FC Twente moest sanctie voor sideletter Doyen accepteren
In december 2013 ging FC Twente in zee met Doyen Sports Investments, al werd het in januari 2014 pas definitief. De samenwerking werd destijds afgewezen door de KNVB omdat de investeringsmaatschappij te veel invloed zou hebben op het transferbeleid. Als de club namelijk een goed bod op een speler zou weigeren, dan zou Doyen recht hebben op financiële compensatie. Deze bepaling, en nog enkele andere bepalingen, werden uiteindelijk opgenomen in een 'geheim' tweede document.
"Zoek zelf maar uit hoe jullie dit kunnen doen”, zou directeur betaald voetbal Bert van Oostveen destijds hebben gezegd in een gesprek met Joop Munsterman en Aldo van der Laan, weet De Telegraaf.
Ruim een jaar later barst de bom alsnog. In maart en april van 2015 wordt FC Twente tweemaal in korte tijd bestraft met drie punten aftrek. Tussentijds besloot voorzitter Joop Munsterman al op te stappen. Hij werd opgevolgd door Aldo van der Laan.
Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Aangezien adviseur Henk Kesler, de voorganger van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, bij de KNVB heeft opgevangen dat het beter wordt geacht als ook Van der Laan zijn biezen pakt.
Hij is bereid om per direct te vertrekken, maar enkele medebestuursleden, die het beter vinden dat hij aanblijft, steken er een stokje voor. De nieuwe voorzitter is namelijk hard nodig, al is het maar om financieel bij te springen nu FC Twente zich aan de rand van de afgrond begeeft.
"Ondertussen wordt er naar hartenlust achterkamertjespolitiek bedreven. Zo vindt er in de zomer van 2015 een gesprek plaats tussen beide partijen om de plooien glad te strijken."
Toen de sideletter van Doyen op 24 november op straat kwam te liggen, sloeg de vlam direct weer in de pan. Van der Laan stapt dezelfde avond nog op als voorzitter van FC Twente.
Op 15 december worden de Tukkers gestraft voor de samenwerking met Doyen. "De licentiecommissie voelt zich om de tuin geleid, omdat Munsterman eerder een document heeft ondertekend dat alle stukken bekend zouden zijn bij de KNVB."
Vijf dagen eerder, 10 december, vond er nog een gesprek plaats tussen onder anderen Bert van Oostveen, de overgebleven commissarissen Hein Trebbe en Joop de Winter en de Enschedese wethouder Eelco Eerenberg. "Het wordt FC Twente dan in strenge bewoordingen duidelijk gemaakt dat de club de opgelegde straf - drie jaar geen Europees voetbal en het voorwaardelijk intrekken van de proflicentie - moet accepteren."
"Sterker nog, FC Twente mag niet in beroep gaan. De club en gemeente - die garant wil staan voor 32 miljoen euro - gaan er vanaf dat moment maandenlang vanuit dat de tukkers de licentie terugkrijgen, als ze voor 1 mei aan alle voorwaarden voldoen."
Destijds liet de club al weten dat er nog meer lijken uit de kast zouden kunnen vallen. "Door FC Twente zelf wordt op dat moment - mondeling en eerder al schriftelijk - gemeld dat er mogelijk nog meer zaken uit het verleden zouden spelen."
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties