Eerste elftal

Flinke kritiek op handelswijze Van der Kraan: GelreDome-eigenaar haakt af voor overname Vitesse

Flinke kritiek op handelswijze Van der Kraan: GelreDome-eigenaar haakt af voor overname Vitesse

Potentiële investeerders hebben tot en met woensdag (12 juni) de tijd om een overnamebod neer te leggen bij Vitesse. De club wil dan een begroting opstellen om de proflicentie te behouden. Deze moet voor aankomende maandag (17 juni) ingediend zijn bij de KNVB. GelreDome-eigenaar Michael van de Kuit heeft laten weten geen overnamebod in te dienen: hij is niet meer geïnteresseerd in een overname van Vitesse.

"Vitesse heeft de kans gehad, maar er niets mee gedaan. Ik heb er tabak van", vertelt Van de Kuit in gesprek met de Gelderlander. "Partijen kunnen nu een bod uitbrengen op Vitesse, maar er is geen financieel onderzoek naar de club mogelijk. Of een achtergrondanalyse. Dat is geen zakendoen." Hiermee uit Van de Kuit kritiek op de handelswijze van onder meer Paul van der Kraan, de oud-algemeen directeur van FC Twente die nu adviseur is in Arnhem.

De GelreDome-eigenaar vindt dat er bij Vitesse 'veel te veel geld' wordt verspild. "Er worden bakken uitgegeven aan commissarissen, managers en een nieuwe trainer. En dat in een crisis. Vitesse is een bedrijf dat tegen een faillissement vecht en dat tegelijkertijd wordt belast met allemaal bestuurders met forse salarissen. Als zakenman zie ik dit helemaal misgaan. Er liggen enorme schulden én dan komen er nog tekorten voor de komende seizoenen bij. Van zes miljoen per jaar. Financieel is de club dan dus kapot."

Vitesse liet eerder al weten dat er voor zeker tien miljoen euro wordt gesaneerd. Dat is echter nog veel te weinig volgens Van de Kuit. "Er moeten nog miljoenen af. En dat kan echt. Van der Kraan is al maanden onzichtbaar. Dat was toch de redder van de club, die even orde op zaken kwam stellen? Nou, de kosten en uitgaven moeten veel dichter tegen elkaar aan liggen."

Ook ondernemer Maasbert Schouten heeft geen interesse meer en de lokale ondernemers staan, ten ongenoegen van Van de Kuit, niet op. Vitesse moet zich nu vooral gaan richten op het buitenland. Er is veel kritiek op de handelswijze van Vitesse. De club is met een A4'tje de markt opgegaan, in plaats van met een heel document met plannen. Ook aan de uitgavenkant zijn er vraagtekens: het spelersbudget van vier miljoen euro voor komend seizoen wordt te hoog geacht, net als de kosten voor het kantoorpersoneel (2,6 miljoen euro) en de hele trainersstaf, inclusief jeugdcoaches (1,4 miljoen euro).

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties