Eerste elftal

Felle kritiek vanuit Hammarby op FC Twente en gemeente Enschede: "Hammarby is onschuldig"

Felle kritiek vanuit Hammarby op FC Twente en gemeente Enschede: "Hammarby is onschuldig"

Een dag na de rellen tussen FC Twente-supporters en Hammarby IF-aanhangers worden FC Twente en de gemeente Enschede in Zweden met de grond gelijkgemaakt. Beide partijen zouden inadequaat gehandeld hebben, waardoor de rellen konden ontstaan. Algemeen directeur van FC Twente Paul van der Kraan legde aan de andere kant ook een stuk verantwoordelijkheid neer bij Hammarby IF.

Van der Kraan had na afloop van de wedstrijd het idee dat de 200 kaartjes die FC Twente bij Europese wedstrijden moet afstaan in verkeerde handen zijn terechtgekomen. Volgens veiligheidsmanager van Hammarby IF Göran Rickmer slaat dit nergens op, zo vertelt hij in gesprek met Fotboll Sthlm.

"We hadden 200 tickets, die de clubs met elkaar hebben uitgewisseld. Daarvan ging 25 procent naar de spelers en hun families, sommige kaartjes gingen naar de organisatie en de rest naar onze sponsoren. Ik weet niet waar hij (Van der Kraan, red.) deze aanname vandaan haalt. Misschien is het om zijn eigen tekortkomingen", zegt Rickmer.

De veiligheidsmanager van Hammarby IF vindt het optreden van FC Twente zeer zwak. "Twente was er volledig van op de hoogte dat onze sponsoren en de familie van de spelers daar zouden zitten. Ze hebben eerder problemen gehad in deze vakken met supporters die die kant opkwamen. Ze hebben families met kinderen en sponsoren aangevallen", aldus Rickmer.

"Dit is extreem laf. Ik neem aan dat de organisator dit gaat evalueren en niet tevreden zal zijn. Hun algemeen directeur kan iedereen de schuld geven die hij wil, maar je zou altijd eerst in de spiegel moeten kijken als organisator voordat je naar iemand anders wijst."

Gemeente Enschede

In de weken voor de wedstrijd wilde Hammarby IF graag dingen regelen voor in Enschede. Met FC Twente verliep de communicatie goed, met de gemeente Enschede was dat anders. "We hadden informatie voor onze supporters over waar ze konden verzamelen, maar het werd duidelijk dat dit onjuist was. Toen ontvingen we informatie over hoe de supporters konden reizen. We gingen akkoord, maar toen veranderden de autoriteiten hun gedachten. Ik denk dat de meerderheid van de Hammarby-supporters slecht is behandeld de afgelopen dagen, zonder reden", aldus Rickmer.

Onschuld Hammarby

Heeft Hammarby zelf dan niets fout gedaan? "Hammarby in onschuldig in deze hele situatie. Ik kan niet beantwoorden wat Hammarby-supporters zouden hebben gedaan, maar toen ik de politie vanochtend ontmoette, hadden ze niks te zeggen over onze supporters. We kunnen echter wel stellen dat onze supporters veel kritiek hebben geuit op de beslissingen van de politie. Ze zeiden één ding en deden de andere en hebben de supporters heen en weer gedreven."

"De autoriteiten wilden niet helpen met het regelen van een verzamelingsplek, alleen dat we om 17:00 uur bij het stadion mochten zijn. Ik kan alleen maar zeggen dat dit niet de manier is waarop het in andere landen werkt", besluit de veiligheidsmanager van Hammarby IF.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties