel bij."

"Het dossier is zo complex en er zitten zoveel gevaren en ondoorzichtige kanten aan. Dan zeg je als sponsor niet zomaar: hier is 15 miljoenen, dan is het opgelost. Was het maar zo simpel, want dat zou nog wel te doen zijn als je een goede groep bij elkaar krijgt. Maar je krijgt er allemaal ballast uit het verleden bij. Het is heel complex en er liggen nog allemaal lijken in de kast natuurlijk. Dat maakt het niet makkelijker", besluit Mossou.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties