Eerste elftal

Enschede deelt dwangsommen en boete van 2.500 euro uit aan relschoppers Hammarby-thuis

Enschede deelt dwangsommen en boete van 2.500 euro uit aan relschoppers Hammarby-thuis

Naar aanleiding van de rellen na de wedstrijd tussen FC Twente en Hammarby IF van eind juli zijn er inmiddels twintig tot dertig mensen opgepakt. "De relschoppers zullen strafrechtelijk worden vervolgd, ze zullen allemaal voor moeten komen", liet politiechef Roeland Groenen weten. "Ook worden er andere maatregelen tegen ze getroffen door bijvoorbeeld FC Twente, zoals een stadionverbod, en een last onder dwangsom door de gemeente."

Die dwangsom door de gemeente kan heel hoog zijn. Acht van de relschoppers hebben een last onder dwangsom van 2.500 euro gekregen. Dit bedrag moet betaald worden als ze opnieuw in de fout gaan in De Grolsch Veste. Eén supporter heeft zelfs een boete gekregen van 2.500 euro. Hij overtrad in januari ook al de regels in het stadion van FC Twente.

Roelof Bleker, burgemeester van de gemeente Enschede, legt in gesprek met RTV Oost uit waarom de hoge dwangsommen en boetes zijn gegeven. "We willen paal en perk stellen aan onnodig geweld rondom voetbalwedstrijden en hopen hiermee een duidelijk signaal af te geven. Je doet het niet om mensen te pesten, maar ik wil dat voetbal weer een familiefeest wordt", vertelt de burgemeester in RTV Oost.

De politie zette rondom de wedstrijd tegen Hammarby IF ongeveer 350 mensen in. Politiechef van Twente Roeland Groenen betwijfelt of zo'n groot aantal nog te rechtvaardigen is. Bleker kan zich in de woorden van de politiechef vinden. "Die reactie snap ik. Ik kijk naar manieren om het voetbal zo in te richten dat het minder politiecapaciteit vergt."

Sinds het duel tegen Hammarby IF zijn er gelukkig geen ernstige incidenten geweest in of rondom De Grolsch Veste. "We zien dat de stadionverboden werken. Vooralsnog is er geen aanleiding om uitsupporters te weren. Dat moet als uitzondering gelden", besluit de burgemeester van de gemeente Enschede.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties