Eerste elftal

Het pad van Yegoian: Vluchten door oorlog en azc's, nu mee naar Costa Rica

Het pad van Yegoian: Vluchten door oorlog en azc's, nu mee naar Costa Rica

Irakli Yegoian woont sinds 2,5 jaar bij het gastgezin waar ook Ramiz Zerrouki woont. Nu is Yegoian als jeugdspeler van de FC Twente/Heracles Academie mee op trainingskamp met FC Twente naar Costa Rica. De weg naar waar hij nu is was niet zo eenvoudig voor de achttienjarige middenvelder.

De eerste vijf jaar van zijn leven woonde Yegoian in Georgië. Hij moest toen echter samen met zijn ouders en zus vluchten vanwege oorlog in het Oost-Europese land. Het gezin ging per schip op zoek naar een beter bestaan. Uiteindelijk werd deze gevonden in Nederland.

"Dat we uiteindelijk terechtkwamen in Nederland was puur toeval, want het was niet zo dat ze dat als eindbestemming hadden aangekruist", vertelt de middenvelder tegenover de TC Tubantia. Over het vluchten en de beweegredenen daarachter heeft hij verder nooit gepraat met zijn ouders. "Omdat ik er niet zoveel mee kan. Het brengt me verder niets", aldus Yegoian, die zegt niets meer te weten over deze periode en zijn geboorteland.

Yegoian woonde in Nederland in verschillende asielzoekerscentra, waaronder één in Markelo, waar hij vijf jaar verbleef, en één in Ter Apel. "Ik heb nog een paar jaar bij Sportclub Markelo gespeeld. Je zou het misschien niet verwachten, maar voor mij als kind was een azc helemaal niet zo vervelend. Alleen in Ter Apel was het minder leuk. Als ik die beelden van nu zie, dan word ik daar niet vrolijk van. Gelukkig heb ik daar maar kort gezeten."

Zoals de Georgiër al zei, waren azc's helemaal niet zo vervelend voor hem. "Om een azc zaten hekken en er kwamen geen auto’s, waardoor je altijd kon voetballen. Daarom vond ik het er best oké. Voor mijn ouders lag dat heel anders. Zij leefden elke dag met de stress en onzekerheid dat ze de volgende dag het land uitgezet konden worden. Ik vond het ook wel leuk dat we om de zoveel jaren weer ergens naartoe gingen, want zo maakte ik overal vrienden", aldus Yegoian. Omdat hij is opgegroeid in Nederland, spreekt hij de taal goed. "Dat is het voordeel dat ik hier vanaf de lagere school alles heb doorlopen."

Yegoian en Ugalde tijdens Bon Boys - FC Twente
Yegoian en Ugalde tijdens Bon Boys - FC Twente

In de voorbereiding mocht Yegoian al meetrainen bij het eerste elftal van FC Twente. Nu is de gedreven jongeling mee op trainingskamp naar Costa Rica als enige speler zonder contract. "In de voorbereiding mocht ik in het begin ook meedoen en ik weet nog dat op de eerste training alle ballen van mijn voeten sprongen. Maar gaandeweg heb ik me aangepast aan het tempo en ging het steeds beter. Dat ik hier ben, is een prachtige ervaring", besluit het 18-jarige talent die waarschijnlijk snel een contract krijgt aangeboden van FC Twente.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties