Eerste elftal

Hake: "FC Twente is de grootste, maar door de verwachtingen ontstaat er ook sneller reuring"

Hake: "FC Twente is de grootste, maar door de verwachtingen ontstaat er ook sneller reuring"

Komend seizoen is de provincie Overijssel met vier clubs de hofleverancier van de eredivisie. Dit seizoen spelen alleen FC Twente en Go Ahead Eagles op het hoogste niveau, maar zullen opnieuw vergezeld worden door PEC Zwolle en Heracles. René Hake komt zelf uit Drenthe, maar kent de Overijsselse clubs bijna uit zijn duimpje. De enige club waar hij nog niet voor werkte is Heracles. De huidige trainer van Go Ahead Eagles vindt het fijn dat er komend seizoen weer vier Overijsselse clubs actief zijn in de eredivisie.

De oefenmeester ziet ook gelijk het grootste voordeel. "Almelo, Enschede, Zwolle: dat is nogal een verschil met andere uitwedstrijden. Ik ben volgend seizoen regelmatig een stuk eerder thuis." Daarnaast ziet hij nog een pluspunt. "Het zijn ook nog eens stuk voor stuk clubs met een mooie historie.” Hoe kijkt hij naar de vier clubs? Wat zijn de verschillen? "Go Ahead is de volksclub pur sang. Er is in De Adelaarshorst een beleving die je weinig ziet in Nederland", vervolgt hij het gesprek met Ten Voorde in de Tubantia. "Bij PEC is de beleving van de supporters anders, wat minder rauw. Ik was daar assistent-trainer in de mooiste jaren van de club. We wonnen de bekerfinale en speelden Europees voetbal."

"FC Twente is de grootste club van de provincie, ook een volksclub, die z’n haarvaten in de gehele regio heeft. Door die grootte en die eeuwige verwachtingen is het ook een club waar sneller reuring kan ontstaan, omdat je te maken hebt met veel invloeden van binnenuit en buitenaf. Ik heb de grote successen meegemaakt, maar was er ook trainer in de meest grauwe periode in de geschiedenis van de club.” Hiermee doelt hij op de degradatie in 2018. Hake startte dat seizoen als trainer, maar werd al vrij snel vervangen door Verbeek, maar die wist het tij ook niet te keren.

Hij weet dan ook als geen ander dat er meer nodig is dan alleen geluk om op het hoogste niveau te blijven. "Alles begint bij je organisatie. Bij clubs die in de problemen komen, is er vaak onrust in alle geledingen. Bij Twente is na enkele zwarte jaren de rust teruggekeerd en dat zie je meteen terug in de prestaties. Zwolle heeft na het succes zijn hand overspeeld, met alle gevolgen van dien. Heracles is vorig seizoen door één grote miskleun (affaire Rai Vloet, red.) in de problemen gekomen, maar verder werd en wordt er in Almelo net als hier in Deventer een heel gedegen beleid gevoerd. Ook bij PEC hebben ze op een knappe manier de weg omhoog gevonden. Het oogt weer een stuk stabieler. En daar begint uiteindelijk alles mee.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties