Eerste elftal

FC Twente ontsnapt aan degradatie door vechtlust Jacobs

FC Twente ontsnapt aan degradatie door vechtlust Jacobs

FC Twente mag komend seizoen in de Eredivisie uitkomen. De beroepscommissie van de KNVB besloot om het besluit van de licentiecommissie, om FC Twente naar de Jupiler League te laten degraderen, te niet te doen. Volgens de FC Twente-supporters gerechtigheid. Iets waar ook Valentijn Driessen van De Telegraaf zich in kan vinden.

"Het recht en het gezonde verstand hebben gezegevierd in de affaire FC Twente", schrijft hij in zijn analyse in De Telegraaf. "Bijna had de club met een onderzoeksinvestering van één miljoen euro naar financiële zaken uit het verleden zichzelf de nek omgedraaid."

De club ging op eigen initiatief op onderzoek uit in de boeken om te kijken of er bepaalde zaken niet klopten. Dat was dus wel degelijk het geval. Zo kwam onder meer de Tadic-transfer aan het licht die FC Twente zelf meldde bij de licentiecommissie. De resultaten waren voor de licentiecommissie reden om de Tukkers te laten degraderen.

De beroepscommissie van de KNVB zag hier echter niets in, mede door de verwachting die de licentiecommissie wekte bij FC Twente. Als de club aan alle eisen uit het rapport Knüppe zou voldoen, dan zou de licentie behouden worden stond letterlijk in het decemberbesluit.

Wel kreeg FC Twente nog 'een trap na' met een boete van 181.000 euro om de KNVB-top 'enige genoegdoening te geven. "Deze sigaar uit eigen doos kreeg FC Twente gepresenteerd voor vier overtredingen uit het eigen boekenonderzoek. Om nog een beetje aan de toorn van de KNVB-top tegemoet te komen, accepteert FC Twente deze straf", vervolgt Driessen.

"FC Twente dankt de ontsnapping aan de Jupiler League met het daaruit volgende bankroet aan de nieuwe beleidsbepalers. Die wilden tot het gaatje doorvechten voor het voortbestaan als eredivisieclub."

"Juist op tijd vielen de schellen van de ogen bij directeur Onno Jacobs en merkte hij dat hij met zijn beulen aan tafel zat in plaats van met loyalisten. Jacobs had zijn collega-clubs 1,7 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld vanwege zogenaamd misgelopen premies, toen ze FC Twente een week later onder aanvoering van onder meer Feyenoord en FC Groningen vroegen de degradatie te accepteren. Ze wilden Jacobs zelfs de gang naar de rechter versperren."

[google]Niet alleen de clubs gaven het 'vrijblijvende advies' aan FC Twente. Ook vanuit Zeist werd veelvuldig een beroep gedaan op de Tukkers om juist niet in beroep te gaan tegen de straf. "Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen veroorloofde het zich zelfs - terwijl de zaak onder de rechter was – aan te dringen degradatie te accepteren om weer op nul te beginnen."

Iets wat Van Oostveen volgens Driessen niet had moeten doen. "Daarmee bewees bondsbestuurder Van Oostveen eens te meer niet aan te voelen wat het is om clubbestuurder te zijn. Die heeft de plicht om tot de laatste snik voor zijn club te knokken. Zoals Jacobs deed. De persoonlijke felicitatie van Van Oostveen voelde daarom terecht als een verraderlijke kus in Enschede", besluit hij.

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties