Eerste elftal

Excentrieke Kalle Oranen laat DNA achter in jeugdopleiding FC Twente

Excentrieke Kalle Oranen laat DNA achter in jeugdopleiding FC Twente

Kalle Oranen, speler van FC Twente tussen 1965 en 1977, speelde in zijn tijd voor de Tukkers 251 officiële wedstrijden. Op 17 oktober 2023 overleed hij op 77-jarige leeftijd. In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord werd een minuut stilte gehouden voor de geboren Enschedeër. Oranen, die als linksbuiten begon met voetballen, eindigde bij zijn clubs in de verdediging. Hij stond bekend als een verdediger met een geweldige sliding.

De Tukker wordt door oud-ploeggenoot Eddy Achterberg beschouwd als een mysterie. "Hij was een liefhebber, maar je wist eigenlijk nooit of hij enthousiast was of niet", vertelt het clubicoon, die samen met Oranen in 1975 de KNVB Beker won, in gesprek met de Volkskrant. De linksback was moeilijk te peilen, maar daarnaast was hij ook erg standvastig. Zo weigerde hij een aangeboden contract van FC Twente, omdat hij niet tevreden was over het aanbod. Een excentriek persoon dus, in de positieve zin van het woord.

Achterberg stelt zelfs dat Oranen bij het Nederlands elftal had kunnen spelen. "Met meer fanatisme had hij het Nederlands elftal gehaald, dat weet ik zeker." Ook hier bleek de hardnekkigheid van de Enschedeër een probleem. "Alleen hij wilde het op zijn eigen manier doen en anders niet." De verdediger kwam de laatste jaren nooit meer bij FC Twente, wel was hij fanatiek deelnemer van de reünie van het succesteam uit 1975.

De appel valt niet ver van de boom, aangezien zijn kleinzoon tegenwoordig bij de FC Twente/Heracles academie voetbalt. Deze is net als zijn opa linksback en maakt ook graag slidings. Of hij net zo goed zal worden als zijn grootvader, zal de tijd ons leren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties