Eerste elftal

Excelsior ontneemt El Yaakoubi aanvoerdersband na OneLove-incident

Excelsior ontneemt El Yaakoubi aanvoerdersband na OneLove-incident

Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi kwam vorig jaar oktober al veelvuldig in het nieuws door zijn keuze om de OneLove-aanvoerdersband, die staat voor verbinding en tegen discriminatie en racisme, niet te dragen. Dit was voor de KNVB een van de redenen om daarna een tijd te stoppen met de OneLove-actie. Tijdens afgelopen speelronde was het echter voor het eerst weer tijd voor een OneLove-actie.

Naast een speciale aanvoerdersband werden de spelers bij elke wedstrijd voor de aftrap samen gefotografeerd voor een OneLove-spandoek. Bij de wedstrijd tussen Excelsior en SC Cambuur weigerden El Yaakoubi en teamgenoot Marouan Azarkan dit te doen. Dat was tegen de afspraak die de spelers met de club hadden gemaakt. De club wilde nog even niet reageren op het incident en verbood El Yaakoubi te laten reageren in de media, waar de 27-jarige verdediger teleurgesteld over was. Excelsior is in gesprek gegaan met haar aanvoerder en heeft besloten hem zijn band te ontnemen.

De club heeft op haar officiële website gereageerd op het incident en alles wat daarbij is komen kijken. "Noch Excelsior Rotterdam, noch Redouan El Yaakoubi discrimineert of distantieert zich van welke bevolkingsgroep dan ook. Dat dit beeld ontstaan is betreuren we ten zeerste, iets wat we overigens ook zeker onszelf kwalijk nemen."

"Waar veel mensen kiezen zich aan te sluiten bij de massa is Redouan een persoon die zich geroepen voelt zich als individu te laten gelden. Iemand die graag op zijn manier uiting wil geven aan een boodschap, zich wil laten horen en op wil komen voor gelijkheid in de wereld. Daar levert hij met zijn eigen stichting dagelijks het bewijs voor."

"Het niet plaatsnemen achter de grote OneLove-banner tijdens de teamfoto heeft hierbij, zowel intern als extern, voor veel ruis en onbegrip gezorgd en daardoor zijn we zowel als club als speler in een positie terechtgekomen die voor beiden niet wenselijk is."

"Hoewel we primair een voetbalclub zijn beseffen we als geen ander dat we ook een maatschappelijke functie hebben en daar doen wij iedere dag iets mee. De OneLove-actie, hoe goed ook bedoeld, heeft zaken op scherp gezet. Mensen tot iets dwingen is nooit de weg. Daarom hebben we in het belang van de club, de speler en sportieve doelstelling die we samen hebben, gezamenlijk besloten de aanvoerdersband elders binnen het team te beleggen."

"Zodat zowel club als speler zich vrij en comfortabel voelt in de rol die beiden hebben in de maatschappij. Deze keuze doet niks af aan de belangrijke rol die Redouan als persoon, mens en professional vervult binnen de kleedkamer en op het veld. Deze staat op geen enkele manier ter discussie", besluit Excelsior.

Aankomende zaterdag zal er bij de wedstrijd tussen Excelsior en FC Twente dus een andere aanvoerder op het veld staan bij de thuisploeg. Het is nog niet bekend wie dat zal zijn, al is het aannemelijk dat het Sven Nieuwpoort zal worden. Het duel op Woudestein begint zaterdag om 18:45 uur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties