Eerste elftal

FC Twente neemt op opvallende wijze afscheid van uitcomplex

FC Twente neemt op opvallende wijze afscheid van uitcomplex

FC Twente heeft dit seizoen afgerekend met het 'uitsyndoom'. Vorig seizoen presteerden maar liefst zeven ploegen beter in uitwedstrijden dan FC Twente, dat slechts 21 punten pakte in 17 uitduels. Dat puntenaantal wordt zaterdag bij een overwinning op Vitesse al verbroken in de twaalfde uitwedstrijd van het seizoen. Toch is het zo dat de onderliggende statistieken nu juist minder zijn dan vorig seizoen.

"De matige prestaties in 2022/23 kwamen vooral door een gebrek aan scherpte voor het doel", onderzocht data-analist van Bart Frouws van Voetbal International. "Onder Ron Jans stichtte FC Twente genoeg gevaar in uitwedstrijden, maar bleef de beloning geregeld uit. Zo keerde de ploeg met slechts twintig doelpunten terug naar Enschede, waarvan er bovendien acht werden gemaakt in de laatste twee duels."

"Het waren met name de flankspelers die na een busreis hun richtingsgevoel kwijt leken te zijn. Václav Cerny, Virgil Misidjan en vleugelverdediger Joshua Brenet maakten in uitduels samen slechts 5 treffers, terwijl ze in De Grolsch Veste goed waren voor 22 goals."

"Het gebrek aan efficiëntie voor het doel is ook goed terug te zien in de expected goals-cijfers. Op basis van de kwaliteit van de kansen had FC Twente op zo’n 27 uitdoelpunten mogen rekenen, maar de teller bleef dus steken op twintig. Geen enkele Eredivisie-club kende vorig seizoen zo’n groot negatief verschil tussen de verwachte goals en de daadwerkelijke treffers in uitwedstrijden."

Nu gaat het dus beter in de uitwedstrijden. "Dat is op het eerste gezicht best verwonderlijk. De ploeg van Joseph Oosting creëert namelijk minder kansen, komt tot minder pogingen tussen de palen en voetbalt ook minder expected goals bij elkaar. Toch zijn de resultaten beter. Waar FC Twente zichzelf vorig seizoen regelmatig tekort deed in aanvallend opzicht, wordt er nu juist meer gescoord dan verwacht had mogen worden. De datamodellen schrijven zo’n zeventien doelpunten voor, maar het zijn er al twintig."

"Wat helpt is dat FC Twente al een aantal keer in de openingsfase heeft toegeslagen. In de laatste uitwedstrijd, op bezoek bij Excelsior, stond de 3-0 eindstand al na dertien minuten op het bord. Ook bij Go Ahead Eagles (33 seconden), Heracles Almelo en Fortuna Sittard kwamen de Tukkers binnen een kwartier op voorsprong. Als enige uitploeg in de Eredivisie ging FC Twente dit seizoen nog niet met een achterstand de rust in. En met elf goals voor en maar één tegen heeft het zelfs de beste doelcijfers voor de pauze."

"Dat is een wereld van verschil met vorig jaar, toen regelmatig de achtervolging moest worden ingezet en er überhaupt geen uitduel werd gewonnen waarin een doelpunt werd geïncasseerd. De vroege voorsprongen bieden Oosting ook nog eens de luxe om zijn ploeg wat in te laten zakken en het spel te laten aan de tegenstander. Daardoor is het niet vreemd dat de aanvallende cijfers minder zijn dan afgelopen seizoen, maar de resultaten beter."

"Waar een topdrienotering afgelopen jaar nog te grabbel werd gegooid door het uitsyndroom, heeft FC Twente dankzij de betere prestaties nu plek drie stevig in handen. Aankomend weekend wacht een bezoek aan Vitesse, daarna volgt een pittige reeks uitwedstrijden met achtereenvolgens PSV, SC Heerenveen, Ajax en AZ. Het zijn de duels waarin de formatie van Joseph Oosting moet laten zien dat een busreis echt geen belemmering meer vormt om een resultaat te boeken. Lukt dat, dan is plek drie en plaatsing voor de voorrondes van de Champions League een fraaie beloning", besluit Frouws.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties