Eerste elftal

FC Twente steunt campagne Ajax tegen online haat

Zaterdagochtend startte Ajax een campagne tegen online haat die voetballers ontvangen op social media. In het buitenland werden eerder al acties gevoerd tegen dit onderwerp en nu lijkt online haat ook in Nederland de verdiende aandacht te krijgen. Inmiddels heeft FC Twente duidelijk gemaakt de campagne te steunen, zoals onder meer de KNVB en PSV dat ook al deden. Bekijk hieronder het bericht dat Ajax naar buiten heeft gebracht op haar officiële website en de steunbetuiging van FC Twente. De bijbehorende video is bovenaan het artikel te vinden.

Iedere maand ontvangen spelers en speelsters van Ajax meer dan 1500 haatberichten op sociale media. Maar helaas zijn zij niet de enige. Dit soort berichten maken deel uit van een groeiende trend die online miljoenen mensen raakt. Als oproep om social hate het zwijgen op te leggen speelt Ajax dit weekend met drie witte stippen op het shirt, in plaats van namen. De drie stippen staan internationaal symbool voor stilte. Maar ook voor het menu-icoon waarop je klikt om haatberichten en bijbehorende accounts te rapporteren.

Onderzoek toont aan dat 82% van de Nederlanders zich stoort aan het zien van haatberichten of -comments op social media. Echter onderneemt slechts 25% actie om het te stoppen. Zo dragen we onbewust bij aan een omgeving waarin social hate steeds normaler gevonden wordt. Met de actie #SilenceSocialHate start Ajax een gesprek over de impact van social hate en hoe we het samen kunnen bestrijden.

Onder social hate vallen bedreigingen, discriminatie, intimidatie en andere vormen van agressie op sociale media die jij als gebruiker als beledigend of grensoverschrijdend ervaart. Dit kunnen berichten zijn die persoonlijk aan jou zijn gericht, maar ook comments die je ziet bij anderen in je stories of tijdlijn.

Social hate blijft groeien zolang we het accepteren. Hoe vaker we haatberichten als community rapporteren, hoe meer we social platforms aansporen om actie te ondernemen. Door samen onze grenzen aan te geven maken we social media een mooiere plek voor onszelf en voor de toekomst. Social hate rapporteren is eenvoudig en anoniem. Selecteer het menu-icoon (...) en klik op ‘rapporteren’. Het bericht en het account zullen nu worden gereviewed door de social platforms, zoals zij in hun rapportagebeleid beschrijven: Facebook, Instagram, X, YouTube en TikTok.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties