Eerste elftal

Gebrek aan lengte geen probleem bij FC Twente: "Barcelona won alle prijzen met kleine spelers"

Gebrek aan lengte geen probleem bij FC Twente: "Barcelona won alle prijzen met kleine spelers"

Bij FC Twente staat er dit seizoen niet bepaald een selectie met veel lengte. Veel spelers zijn relatief klein. Neem bijvoorbeeld het middenveld van zondag tegen Ajax, die gevormd werd door Mathias Kjolo (1,74 meter), Michal Sadílek (1,69 meter) en Sem Steijn (1,73 meter). Het is allemaal niet lang bij FC Twente, maar dat hoeft niet om goed te presteren.

"Grote spelers hebben over het algemeen meer power, maar kijk eens naar Michal Sadilek: hij heeft juist ontzettend veel duelkracht", zegt technisch directeur Arnold Bruggink, die het toeval noemt dat er een kleine selectie staat. Kleine spelers hebben ook een voordeel, meent hij in gesprek met Leon ten Voorde van TC Tubantia. "Jan Streuer zegt: de kleinsten zijn meestal het aller vaardigst."

Ook volgens doelman Lars Unnerstall is het geen probleem. "Wij hebben allemaal kleine bulldozers op het veld. Ik denk niet dat Michal veel kopduels verliest", zegt hij. "Verdedigend staan we goed. Je hoeft ook niet groot te zijn om te kunnen koppen. Alles draait om de timing. Kijk naar Ugalde. Hij maakte vorig seizoen een kopgoal en kwam zo hoog van de grond dat ik daar ook niet bij had kunnen komen. Ik speelde bij Düsseldorf met Oliver Fink. Hij was niet groot, maar is met afstand de beste kopper die ik ooit heb meegemaakt. Hij wist altijd precies waar de bal terechtkwam en daar was hij dan bij."

"Huub Stevens zei vaak: je hoeft het kopduel niet altijd te winnen. Maar: ‘ich nicht kopfen, er nicht kopfen’. Je moet het lichaam slim gebruiken en dan maakt het niet uit of je 1.60 meter bent, of 1.80. Ook als Naci (Ünüvar, red.) tegen mij aanspringt raak ik uit balans", aldus de 1,98 meter lange doelman. Ook Robin Pröpper ziet geen probleem. "Ik wil ons niet meteen vergelijken met Barcelona, maar zij wonnen alle prijzen met kleine spelers als uitblinkers."

Voldoende kopkracht

Er is nog voldoende kopkracht in de selectie, zo meent Bruggink. "Pröpper heeft lengte, Max Bruns heeft dat, Mees Hilgers kan goed koppen en dat geldt ook voor Manfred Ugalde. Wij zijn in de internationale wedstrijden nog maar één keer bij een corner geklopt en dat was in de oefenwedstrijd bij Schalke." Je moet namelijk slim zijn in duels, zo besluit Pröpper. "Als je er niet bij kunt, moet je zorgen dat je tegenstander dat ook niet kan."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties