Eerste elftal

Einde Van Halst bij in crisis verkerend Ajax in zicht

Einde Van Halst bij in crisis verkerend Ajax in zicht

Jan van Halst zei na zijn mislukte periode bij FC Twente dat hij nooit meer terug zou keren in een functie bij een betaaldvoetbalclub. Des te opmerkelijker was de keuze om eerder dit jaar plaats te nemen in de Raad van Commissarissen. Hier kreeg hij de technische portefeuille toebedeeld en één van zijn taken was het beoordelen van de aankopen van Sven Mislintat. Na een flink aantal dure miskopen is de Duitser ontslagen, maar inmiddels ligt ook Van Halst onder vuur.

Van Halst wordt verweten dat hij niet heeft ingegrepen toen de ene na de andere onbekende naam voor veel geld naar Ajax werd gehaald. Iedere aankoop van meer dan een miljoen moet goedkeuring krijgen van de RvC, en daar beheerde Van Halst de technische portefeuille. Inmiddels is hij de interim algemeen directeur bij Ajax, een keuze die nog steeds tot onbegrip leidt bij Johan Derksen.

"Van Halst is anderhalf jaar directeur geweest van FC Twente voor een salaris van vijf ton. In die anderhalf jaar heeft hij drie trainers ontslagen: Hake, Gert-Jan Verbeek en Pusic. En aan het einde is hij gedegradeerd met FC Twente naar de eerste divisie. " Derksen zit er hier wel naast, want Van Halst ontsloeg inderdaad Hake en daarna dienst opvolger Verbeek. Pusic heeft hij niet ontslagen, want die werd na het ontslag van Verbeek aangesteld als interim-trainer en maakte FC Twente het jaar erop kampioen in de Keuken Kampioen Divisie.

"Daarna is hij directeur geworden van Verzuimreductie", vervolgt Derksen zijn relaas. "Een heel groot bedrijf waar ik nog nooit van had gehoord. Daar heeft hij er helemaal niets van gebakken en daar is hij er na vijf maanden weer uitgeschopt. Dus in het bedrijfsleven is die man niets waard. En hij is is nu de directeur van een beursgenoteerd bedrijf." Telegraaf-jounalist Valentijn Driessen maakt zich niet meer druk over Van Halst en dat heeft een reden. "Je hebt één groot voordeel, want in maart ben je van hem af. Hij kan niet meer terugkeren in de Raad van Commissarissen en dan komt er een andere directeur (Alex kroes). Dit probleem lost zich vanzelf op."

De vraag is of Van Halst het überhaupt vol gaat houden tot maart, want na het vertrek van Mislintat eist de harde kern van Ajax nu ook het vertrek van de RvC. Hoewel Van Halst hier als interim-directeur officieel geen onderdeel meer van uitmaakt, zal hij naar alle waarschijnlijkheid niet worden gespaard. Duidelijk is dat de crisis in Amsterdam nog lang niet gesmoord is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties