Eerste elftal

Enorme financiële boost: FC Twente ontvangt 10.000.000 euro, uitzicht op meer

Enorme financiële boost: FC Twente ontvangt 10.000.000 euro, uitzicht op meer

Na twee seizoenen waarin FC Twente niet door de Europese voorrondes wist te komen, heeft het zich nu via de competitie rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League weten te spelen. Na de euforische 3-1 overwinning op Almere City FC kan FC Twente niet meer ingehaald worden door nummer vijf Ajax. Daarmee worden de Tukkers minimaal vierde. Dat geeft recht op deelname aan de competitiefase van de Europa League.

Dat betekent een enorme financiële boost voor FC Twente, dat profiteert van de nieuwe verdeling van de Europese miljoenen. De startpremie voor deelname aan de Europa League was voorheen 3,6 miljoen euro, maar is flink verhoogd. Er komt vanaf volgend seizoen een basispremie voor alle clubs van 4,31 miljoen euro. Daarbovenop komt nog een bedrag dat gebonden is aan de Europese prestaties van een club van de afgelopen jaren. Bij FC Twente komt er dan waarschijnlijk nog zo'n zes miljoen euro bovenop. Uiteindelijk kunnen de Tukkers rekenen op zo'n tien tot elf miljoen euro.

De winstpremie voor een overwinning in de Europa League is wel verlaagd. Voorheen ontving je 630.000 euro voor een overwinning, nu is dat 450.000 euro. Een gelijkspel levert nu 150.000 euro in plaats van 210.000 euro op. Daartegenover staat dat een goede eindklassering in de competitiefase van de Europa League veel geld op kan leveren. Laten we eerst even uitleggen hoe deze gloednieuwe competitiefase in zijn werk gaat.

Waar dit seizoen nog 32 teams deelnemen aan de Europa League, wordt dat vanaf volgend seizoen verhoogd naar 36 teams. Deze worden allemaal in één grote competitie gegooid. Er worden net als voorheen vier potten gemaakt naar gelang de coëfficiënten van de deelnemende clubs. Elke club krijgt acht verschillende tegenstanders: twee uit elke pot. Een team uit pot 1 heeft zo geen voordeel meer ten opzichte van een team uit pot 4 - waar FC Twente in zal zitten - bij de loting. Iedereen speelt immers toch tegen twee clubs uit iedere pot. De uiteindelijke nummers 1 tot en met 8 gaan door naar de achtste finales, de nummers 9 tot en met 24 spelen nog in de knock-out play-offs voor een plek in de achtste finales.

Terug naar het grote geld. Clubs krijgen vanaf volgend seizoen een basispremie van 75.000 euro extra voor iedere plek die zo hoger eindigen op de ranglijst. De nummer 36 krijgt zo 75.000 euro, de nummer 35 krijgt 150.000 euro, et cetera. Plek één levert zo 2.700.000 euro op, plek vijftien bijvoorbeeld 1,65 miljoen euro. Maar dan zijn we er nog niet. De nummers één tot en met acht ontvangen nog 600.000 euro per club extra, de nummers negen tot en met zestien 300.000 euro per club. Daarnaast kunnen ook de knock-outs nog veel geld opleveren:

  • Plaatsing voor knock-out play-offs (nummers 9 t/m 24): 300.000 euro
  • Plaatsing voor achtste finale: 1,75 miljoen euro
  • Plaatsing voor kwartfinale: 2,5 miljoen euro
  • Plaatsing voor halve finale: 4,2 miljoen euro
  • Plaatsing voor de finale in Bilbao, Spanje: 7,0 miljoen euro

We schetsen even een scenario. Stel, FC Twente komt in de groepsfase van de Europa League en wint daar drie wedstrijden, speelt er twee gelijk, verliest er drie en eindigt daarmee op de vijftiende plaats. Dan ontvangt de club, bovenop de tien miljoen euro voor deelname aan de Europa League, maar liefst 3,9 miljoen euro extra:

  • 1,35 miljoen euro voor de overwinningen
  • 300.000 euro voor de remises
  • 1,65 miljoen euro + 300.000 euro = 1,95 miljoen euro voor het eindigen op de vijftiende plaats
  • 300.000 euro voor plaatsing voor de knock-out play-offs

Dan hebben we het nog niet eens over het geld dat FC Twente gaat verdienen met de kaartverkoop, de catering, et cetera.

Overigens wachten in de groepsfase van de Europa League mogelijk een aantal geweldige tegenstanders. Onder meer grootmachten Tottenham Hotspur, Manchester United, Athletic Bilbao, Real Sociedad en SS Lazio staan op dit moment op een plaats die recht geeft op deelname aan de competitiefase van de Europa League.

Champions League

FC Twente staat er uitstekend voor om derde te worden in de eredivisie. Die plaats geeft recht op plaatsing voor de derde voorronde van de Champions League. De club moet twee rondes overleven om in de groepsfase te komen. Dit gaat lastig worden, maar als het lukt, wacht de absolute jackpot. Deelname aan de groepsfase van de Champions League zou een startbedrag van 25 tot 30 miljoen euro opleveren. Als FC Twente echter niet door de megazware voorrondes van de Champions League komt, wacht er met de Europa League geen misselijke troostprijs.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties